Osallistun kolmen muun ruokablogin kanssa
Vino Nostrumin asettamaan haasteeseen yhdistää kuohuviiniä ruoan kanssa. Mukana
haasteessa on Herkkusuun lautasella lisäksi Beachhousekitchen,
Paleokeittiö sekä Mukanamaku ja kaikki neljä
blogia sai eri kuohuvaa viiniä johon kehitellä oma reseptinsä nyyt vapuksi.
Katso myös reseptin alla oleva tarjous jotta ehdit tilata kuohuviinit kotiin vapuksi!
Katso myös reseptin alla oleva tarjous jotta ehdit tilata kuohuviinit kotiin vapuksi!
Itse sain Vino
Nostrumilta kaksi pulloa puoli makeaa Bele Casel Dry
Millesimato Proseccoa, kuohuvaa viiniä jota en miellä kuin korkeintaan puolimakeaksi
koska olen tottunut ranskalaiseen samppanjaan ja kuivaan sellaiseen.
Maistoin Proseccoa
ja mietin että mitähän tästäkin tulee kun se oli aivan liian makeaa minun
makuuni, mutta haaste on haaste joten vietin leppoisin sunnuntain maistellen
viiniä erilaisten raaka-aineiden kanssa. Ja maistettuani tovin aloinkin jo suureksi
yllätyksekseni innostua sitä mitä tämä viini kesti ja kantoi kumppaninaan. Ja tulos
on aika yllättävä, on minun myönnettävä.
Tämä puoli makea italialainen Prosecco kestää hyvin
muhkeitta maanläheisiä makuja, umamia, ja aasialaisia makuja sekä muun muassa inkivääriä,
sieniä ja punajuurta. Tuloksena on aasialaistyylinen maustekastike jolla maustetaan
raaka lohi ja tarjoillaan punajuuren, porkkanoiden ja korianterin kera.
Olen jo
aikaisemmin helmikuussa 2012 yhdistänyt punajuuren ja lohen reseptissäni punajuurigraavattulohi
joka myös sopii Bele Casel Dry Millesimato Proseccolle. Myös japanilainen teriyakitofu
tai tempuramunakoiso sopii oivallisesti sen kumppaniksi.
Itse syön lohen vai pikaisesti mustettuna
kastikkeella, pari, kolme minuuttia riittää minulle. Rakastan raakaa kalaa
sashimina, mutta jos olet tottumaton raa’an kalan syöjä, etkä ole ennen syönyt
raakaa kalaa voit antaa lohen maustua pidemmän ajan maustekastikkeessa.
Silloin
kannattaa leikata kala jo valmiiksi sopivan kokoisiksi paloiksi ja panna isolle
lautaselle ja kaataa valmiiksi tekeytynyttä siivilöityä kastiketta päälle.
Kalan voi antaa maustua jääkaapissa jopa parisen tuntia, mutta huomaa että kala
raakakypsyy kastikkeessa, eikä sen maku enää ole yhtä freesi kuin raaempana.
Kalan väri myös muuttuu harmaaksi sen kypsyessä, joten näet että kala ei enää
ole raakaa.
Siivilöi kastike raakakypsytystä varten ja kaada se isolle lautaselle.
Lisää kalapalat kastikkeeseen ja lusikoi kastiketta päälle. Annan kalan raakakypsyä
jääkaapissa noin puolisen tuntia. Nosta kalapalat varovasti ylös kastikkeesta
ja annokseen.
Tämä on samantapainen raakakypsytys joka tapahtuu kalalle kun sen
graavisuolaa ja valmistaa graavilohta. Kala kannattaa paloitella vasta aivan
viime tipassa ennen sen tarjoilua, tai maustumista joten osta kala fileenä ja
leikkaa se itse irti nahasta terävällä veitsellä kun paloittelet sen. Ja tarkista varmuuden vuoksi että kalakauppias on poistanut kaikki pystyrudot kalasta. Ja jos niitä vielä on jäljellä poista ne pihdeillä.
Varmista että käytät tähän aasialaistyyliseen alkuruokaan
ehdottomasti aivan tuoretta lohta jotta saat siitä hyvän maun, kala ei saa
haista kalalle vaan sen pitää tuoksua vienosti suolaiselle merelle ja kalalle.
Voit toki käyttää tulista chiliä mutta suosittelen
että tähän annokseen hillitset itseäsi, annoksen hienostuneisuus ei tule esille
jos annos on liian tulinen. Käytä mieluummin paria kolmea eriväristä mutta miedompaa
chiliä jotta annos saa upean ilmeen.
Annoksen eri osat voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen
ja yhdistää ne upeaksi kokonaisuudeksi lautaselle juuri ennen tarjoilua. Kuori
ja leikkaa porkkanan ja punajuuri Julienneksi joko mandoliinilla tai terävällä
veitsellä ja pane ne likoon kylmään veteen kaikki ainekset yksitellen.
Punajuuresta
kannattaa vaihtaa liotus vesi pari, kolme kerta ennen tarjoilua jottei punajuuresta
vuoda sen tumman punaista väriä ja se tahraa muuten upeaa annosta. Kastikkeen ainekset
voi yhdistää ja antaa maustua hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja panna
jääkaappiin maustumaan.
Tällä reseptillä saat upean alkuruoan tai kevyen lounaan
lisäämällä vihersalaattia annoksen pohjaksi.
Lohta punajuurella aasialaisittain
200 g tuoretta lohta
2 punajuurta
1 iso porkkana
3 cm tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä
Aasialainen kastike kalalle
korianterin varsia
1 valkosipulin kynsi
1 iso mieto chili
3 cm tuoretta inkivääriä
1 tl palmusokeria
1 rkl riisiviinietikka
1 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä
Annosten viimeistelyyn
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
Nigellan siemeniä tai seesamin siemeniä
Pese minttu, korianteri ja chilit huolellisesti. Irrota
korianterin lehdet varsista ja säilytät ne kosteina erikseen varsista. Anna
chilien ja varsien kuivahtaa talouspaperilla. Hienonna korianterin varret hienon hienoksi pieneksi silpuksi. Kuori valkosipulinkynsi
ja hienonna se ja pane se korianterin varsien kanssa pieneen kulhoon. Leikkaa chilistä
osa ohuiksi renkaiksi, kuori inkivääriä teelusikalla ja raasta se hienoksi ja lisää
ne kulhoon korianterin ja valkosipulin kanssa. Mittaa päälle kalakastike, soijakastike,
riisiviinietikka sekä seesamiöljy ja sekoita kaikki keskenään. Tarkista kastikkeen
maku ja lisää chiliä mutta muista olla liioittelematta sen kanssa. Lisää myös palmusokeria
jos kastike on mielestäsi liian hapanta. Ota kuitenkin huomioon että lohi on
hieman makeahkoa joten hieman hapan kastike on vain hyväksi kalalle. Anna kastikkeen
tekeytyä puolituntia, tunnin huoneenlämmössä. Jääkaapissa kastike voi tekeytyä
pari, kolmekin tuntia. Kuori porkkanan ja leikkaa se Julienneksi, siis ohuiksi tulitikuiksi.
Pane porkkana kylmään veteen odottaman jollet tarjoile annoksia heti. Tee samoin
punajuurelle mutta vaihda sen vesi, pari kolmekin kertaa kunnes vesi ei enää
värjäydy punaiseksi. Ota lohi ulos jääkaapista ja leikkaa lohi irti nahastaan
ja poista mahdolliset pystyruodot kalasta pihdeillä. Leikkaa kalanpala kahtia
ja kumpikin kalanpala samalla tavalla kahtia niin saa neljä tasakokoista
kalanpalaa annoksiin. Jaa annospalat puolen sentin paksuisiksi kuutioiksi. Valuta
porkkanat ja punajuuret erikseen lävikössä ja pane talouspaperille kuivahtamaan.
Siivilöi kastike pieneen kulhoon. Kuori inkiväärinpala teelusikalla ja leikkaa
se veitsellä ohuen ohuiksi melkein läpinäkyviksi suikaleiksi. Asettele kylmille
lautasille punajuurta ja porkkana ja pane lohipalat sinne tänne niiden lomaan.
Lisää korianterinlehtiä, minttua ja inkivääritikkuja sinne tänne ympärille ja
päälle. Sekoita kastike kunnolla ja lusikoi annosten päälle kastiketta.
Viimeistele annokset ripottele niiden päälle mustan Nigellan siemeniä ja tarjoile
annokset oitis kylmän kuplivan Proseccon kanssa.
-------
Vino Nostrum
Vino Nostrum on uusi viinintuonti yritys. Sen valikoimassa olevat viinit ovat kaikki käsintehtyjä ns ”boutique viinejä”, ne ovat ekologisia ja ilman turhia lisäaineita ja niitä tuotetaan hyvin rajoitettu määrä, toiset vain alle 1000 pulloa vuodessa. Tilaamasi viinit kuljetetaan suoraan kotiovelle italialaisilta pientiloilta ilman välikäsiä eikä näitä viinejä käytännössä saa muualta. Tilaaminen on täysin laillista, kaikki verot on maksettu valmiiksi eikä niistä tarvitse huolehtia. Viinien hintaa lisätään vain 18 euroa kotiinkuljetuksesta.Vapputarjous!
Ja teillä lukijoilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä ensimmäisinä kokeilemaan näitä hippuviinejä tarjoushintaan. Saat 20 % alennuksen tehdessäsi tilauksen Vino Nostrumin sivuilta kun mainitset koodin: lautasella20offTarjous on voimassa 30.4.2015 asti. Ja jos tilaat nyt pikaisesti viimeistään 21.4.2015 ehdit vielä saada kuohujuomat vapuksi kotiin kuljetettuna.
Kannattaa myös lukea kollegojen vappupostaukset kuohareille. Beachousekitchenin Vappu mielessä ja Ciao viiinitilalta, Paleokeittiön Kevätkääryleitä ja kuohujuomaa vappuun sekä mukana maun kuohuviinissä kypsennettyä kananpoikaa.