Karjalaiset linnit. Perinteisiä tattarista hapanjuurella nostettuja karjalaisia blinejä. Linnejä tarjoiltuna karjalaiseen tapaan suloisen makean hunajan, kirpeän mausteisten suolakurkun ja samettisen hapankerman kanssa. Vaihtoehtoisesti keko sekameteliherkkuja blini päällä.
Iän karttuessa karjalaiset sukujuureni ovat tulleet minulle tärkeämmiksi, ja suhtautumiseni ruokaan karjalaisittain korostui entisestään isäni poismenon jälkeen jokin vuosi sitten. Suureksi ilokseni sain hiljattain tiedon että Ono-tädin reseptit ovat vielä tallessa käsinkirjoitetussa alkuperäismuodossaan, ja minulla on lähitulevaisuudessa aikomus tutustua tähän aarteeseen, kunhan kaikki asianomaisten tulemiset ja menemiset on saatu sovitettua yhteen sopiviksi.
Mamman alkoi joskus Tammikuun puolen välin paikkeilla oireilla blinejä pahasti. Tämä tapahtui sillä tavalla että vahingossa puheen sekaan siroteltiin aiheeseen varovasti viittaavia sanoja. Tammikuun edetessä vauhti kiihtyi ja vienoista viitteistä siirryttiin jo suoraan aiheeseen ja jollei tammikuun lopussa oltu vielä päästy toisi toimeen, oli puheen aiheena hyvin usein, jollei jopa melkein koko ajan, blinit, ja mitä niiden kanssa voisi mahdollisesti syödä. Tämän opin kantapään kautta, ja se on minulle iskostunut selkärankaan. Tiedän joka vuosi että nyt se alkaa, blinikausi, mutta minua ei ole enää mamma siitä muistuttamassa joka päivä, joten taas kerran olen ajautunut helmikuuhun ilman blinejä. Epäilen että nyt kymmenen vuoden jälkeen se alkaa olla osa perinnettä, että meillä blinit tulevat vasta helmikuussa, ja tämä sopiikin paremmin koska laskiainen on Pääsiäisen paastonaikaa edeltävä aika.
Blini kaikin herkuin |
Kovaksi keitettyjä kananmunia, kuutioitua suolakurkkua, säästelevästi hunajaa, ripaus raakaa hienonnettua sipulia ja joko silliä tai supersuolaisia sardelleja kauniisti aseteltuna blinin päälle kauniiseen kekoon. Yhdistelmä voi kuulostaa aika erikoiselle sen ensikertaa kuullen, ja vasta kun sitä itse maistaa voi todeta onko se hyvää, vai pahaa. Henkilökohtaisesti olen todennut sen mitä parhaimmaksi yhdistelmäksi herkkuja ja jotka sopivat erinomaisesti lämpimien blinien päälle.
Hapanjuurella nostetuista blineistä kertyneen kokemuksen perusteella suosittelen blinitaikinan hapattamista vähintään neljän tunnin verran. Olen kuitenkin huomannut ettei aika aina riitä jotta taikinan saa samaksi päiväksi, joten taikinan voi valmistaa päivää ennen kun käyttää hapanjuurta ja antaa sen nousta jääkaapissa yön yli. Voit valmistaa itse piimän näihin blineihin ohjeeni mukaan. Tavallisen hiivalla nostatetun blinitaikinan taas sen sijaan voit antaa tekeytyä tunnin, parin verran, huoneenlämmössä. Lisää vispatut valkuaiset vasta kun otat taikinan esiin huoneenlämpöön noin tunti ennen niiden paistamista.
Valmis käännettäväksi |
Tattarijauhoja käyttäen saat blineistä aivan gluteenittomia joten ne sopivat myös keliaakikoille jolloin suosittelen reseptiäni perinteiset blinit jossa käytät ainoastaan tattarijauhoja, koska näihin käytetään sekä rukiista valmistettua hapanjuurta että osaksi vehnäjauhoja jotka ei sovi keliaakikoille. Ruisjuurta käytän siitä syystä että sitä aina on meillä kotona saatavilla, muodossa tai toisessa. Jos etsit laktoositonta vaihtoehtoa etkä siedä hapatettuja maitotuotteita tai ilman kananmunaa suosittelen sinua kokeilemaan vegaaneja lettujani, vaikkeivät ne olekaan blinejä. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.
Ne voit myös paistaa ja tarjoilla samoin lisukkein kuten tässä suloisen makean hunaja, kirpeän masuteisen suolakurkun ja hapan kerman kanssa, kunhan vain korvaat perinteisen smetanan itsellesi sopivammalla tuotteella. Tällä reseptillä saat reilun parikymmentä paksua bliniä ja sillä ruokkii neljän hengen jos niitä tarjoilet pääruokana. Alkuruokana näistä hapanjuurella nostetuista blineistä on kuudesta jopa mahdollisesti kahdeksalle hengelle, vähän riippuen ruokailijoiden nälästä.
Blinit hapanjuurella
2 dl piimää
1 dl hapanjuurta
1 tl hiivaa
2½ dl tattarijauhoja
1 dl maitoa
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 kananmunaa
Paistamiseen:
voita
Lisukkeeksi:
suolakurkkua
smetanaa
hunajaa
Kaada piimä kattilaan ja lämmitä se miedolla lämmöllä kädenlämpöiseksi. Ota kattila lämmöltä, lisää siihen hapanjuuri ja sekoita kunnes se on liuennut maitoon. Kaada piimäseos isoon kulhoon ja lisää piimän sekaan tattarijauhot. Sekoita taikinaa kunnes se on sileää eikä siinä ole paakkuja. Peitä kulhon liinalla ja anna blinitaikinan hapattua neljä tuntia huoneenlämmössä tai vaihtoehtoisesti yön yli kuten yllämainittuna. Erota keltuaiset valkuaisista. Ota valkuaiset sivuun ja pane ne kulhoon odottamaan niiden lisäämistä. Lisää kuplivaan taikinaan keltuaiset, maito, suola ja vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Anna taikinan tekeytyä liinalla peitettynä puolisen tuntia. Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinaan varovasti juuri ennen blinien paistamista. Paista blinit miedolla lämmöllä blini- tai lettupannussa. Käännä blinit vasta kun blinin pinta on kuivaa ja siihen on muodostunut reikiä, tai huokosia, ja blinien reunat ovat saaneet vähän väriä. Käännä blinit ja paista vielä toiseltakin puolelta parisen minuuttia. Leikkaa suolakurkut pituussuunnassa puolen sentin paksuisiksi tikuiksi. Asettele lämpimälle lautasella blini ja sen päälle pari suolakurkkutikkua. Valuta päälle hunajaa ja viimeistele annokset hapankermalla, ja jos pidät tillistä, sopii se tähän erinomaisesti sekä maultaan että ulkonäöltään.