Tämä on vanha resepti jonka alkuperää en enää muista ja jota taas viime
aikoina on tullut käytettyä jonkusen kertaa viimeksi sitruunaisen
pulled porkin kera.
Olen käyttänyt tätä samaa perusreseptiä nestettä vaihdellen, maitoheraa valkosipulijuuston
ja chevren valmistuksesta,
heraa jogurtin valuttamisesta Tsatsikiin sekä
tavallista vettä ja nyt viimeisintä hottia on vesikefiiri jonka kanssa vielä
teen erilaisia kokeiluja. Vesikefiiristä voit lukea lisää tekstistäni ginger
ale vesikefiiri.
Olen myös vaihdellut jauhoja, tavallisia hienoja vehnäjauhoja,
grahamjauhoja, gluteenittomia tattarijauhoja sekä maissijauhoja. Eri jauhot
antavat erilaisen leivottavuuden, ja vehnällä saat niistä hyvin ohuita koska
taikina kestää pitkälle venyttämisen. Mitä karkeammat jauhot sitä vähemmän sitä
tulee käyttää.
Ei niin pyöreät ja vähän paksut ohutleivät |
Taikinan ohutleipiin voi joko kaulia ohueksi kaulimella tai sen
puutteessa myös tyhjällä viinipullolla. Ei ole myöskään aivan tyhmää vain venyttää
taikinaa ohueksi jauhotetulla pöydällä. Leipien ole pakko olla pyöreitä, olen
todennut että neliön muotoinen leipä voi olla vieläkin parempi kuin pyöreä, joten
älä ota pulttia jollei leivät ole pyöreitä. Ohutleivät sopivat siten sekä aikuisille
että lapsille leivottaviksi kunhan vain aikuiset huolehtivat niiden
paistamisesta.
Ohuet leivät voi paistaa joko kuivalla kuumalla pannulla, öljytyllä
pannulla tai uunissa kuten reseptissä lukee. Mitä pidempi paistoaika sitä
kovempi leipä, pehmeä leipä vaatii vähän matalamman lämmön tai lyhyemmän
kypsennysajan.
Vesikeriifiä ohutleivän taikinassa |
Taikinan voi tehdä jo valmiiksi edellisenä päivänä ja antaa
sen tekeytyä jääkaapissa hyvin muovilla peitettynä. Resepti on hyvin samantapainen
kuin pitaleipä
resepti mutta tässä leipäreseptissä on vielä yksi hyvä ominaisuus jääkaappiin
liittyen jota en vielä paljasta mutta johon palaan piakkoin. Tällä reseptillä
saat neljälle aikuiselle riittävästi leipää, joko neljä isompaa ohutleipää, tai
kuudesta kahdeksan pienempää leipästä.
Ohutleipää nyhtöpossulle
6-7 dl jauhoja
2 ½ d nestettä
1-2 tl suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria (tai hunajaa)
1 tl tuorehiivaa
Mittaa neste kulhoon, lisää hiiva, suola, öljy sekä sokeri
ja sekoita. Lisää kulhoon suurin osa jauhoista ja sekoita kunnes saat tehtyä taikinan
jossa vähän sitkoa ja joka pysyy koossa eikä ole vain velliä. Lisää jauhoja jos
taikina on liian löysää mutta varo lisäämästä liikaa jottei siitä tule liian
kuivaa. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja anna sen nousta tunti, tai
pane se jääkaappiin yllä olevan ohjeen mukaan. Jaa taikina neljään
samankokoiseen osaan ja kauli ne ohuiksi kaulimella jauhotetulla pöydällä tai
leivinpaperilla. Mitä ohuempi sitä parempi ja sitä nopeammin leivät kysyvät
uunissa tai pannulla. Lämmitä uuni kuumaksi, 250–300 asteen lämpöiseksi. Paista
leivät uunissa kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean väriin mutta varo
polttamasta niitä. Tarjoile leivät lämpiminä tai lämmitä ne uudestaan juuri
tarjoilun yhteydessä. Uudelleen lämmitetyt leivät kuitenkin kuivahtavat vielä
lisää joten tuoreina ne ovat parhaimmillaan.