Kerroin viime viikolla ohutleivästä
ja sen muunneltavuudesta, miten samalla perusreseptillä saat vaivattomasti
vaihdeltua leivän makua eri nesteillä sekä jauhoilla. Mutta se ei olekaan tämän
ohutleipäreseptin erinomaisuus, vaan se muuntuu vieläkin enemmän.
Mainitsin ohutleipäreseptissä
että taikinan voi tehdä jo valmiiksi edellisenä päivänä ja antaa sen tekeytyä
jääkaapissa hyvin muovilla peitettynä. Ja unohtaa sinne.
Asumme nykyään puolison kanssa kahdestaan ja jälkikasvu
tulee sunnuntaisin kolmelta syömään, tai ei aina tule, mutta se ei vaadi mitään
ilmoitusta, vaikka se olisikin kohteliasta. Olen useimmiten olen jo päivää tai
parikin päivää ennen päättänyt mitä teen sunnuntaiksi. Ja ohutleipä oli yksi. Tein
taikinaa koko perheen tarpeiksi jääkaappiin. Mutta jäimmekin sunnuntaina kahden
kesken ja taikina unohtui sinne kylmään ja löysin sen vasta seuraavana aamuna.
Vesikefiirillä leivotut sämpylät |
No ei hätä, tietenkin leipätaikinasta pitää leipää leipoa. Sattui
vain oleman syntymäpäiväni ja laiska emäntä oli vieläkin laiskemmalla tuulella
periteisen samppanja-aamiaisen jälkeen, kun olin viime aikoina myös kaulinnut
liikaa ohuen ohutta ja loppupäässä vähän huolimattomammin paksumpaa ja
muodotonta ohutleipää joten pyöritinkin taikinasta tasakokoisia pyöreitä
pullia, jotka asettelin pellille leivontapaperille, lyttäsin ne litteämmiksi
sämpylöiksi ja jätin ne tunniksi pariksi siihen keittiön pöydälle liinan alle
nousemaan.
Joten, yllätys, yllätys tämä on sama resepti kuin ohutleipä,
nämä sämpylät vain leivotaan eri tavalla, nostetaan ja kypsennetään
matalammassa lämmössä ja pidempään. Tämä on asia jota käsittelin jo kerran tekstissäni
kaksi
leipää samasta taikinasta ja suosittelen että luet myös sen tekstin. Sämpylöiden
pinnan saa joko kovaksi tai sen voi jättää pehmeäksi, ihan miten itse sen
haluat. Kovaksi kuori tulee kun annat sämpylöiden nousta ilman liinaa, ja anna
niiden myös uunikypsytyksen jälkeen jäähtyä pettämättä niitä liinalla. Liina
taas päälle nostamisen ajaksi sekä jäähtymisen ajaksi jos haluat pehmeitä sämpylöitä.
Yön yli jääkaappiin unohtunut vesikefiiritaikina |
Erityisen maukkaita sämpylöistä tulee kun käytät vesikefiiriä
nesteenä sekä tattaria jauhoina, ja olen sen kirjannutkin reseptiin vaikka
se on muuten aivan identtinen määriltään ohutleivän kansa. Totuus kyllä on että
vehnäjauhot ensimmäisellä kerralla sattuivat loppumaan kesken taikinan teon
joten käytin tattaria niiden sijasta. Tattarilla sämpylöist' tulee gluteenittomia, ja niiden pitäisi myös olla laktoosittomia mutta olen huomannut että vesikefiiri voi aiheuttaa laktoosi-intoleranteille mahavaivoja jotn kannattaa olla sen kanssa varovainen.
Jos käytät vettä nesteenä ja tavallisia
vehnäjauhoja ovat nämä helpot leivottavat sämpylät isän ja lasten äitien
päiväaamiaiselle leivottavaksi. Mutta tämän syntymäpäivän mysteerit eivät
loppune vielä tähänkään vaan jatkuvat taas kunhan ehdin ja asia jonka tiimoilta
palaan vielä on hyvin esillä ylimmäisessä kuvassa. Ja arvauksia saa tietenkin
tehdä ja kommentoida niistä. Tällä reseptillä saat kuudesta kahdeksan sopivan
kokoista sämpylää.
Vesikefiirisämpylät
6-7 dl tattarijauhoja
2 ½ d vesikefiiriä
1-2 tl suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria (tai hunajaa)
1 tl tuorehiivaa
Mittaa vesikefiiri kulhoon, lisää hiiva, suola, öljy sekä
sokeri ja sekoita. Lisää kulhoon suurin osa jauhoista ja sekoita kunnes saat
tehtyä taikinan jossa vähän sitkoa ja joka pysyy koossa. Lisää jauhoja jos
taikina on liian löysää mutta varo lisäämästä liikaa jottei siitä tule liian
kuivaa. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja se jääkaappiin yön yli. Jaa
taikina kahdeksaan samankokoiseen osaan ja pyöritä ne pyöreiksi pulliksi
jauhotetulla pöydällä. Asettele pullat uunipellille leivontapaperille ja lyttää
ne litteämmiksi ja ripottele sämpylöiden päälle ohut kerros jauhoja siivilän
läpi. Peitä sämpylät puhtaalla liinalla jos haluat pehmeitä ja anna nousta
ilman jos haluat kovan kuoren, ja anna niiden nousta vähintään puolituntia,
mielellään tunti. Kokeile onko taikina noussut valmiiksi painamalla sämpylää
kevyesti sormella. Jos taikina palaa takaisin samaan muotoon niin se on noussut
valmiiksi, jos sämpylään jää reikä anna sen nousta lisää. Paista sämpylät uunissa 175 asteen lämmössä kunnes
ne ovat saaneet kauniin ruskean väriin, vähän riippuen uunistasi sekä
sämpylöiden koosta, 15–25 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä vähän ennen kuin
halkaiset ne ja tarjoilet uunista suoraan haaleina aamiaseksi.