Urtekram julkaisi gluteenittoman leivontakilpailun, ja sain
siihen tuotteita jotta voisin leipoa niistä gluteenittomia herkkuja. Voit äänestää
herkkusuun lautasella ruokablogin ohutleipäreseptiä klikkaamalla joko linkkiä tekstissä tässä yläpuolella tai logoa reseptin alla. Äänestys jatkuu 15.6.2015 asti jonka
jälkeen voittaja ilmoitetaan.
Koska meillä sattuneesta syystä viime aikoina on ollut
tarvetta ohutleiville leivoin kilpailuun gluteenittomia ohutleipiä käyttäen
Urtekramin kaurajauhoja sekä yleisleivontamiksiä. Tämä myös sattui olemaan viimeinen
kerta kun söimme kotona koko perhe ennen puolison ohitusleikkausta viime
perjantaina.
Gluteenittomilla jauhoilla leivottaessa taikinaan ei tule
samalla tavalla sitkoa joten ohutleivistä tulee paksumpia kuin vehnäjauhoilla
leivotuissa, eikä niitä voi taittaa koska ne eivät taivu paksuuden takia, mutta
on sanottava että nämä gluteenittoman ohutleivät ovat jopa paremman makuisia
kuin omat aikaisemmin leivotut ohutleivät vesikefiirillä.
Ohutleivät voi kypsentää joko kuivalla paistinpannulla
vaikka mökillä ollessa tai grillissä jollei ole uunia, muuten kypsennys uunissa
onnistuu 250 asteen lämmössä 3-6 minuuttiin. Ohutleipiä voit käyttää lisukkeena
esimerkiksi sabran falafelille, sitruunaiselle nyhtöpossulle, tai hummuksen sekä Baba ganoushin kanssa.
Tällä reseptillä saa 6 gluteenitonta ohutleipää.
Gluteenittomat Ohutleivät
2 tl tuorehiivaa
2½ dl haaleaa vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
½-1 tl suolaa
2 dl Urtekram yleisleivontamiksiä
4 dl Urtekram kaurajauhoja
Urtekram yleisleivontamiksiä kaulimiseen
Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää sokeri, öljy ja kaada
vesi päälle. Sekoita nestettä kunnes hiiva on kokonaan liuennut nesteeseen.
Lisää yleileivontamiksi ja suola ja sekoita kunnolla. Lisää kaurajauhot ja
sekoita kaikki keskenään. Anna taikinan nousta puolituntia puhtaan
keittiöliinan alla. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli ne yksi kerrallaan noin
puolen sentin paksuisiksi jauhotetulla pöydällä. Älä kauli leipiä liian ohuiksi
jotta ne pysyvät koossa kypsennyksen aikana. Älä kauli ohutleipiä liian ohuiksi
koska gluteenittomat jauhoissa ei ole sitkoa. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja
paista ohutleivät kuivalla pannulla 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta kauniin
ruskean värisiksi. Anna leipien jäähtyä ja revi ne sopivankokoisiksi
annospaloiksi ja nauti lisukkeena esimerkiksi nyhtöpossulle, falafelille tai
linssimuhennokselle kera.