Sydänmerkki otti yhteyttä kesän herkullisin
reseptikisan tiimoilta jossa etsitään ideoita maukkaaseen ja terveelliseen
kesäruokaan, ja tämä reseptikisa lähellä sydäntäni puolison ohitusleikkauksen
takia. Tarkoitus oli kehitellä paras mahdollinen ateriakokonaisuus käyttämällä
vähintään yhtä lueteltua Atrian ja Raision Torino – tuotetta sydänystävällisyys mielessä ja päädyin käyttämään reseptissäni Atria Perhetilan 280g Naturel Broilerin Ohut Fileeleikettä merisuolalla sekä Atria 300 g Viljaporsaan Fileepihvi Naturel.
Olisin niin mielelläni halunnut kehitellä oikeat grillijuhlat
mutta se ei nyt tässä tilanteessa olisi ollut järkevää kun olen yksin kissojen
kanssa kotona enkä ole juhlatuulella kun sekä puoliso että äiti ovat
sairaalassa. Mutta toivoa on, äiti on jo paranemaan päin ja kuntoutuksessa ja
puoliso oli viime perjantaina leikkauksessa ja pääsee suurimmalla toden näköisyydellä
jo maanantaina kotiin.
Ennen ohitusleikkausta puoliso oli kaksi viikkoa kotona
odottamassa sydämen ohitusleikkausta ja söi silloin melkein ainoastaan kalaa,
ja ruokavalio oli aivan erilainen kuin se johon nyt on totuttava leikkauksen jälkeen.
Olen aina maininnut resepteissäni että suolaa (ja pippuria) oman
makusi mukaan, ja se pätee tässäkin reseptissä. Chili on toinen asia johon olen
puolison sairauden takia joutunut miettimään chilin käytön uudestaan, ei siksi
etteikö sitä voisi käyttää, vaan sen että itse haluan enemmän kuin hän joten
olen alkanut lisätä chiliä vasta lopussa, jo jokainen saa lisätä itse miten paljon
tulisuutta haluaa.
Valitsin tehdä sekä possunlihavartaat että kanavartaat, ja koska
jouduin sattuneesta syystä grillaamaan sisällä parilalla, mietin pitkään miten
saisin ruoanvalmistuksen toimimaan ilman että koko parilapannu olisi taas
palanut karrelle marinadeista ja glazesta, ja keksin että tämän maustamisen voi
tehdä itse grillauksen jälkeen, jolloin sokeri ei pala mustaksi, kunhan vain
sivelee mausteet lihan pinnalle nopeasti ennen lihan jäähtymistä, ja pitää
lihavartaat lämpiminä syöntiin asti. Toiseksi tämä tapa on myös hyvä jos
ruokailijoiden seassa on allergisia, he voivat syödä samalla tavalla
grillattuja vartaita mutta heidän vartaansa jätetään sivelemättä mausteilla.
Lisukkeiksi valitsin Coleslaw tyyppisen salaatin jossa perinteisen
kaalin, sipulin ja porkkanan lisäksi myös fenkolia sekä appelsiinia. Appelsiinin
voit halutessasi joko fileoida tai vain kuoria ja viipaloida salaatin sekaan. Muista
vain ottaa sen mehu talteen salaattiin. Kastikkeena majoneesia kevyempi vinaigrette
ja jossa käytetty Extra Virgin oliiviöljyä sekä omenaviinietikkaa, ja toisena
lisukesalaattina grillatun vihreän parsan lisäksi italialaistyylisen Panzanella
salaatin jossa on papuja kuitujen takia ja myös vinaigrettekastike mutta Malbec
viinietikalla jossa aivan mahtava pähkinäinen maku.
Jollei sinulla ole Malbec viininetikkaa
tai et löydä sitä kaupasta voit käyttää tavallista punaviinietikkaa. Papuina voi
käyttää joko valmiiksi kypsennettyjä tölkkipapuja omien makutottumuksiesi
mukaan, tai kokeilla pakastealtaasta uutta papusekoitusta jossa pavut vain kiehautetaan
ja annetaan jäähtyä panzanellaan.
Grillattua paprikaa saa ostettua valmiina
kaupasta jollei itse halua sitä grillata. Paprika vaan grilliin tai uuniin 300
asteeseen kunnes se on saanut hiiltynyttä pintaa. Paprika kulhoon joka
peitetään tiiviisti muovikelmulla ja paprikan annetaan olla muovin alla
höyrystymässä. Tämän jälkeen kun sormet pystyvät koskemaan paprikaan sen kuori
irtoa helposti ja se kuutioidaan salaattiin.
Aterian hiilihydraatit tulevat Panzanellan toissa päiväsestä kokojyväleivästä
sekä lisukkeena tarjoiltavan folioperunan muodossa jonka tietenkin unohdin
uuniin joten se valitettavasti jäi pois annoksesta ja valokuvaamatta. Puhtaaksi
harjatut perunat vain folioon ja grilliin noin tunniksi, kolmeksi vartiksi kypsymään,
ne voi kypsentää jopa hiilloksella jos käytät hiiligrilliä. Ja niiden mausteeksi ruohosipulilla maustettua kermaviiliä.
Pane bambutikut likoamaan lämpimän veteen ainakin puolituntia
ennen kuin pujotat niihin lihat niin ne eivät pala yhtä helposti grillauksen
aikana. Ja huomaa että vartaat maustetaan vasta grillauksen jälkeen sivelemällä
niihin maustesekoitukset.
Ruoatt ovat laktoosittomia paitsa kermaviili johon voit valita laktoosittoman kermaviilin, ja vain Panzanellassa on gluteenia, ja voit siihen käyttää gluteenitonta leipää jos se on sinulle ongelmana. Tahini sen sijaan tehdään seesaminsiemenistä joka on hyvä tietää jos olet niille allerginen.
Huomaa että lautasmallilla jossa lihaa neljäs osa lautasesta on
lihaa ja loput vihanneksia sekä hiilihydraatteja. Tämä tarkoittaa sitä että
tällä reseptillä saat ruokittua vähintään 6 jopa 8 henkeä lisukkeineen jos he
vain pysyvät lautasmallissa. Tietenkin myös lautasen koolla on osansa asiaan,
isommalta lautaselta syö enemmän kuin pienemmältä.
Possun grillivartaat
Atria 300 g Viljaporsaan
Fileepihvi Naturel
1 dl ketsuppia
1 tl viisimaustetta
1 valkosipulinkynsi
ripaus valkopippuria
Kanavartaat
Atria Perhetilan 280g Naturel Broilerin
Ohut Fileeleikettä
3 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
Panzanella
3 viipaletta kokojyvä Ciabattaa tai vehnäistä kokojyväleipää
1 punasipuli
400 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
2 isoa tomaattia
2 grillattua punaista paprikaa
3-4 dl papuja
½ nippu tuoretta basilikaa
3-4 isoa oksaa lehtikaalia
ripaus sokeria
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
1 nippu tuoretta Rucolaa
3 rkl Malbec viinietikkaa
6 rkl oliiviöljyä
Kaalisalaatti fenkolilla ja appelsiinilla
1 kerä uuden sadon kaalia
1 iso Fenkoli
2 porkkanaa
1 iso keltasipuli
1 appelsiini
1 tl kuminaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
Lisukkeeksi
2 nippua vihreää parsaa
6-8 uuniperunaa
1 dl kevytkermaviiliä
½ nippu ruohosipulia
1 iso sitruuna
Chilitahnaa
tai chiliöljyä, suolaa ja pippuria tarjoiluun
Huuhtele yritit ja vihannekset ja anna niiden kuivahtaa. Halkaise
kirsikkatomaatit ja leikkaa isommat tomaatit pienemmiksi suupalan kokoisiksi
paloiksi ja pane ne kulhoon panzanellaa varten. Kuori punasipuli, leikkaa
kahtia ja leikkaa puolikkaat pituussuunnassa kolmeen osaan. Suikaloi sipulin
puolikkaat. Kuutio grillattu paprika ja lisää myös se kulhoon tomaattien.
Mausta panzanellaa ripauksella sokeria ja suolaa ja sekoita. Voit pusertaa osaa
tomaateista kulhossa jotta niistä tulee lisänestettä Panzanellan. Lisää
salaattiin punaviinietikka ja oliiviöljy ja sekoita. Kuutioi kuivahtanut
toissapäiväinen leipä ja lisää salaatin sekaan. Sekoita ja anna nesteiden
mehustua ja kostuttaa leipä huoneenlämmössä noin tunti, pari. Pese ja harjaa
perunat ja kääri ne folioon. Anna perunoiden kypsyä grillissä noin 45 minuuttia
tunti kunnes ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Pese parsat ja poistaa niiden tyvestä
puinen kohta napsauttamalla ne poikki. Kuori porkkanat ja kuori keltasipuli.
Raasta porkkanat karkeasti ja suikaloin sipuli hienon hienosti terävällä
veitsellä tai mandoliinilla. Tee sama kaalille ja fenkolille. Sekoita kaikki
ainekset salaattikulhossa. Kuori appelsiini ja joko fileoi se kulhon päällä tai
viipaloi se. Jos viipaloit kaada mehut kulhoon. Sekoita salaattikastike omenaviinietikasta
ja öljystä, mausta ripauksella suolaa ja mustapippurilla. Rouhi kumina morttelissa
ja lisää kulhoon. Sekoita kaikki ja pane kaali-fenkolisalaatti jääkaappiin
odottamaan tarjoilua. Leikkaa ruohosipuli hienoksi ja pane kulhon, lisä kermaviili
ja sekoita. Pane ruohosipulilla maustettu kermaviili jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Leikkaa kummankin lajin lihaviipaleet kolmeen tasaleveään suikaleeseen.
Paloittele suikaleet tasakokoisiksi paloiksi. Pujottele 8 bambuvartaaseen
kumpaakin lihalajia varten tasa paljon paloja jokaiseen vartaaseen. Litistä
lihaa jotta lihapalat ovat tiiviisti kiinni toisissaan. Valmista maustekastikkeet
sekoittamalla ainekset keskenään mutta katso ohje kanavartaiden kastikkeen valmistuksen
suhteen reseptistäni Sabran
Falafel, jossa käytän samaa kastiketta sillä erolla että tässä on myös
hunajaa. Lisää hunaja vasta kun olet saanut kastikkeen kokoon. Laimenna
kastikkeet vedellä jos ne ovat kovin paksuja, niiden tulee olla vähän paksumpia
kuin piimä. Grillaa lihat kuumalla grillillä vartaita käännellen kunnes ne ovat
saaneet kauniin paahtuneen pinnan. Nosta vartaat lämmöltä ja sivele ne omilla
mausteseoksellaan ja pidä lämpiminä. Grillaa parsat kunnes ne ovat saaneet
kauniit grilliraidat. Halkaise sitruuna ja pane se leikkauspinta grilliritilää vasten.
Grillaa sitruunaan noin puoli minuuttia kunnes se on saanut kullan ruskeita
raitoja pintaa ja on paahtuneen näköinen. Tiristä grillatuista sitruunoista
mehua parsojen päälle. Tarkista Panzanellan tila sekoittamalla sitä ja katso
onko leipä imenyt itseensä nesteet. Jos on lisää puolikas satsi
salaattikastiketta. Hienonna lehtikaali ja Rucola, nypi basilikan lehdet varsista
ja lisää Panzanellan sekaan ja sekoita. Ota perunat pois grillistä ja asettele
kaikki herkut tarjolle pöytään kulhoissaan ja omille vadeilleen ja aloita
grillijuhlat.