Kauniin keltaista, hyvin hienostunutta ja aromaattista
hilloa. Ihanaan kevään aurinkoa jota on ilo levittää aamiaisleivälle sekä nyt tuoreena
että keskellä talvea.
Kerää vain juuri auenneita voikukkia kokonaisina. Poista
niistä hilloa varten kotona varret ja kukan alin vihreä osa jotta sinulle vain
jää voikukan keltaiset terälehdet käteen. Voikukan terälehdet sekä mehuun että
hilloon kerätään auenneista kukinnoista, ylikukinneet tai ei vielä auennut
eivät maistu samalle niistä mehuun tulee heinämäinen etkä saa mukaan voikukan
kukan aromaattista vienosti salmiakille maistuvaa luonnetta. Mitä enemmän keltaisia
terälehtiä sitä maukkaampaa mehua, jos vihreätä jää paljon mehusta tulee kitkerämpää.
Tämä hillo valmistetaan periaatteessa samalla
tavalla kuin voikukkamehu
kaatamalla kukkien terälehtien päälle kiehuvaa vettä jonka jälkeen mehu saa viipaloidun
sitruunan kanssa vetäytyä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen siitä keitetään
hilloa, ja vasta ivan loppu vaiheessa lisättään voikukan teralehtiä.
Älä tässä kohdassa vain erehdy keittämään voikukan
terälehtiä, tällöin voikukan kauniin keltainen herkkä väri kaikkoaa taivaan
tuuliin ja saat aikaiseksi kitkerää ruskeata lientä ihanan keltaisen ja
herkullisen mehun sijaan. Voikukanterälehdet eivät vain kestä keittämistä joten
terälehdet on liuotettava mehuun aivan lopussa.
Lisää reseptejä jossa olen
käyttänyt voikukkaa löytyy blogista hakusanalla voikukka ja jos olet
innostunut villiyrteistä ja niiden hyödyntämisestä kannattaa sinun myös lukea tekstini
voikukasta sekä villiyrteistä
ja niiden talteen ottamisesta.
Tällä reseptillä saat (tietenkin vähän hillopurkkien
koosta riippuen) kolmesta neljään purkkia voikukkahilloa.
Hillo voikukan terälehdistä
200 g tuoreita auenneita voikukan terälehtiä
7 dl vettä
300 g hillo-marmeladisokeria
300 g hillo-marmeladisokeria
1 luomu sitruuna
1 dl tuoreita voikukan terälehtiä seuraavana
päivänä
Kerää vain juuri auenneita voikukkia kuivalla aurinkoisella säällä.
Pane voikukat runsaaseen veteen jotta kaikki mahdollinen lika
niistä vajoaa kulhon pohjaan ja myös mahdolliset hyönteiset häviävät niistä, anna niiden
liota noin vartti ja tee se joko ulkona tai aukinaisen ikkunan vieressä. Kaada
kukat lävikköön ja anna niiden kuivahtaa. Ota osa kukista kokonaisina sivuun, ja
säilytä jääkaapissa tiiviissä astiassa tai muovipussissa seuraavaan päivään. Poista
kukinnoista varret ja kukan alin vihreä osa jotta sinulle vain jää voikukan
keltaiset terälehdet käteen. Pane terälehdet isoon lämpöä kestävään kulhoon tai
muuhun astiaan. Mitä enemmän keltaisia terälehtiä sitä maukkaampaa mehua, vihreästä
mehu saa kitkerän maun. Pese ja harjaa sitruuna ja viipaloi se ohuelti.
Kiehauta vesi ja kaada terälehtien päälle, lisää sitruunaviipaleet ja anna
mehun tekeytyä peitettynä yön yli kylmässä. Siivilöi mehusta sitruunat ja
terälehdet kattilaan siivilän läpi jossa on harsokangasta. Lisää voikukkamehuun sokeri
ja kiehauta mehu ylös. Kuori
pinnalta pois kaikki mahdollinen kuona reikäkauhalla. Riivi eilisestä olleista voikukista pois vihreät osat. Ota hillo pois lämmöltä
ja lisää tuoreet voikukan terälehdet hillon sekaan. Sekoita lusikalla kunnes terälehdet
ovat kyllästyneet nesteestä eivätkä enää kellu hillon pinnalla. Kaada hillo
huolellisesti pestyihin ja steriloituihin lasipurkkeihin ja sulje ne tiiviisti
kun hillo vielä on lämmintä. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä pimeässä suojassa
auringonvalolta. Voikukkahillo säilyy hyvin huoneenlämmössä vuoden, ja sen väri
tummuu ajan myötä kirkkaan keltaisesta kullan kellertäväksi. Avattu hillo
säilytetään jääkaapissa ja syödään parin viikon sisään.