Isä opetti minulle pienenä tyttönä kädestä pitäen että liha
paistetaan aina huoneenlämpöisenä. Samaa asiaa toitottivat sekä äitini että
mamma kun opettelin laittamaan ruokaa. Joten olen aina ottanut lihan ulos jääkapista noin tunti
ennen sen paistamista.
Tähän toimintamallin on lueteltu lukuisia syitä vuosien
mittaan ja uskoin sen olevan totta kunnes viime viikolla luin kiintoisan
postauksen Molekyyligastronomiaa Blogista.
Molekyyligastronomia on ruokaa ja
ruoanlaittoa molekyylitasolla käsittelevä blogi jossa oikeasti otetaan selvää
miten ruoan raaka-ainekset toimivat, ja empiirisellä kokeella todettiin että
liha pysyy mehukkaampana kuin se on kylmää paistuessaan. Lihan painohävikkikin
on pienempi kylmällä lihalla kuin huoneenlämpöisellä lihalla.
Mietin asiaa ja tulin siihen tulokseen että
ranskanperunoidenkin pitää olla kylmiä jotta niistä tulee rapeita öljyssä keittäessä, joten miksei? Voihan
se päteä myös lihan suhteen.
Kylmä pihvi suoraan pannulle paistumaan |
Jotten tästä lähtien en enää anna lihan temperoitua huoneenlämpöiseksi
vaan läiskäisen sen vain laiskalle emännälle sopivaan tyyliin iloisesti vaan kuumalle
pannulle kylmänä paistumaan tai uuniin kypsymään. Tee sinä myös sama.