Voikukkaa pukkaa, ja jos vielä on nuppuja tulollaan ehdit
saada ihanaa voikukkapikkelssiä.
Kerää nuput aikaisin aamulla, ei sateisella säällä, vain
avantumattomat uudet nuput kelpaavat. Jos olet kiinnostunut villiyrteistä ja erityisesti voikukasta kannattaa sinun myös lukea tekstini voikukka sekä kokeilla voikukkahilloa ja voikukkakapriksia.
Jollet ole ennestään tuttu voikukan kitkerän maun kanssa
kannattaa nuput tähän piikkelssiin käyttää suolaliuoksessa jossa niiden kitkeryys tule miedommaksi.
Pari teelusikallista on riittävästi tälle määrälle voikukan nuppuja. Muscovadosokerin
voit vaihtaa fariinisokeriin mutta niiden lakritsimaisuus korostaa voikukan oma
hienostunutta lakritsin makua.Tällä reseptillä saat kolmesta neljään purkkia herkullista
voikukkapikkelssiä.
Suolaliemi voikukille:
5 dl voikukannuppuja
Vettä kunnes nuput peittyvät
2 tl merisuolaa
Mausteliemi voikukan nupuille:
2 dl omenaviinietikkaa
1½ dl taloussokeria
½ dl Muscovadosokeria
6 dl vettä
1 iso punasipuli
1 tl mustia sinapinsiemeniä
5 neilikka
4 maustepippuria
6 valkopippuria
Kerää vielä kiinni olevat voikukan nuput kuivalla
aurinkoisella säällä. Pane voikukan nuput runsaaseen veteen jotta kaikki
mahdollinen lika niistä vajoaa kulhon pohjaan. Poista nupuista niiden varret
jos niihin on sitä jäänyt ja pane ne lävikköön valumaan. Kiehauta ylös vesi ja
lisää suola, ja sekoita lusikalla kunnes suola on liuennut kiehuvaan veteen.
Pane voikukan nuput isoon lämpöä kestävään kulhoon ja kaada kiehuva suolavesi
niiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä kulho tiiviisti
muovilla ja siirrä kokonaan jäähtyneenä kylmään pariksi vuorokaudeksi. Mittaa kattilaan
vesi, sokeri ja etikka mausteliemeen. Kuori sipuli ja halkaise se kahtia.
Leikkaa sipulin puolikkaat kolmeen osaan pituussuunnassa ja viipaloi sipuli
ohuiksi renkaiksi. Lisää kattilaan sipuli ja mausteet. Kiehauta mausteliemi
ylös ja anna sen kiehua parisen minuuttia. Kaada voikukan nuput lävikköön ja
anna niiden valua. Kuori pikkeli-liemen pinnalta vaahto pois isolla lusikalla. Kaada
nuput kattilaan vielä lämpimän liemen sekaan ja sekoita kunnes nuput ovat
täyttyneet liemestä ja alkavat vajota liemeen eivätkä enää kellu pinnalla. Kaada
lämmin voikukkapikkelssi huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipukkeihin
ja sulje ne tiiviisti ennen kuin ne jäähtyvät. Anna pikkelssin jäähtyä kokonaan
ennen kuin siirrät purkit viileään. Anna voikukkapikkelssin tekeytyä vähintään
kolme päivää, tällöin maut alkavat jo tasoittua, mutta anna niiden mielellään tekeytyä
kaksi viikkoa. Voikukkapikkelssi säilyy avaamattomana valota suojattuna ja viileässä
säilytettynä jopa kaksikin vuotta. Avaamaton pikkelssipurkki tulee säilyttää jääkaapissa
ja käyttää parin viikon sisään kun se vielä on parhaimmillaan.