Kävimme
pari viikkoa sitten kun vielä oli kovat helteet päällä puoliso hyvän tutun vadelmapuskista
jossa olimme niitä keräämässä, tässä ihan lähellä siirtolapuutarhassa. Osa
vadelmista alkoi jo olla ylikypsiä mutta raakileitakin oli vielä joten toivoa
on sada isoja, hienoja myös pakkaseen vadelmahillon lisäksi jota tänään
keitettiin. Mutta joka vuosi tulee aina tehdä vadelmakakkua ja tänä vuonna
vuorossa on Victoria spongecake. Vaikka on traditioita, voi niiden puitteissa
niitä muunnella. Vadelmahillon reseptin löydät kirjoituksestani kuningatarhillo ja vadelmahillo ja jos tä vadelakkauista kannattaa sunin myös kokeilla reseptiäni Vadelmatorttu.
Kuulemani
tarinan mukaan tämä oli englannin kuningatar Victorian mielikakku, ja kakulla on pari ei nimeä, Victoria Sanndwich ja Victoria Sponge johon usein liitetään cake. Itse pidän
siitä myös, tämä on yksi mielikakkujani, ja olemme puolison kanssa autuaan yksimielisiä tästä asiasta,
vadelmahilloa ei koskaan voi olla väärin. Olen jopa ollut Englannissa häissä
jossa hääkakkuna oli Victoria Spongecake eikä perinteistä hedelmäkakkua, samaa
jota tarjoillaan joulunakin.
Victoria Sandwich tai Victoria Sponge |
Englantilaiset
tekevä kakkunsa usein kahdessa eri vuoassa jos niistä tehdään kaksikerroksisia,
ja niin tämäkin, mutta hätätapauksessa kakun voi kypsentää yhdessä vuoassa ja
leikata kahteen tasapaksuiseen kerrokseen, voin omasta kokemuksesta kertoa,
onnistuu yhtä hyvin eikä kukaan näe eroa, vain sinä itse tiedät. Huomaa vain
että yhdessä vuoassa kypsennettynä kakun kypsymisaika pitenee, muttei välttämättä
ihan tuplaksi kuten voisi arvella. Kypsennysaika vaihtelee aina uunista
toiseen, joten kaikkien reseptien kypsennysajat ovat aina ohjenyörejä eikä
täsmällisiä.
Kakkuvuoat
vuorataan leivinpaperilla, ja tähän on hyvä syy miksei kakkuvuokaa vain
jauhoteta tai leivitetä. Kakun ulkopintaa saa kauniin ruskean pinnan, sen pinta
paahtuu voissa ja se saa pähkinäisen, toffeemaisen maun jota ei muuten saa,
joten vaikka kuulostaa työläältä ja turhalta, voipaperilla vuoraamisella on
syynsä.
Vuoraa kakkuvuoat leivinpaperilla |
Kakun
tulee myös olla tasaisen, ja kakulla on tapana pullistua keskeltä joten jos
valmistat kakun kahdessa vuoassa tulee toinen kakku leikata tasaiseksi. Päällimmäinen
kakku voi olla keskeltä vähän enemmän kohonnut, ja sen pinta tulee olla
ruskistunut. Huomioi siis ettei kakun yläpuoli ole vuoan pohjaa vasten ollut kakunpohja,
ruskistunut kakun päällinen viimeistellään tomusokerilla ennen tarjoilua.
Älä
tomuta kakkua ennen kuin se tarjoillaan, kakun kosteus tekee vain sokerin
tahmaiseksi a se tavallaan häviää kakun pintaan. Muista myös ettei kakkua saa
täyttää ennen kuin se on kokonaan jäähtynyt, muuten voikreemi sulaa pois sen
välistä ja kakku on pilalla. Syötävä, muttei kaunis eikä se makuinen kuin sen
tulisi olla. Kesähelteellä kakkuphja kannattaa käyttää jääkaapissa viilentymässä jottei hillo imeydy liikaa kakkuun, eikä voikreemitäyte sula kakun pinnalle.
Voikreemi levitetty vadelmahillon päälle |
Alkuperäisessä
reseptissäni käytettiin maitoa voikreemissä, samoin kuten Nanny Sue's Choolatecake resepti joka ona samaa perua. Tällöin kakausta tulee vain minun omaan makuuni liian imelää joten olen korvannut tämän nesteen sitruunamehulla. Ja jotta jokin leikkaisi liikaa makeutta ja piristäisi kakkua olen lisännyt
täytteen voikreemiin ison puolikkaan sitruunan raastetun kuoren. Muista vain
aina pestä sitruunan kuori ennen sen raastamista huolellisesti, ja antaa sen
kuivua, oli sitruuna sitten luomu a tai ei.
Vadelmahillon
kannattaa antaa valua harsoliinan läpi siivilässä jos se on hyvin löysää, kakun
ei ole tarkoitus kostua hillosta vaan hillon pitäisi olla vai punainen raita kakun
keskellä voikreemin alla. Tällä reseptillä saat reilun kokoisen ja makean kakun josta riittää 8-10 hengelle jolleit he ole kauhean persoja makealla.
Kuningatar Victorian kakku
250 g voita
250 g taloussokeria
4 luomumunaa
1 tl vaniljauutetta
250 g hienoja vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
Voikreemitäyte
250 g tomusokeria
125 g voita
2 rkl sitruunamehua
2-3 dl vadelmahilloa
voita vuokien voiteluun
tomusokeria viimeistelyyn
Pese sitruuna huolellisesti ja
anna sen kuivua kokonaan. Ota voi kakkuun ulos jääkaapista ja anna sen olla
huoneenlämmössä kunnes se on pehmeää. Täytteen voin voit ottaa ulos lähempänä
kakun esille panoa, esimerkiksi silloin kun kakku jäähtyy uunissa kypsennyksen jälkeen.
Voitele kaksi 23 cm irtoreunavuokaa. Leikkaa kaksi vuoan kokoista pohjaa sekä
reunukset ja vuoraa vuoat niillä, reunan voit antaa olla vuokaa hieman
korkeamman. Voitele myös leivinpaperi pehmeällä voilla. Älä liioittele vaan
rasvaa ne niukalti, ja asettele paikoilleen vuokiin. Mittaa voi kulhoon ja
lisää sokeri. Vaahdota sokeri ja voi kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää
kanan munat yksitellen vispaten jokaisen munan jälkeen kunnolla kunnes munat
ovat sekoittuneet voikreemiin. Jos kakkutaikina alkaa juoksettua lisää yksi
ruokalusikallinen jauhoista sekaan. Lisää kulhoon vaniljauute ja jauhot ja
sekoita kunnes taikina on yhtenäinen. Jaa taikina kahteen vuorattuun vuokaan ja
paista kakut 180 asteessa keskellä uunia noin 25–30 minuuttia. Tarkista
kakkujen kypsyys pistämällä kakun keskelle cocktailtikku, jos tikku on ulos
vedettäessä kuiva on kakku kypsä, muuten paista kakkuja lisää. Ota kypsät kakut
ulos uunista ja anna niiden jäähtyä viitisen minuuttia vuoassaan ennen kuin
kumoat ne ritilälle jäähtymään. Poista leivinpaperi kakuista ja anna niiden
jäähtyä kokonaan huoneenlämpöisiksi. Ota samalla voi ulos kakun täytteeseen ja
anna sen tulla huoneenlämpöiseksi. Raasta sitruunan kuori kulhoon, halkaise
sitruuna ja purista siitä tarvittava määrä sitruunamehua raastettujen kuorien
sekaan. Mittaa sokeri ja lisää pehmennyt voi kulhoon, ja sekoita voi ja sokeri valkoiseksi
voikreemiksi. Leikkaa toisesta kokonaan jäähtyneen kakun pullistunut keskiosa vaakatasossa
tasaiseksi sahahampaisella veitsellä. Asettele tasaiseksi leikattu kakku
kakkuvadille, levitä sen päälle vadelmahilloa ja lisää pehmeää voikreemiä
päälle. Levitä tasaisen kerros kumpaakin, levitä vain reunoihin asti, ei
reunojen yli ja sivuille. Asettele toinen kakku täytteen päälle ja paina kakkua
varovasti alas toiseen kakkuun, älä kakkua paina liikaa jottei täyte pursua
ulos. Viimeistele kakku sirottelemalla siivilällä tomusokeria kakun pinnalle. Leikkaa
tarjoillessa Victoria spongecakea kakusta reilun kokoisia isoja kakkupaloja ja
tarjoile ne iltäpäiväteen tai päiväkahvin kanssa. Kakku säilyy hyvin jopa
huoneenlämmössä pari, kolme päivää kakun voi myös hyvin pakastaa jos sitä jää
yli, ja syödä toisena kertana jollei kakkua halua syödä kokonaan yhdellä
kerralla.