Sametin pehmeää 5:2 paastoon sopivaa
ylellistä porkkanakeittoa. ihanaa lämmintä välipalaa tai alkuruokaa sateisena
ja kylmänä kesäpäivänä. Keitto joka sopii hyvin myöhemminkin syksyllä kun sää
on pääsääntöisesti jo koleaa.
Eilen tuli illalla kun oli vähän koleaa syötyä ihanaa
soseutettua porkkanakeittoa, olin melkein unohtanut miten herkullista sileäksi
soseutettu porkkanakeitto onkaan, varsinkin kun se on valmistettuun uuden sadon
makeista porkkanoista. Tämän keiton voi ihan yhtä hyvin tehdä talvella
talviporkkanoista, kunhan vain varmistat että porkkanat eivät ole saanet
tomaatista kitkeryyttä. Tomaatit muodostavat etyleenikaasua joka tekee
porkkanoista kitkerän makuista.
Tämä sama kyseinen etyleenikaasun aiheuttaa myös
että kurkut pilaantuvat, joten säilytä aina kurkut ja porkkanat erillään
tomaateista. Mutta takaisin tähän keittoon, 5:2 paasto ei tässä kohdassa
rajoittanut mitenkään kasvisliemen käyttöä, voit ihan vapaasti käyttää sitä
kunhan vain lasket sen mukaan keiton kaloreihin, halusin tässä kohtaan vain
porkkanan aidon oman maun, pienen nokareen voita sekä basilikaa joka sopii
erinomaisesti porkkanan kanssa yhteen ja sen seuraksi.
Ylellistä samettista paastokeittoa |
Porkkanat keitetään vain aivan kypsiksi jotta ne saadaan
helposti soseutettua ja keitto on valmista parissa kymmenessä minuutissa. Jos
raastat porkkana sen lanteiksi leikkaamisen sijaan valmistuu keitto vieläkin
nopeammin.
Porkkanoina tähän sopii tavallisen oranssin porkkana lisäksi
myös keltaiset tai valkoiset porkkanat, ja violetit porkkanat taas ovat aivan
oma juttunsa. Tällä reseptillä saat keittoa yhden annoksen, joka sisältää vain
175 kCal per annos resepti on helposti kerrattavissa jos teet sitä enemmän ja
muista keittää porkkanat niukassa vedessä jotta saat hyödynnettyä kaiken
keitinveden keittoon. Jos syöt keittoa alkuruokana voi annos olla tätäkin pienempi
kuin aterialla on tämän lisäksi muuta lämmintä ruokaa.
Samettinen porkkanakeitto
210 g porkkanaa
20 g voita
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
vettä
Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaan keittiöpyyhkeen
päällä. Kuori porkkanat ja viipaloi ne ohuiksi noin puolen sentin, korkeintaan
sentin paksuiksi porkkanalanteiksi suoraan kattilaan. Lisää vettä kattilaan
kunnes porkkanalantit nippa nappa peittyvät. Lisää keitinveteen ripaus suolaa
ja keitä porkkana läpikypsäksi, noin vartti parisen kymmentä minuuttia vähän
riippuen miten pieniksi lanteiksi olet porkkanan leikannut. Kaada keitinvesi
pois lävikössä mutta ota se talteen keittoa varten. Lisää porkkanoiden sekaan
voinokare ja soseuta porkkanat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää
keitin vesi sekoittaen ja mausta keitto suolalla oman makusi mukaan. Kaada
keitto kulhoon, ripottele päälle vasta rouhittua musta pippuria ja viimeistele
keitto tuoreella basilikalla, tai leikkaa keittoon ohuita suikaleita basilikan
lehdistä ja nauti herkullisesta ja lämpimästä ylellisestä porkkanakeitosta
paasto päivänä.