Ankka on ihanaa
ruokaa, ja tämän ankan yhdistin pariksi Cono Surin Bicicleta reseptiviinikilpailuun,
Osallistuessani reseptikilpaluun sain tietenkin pullon maisteltavaksi ja totesin että ankanrinta sitruunaperunoille on hyvää lämmintä ruokaa syksyn pikkuhiljaa viileneville illoille ulkoterassilla kylmän Coco Sur Bicicleta Rieslingin seuralaiseksi. Ruoka on nopeaa ja herkullista, muta sitä ei kannatta syödä liian lämpimällä säällä, perunoiden paistaminen voi kesähelteellä ottaa voimille. Voit käydä äänestämässä kilpailussa 22.9.2014 asti.Voit lukea lisää Cono Surin viinitalosta täältä blogissa.
Cono Sur Bicicleta Riesling |
Yhdestä
ankanrinnasta riittää vähän sen koosta riippuen kahdelle, kahdelle ja puolelle,
joskus jopa kolmelle ruokailijalle. Varaan noin 100-150 grammaa ankanrintaa jokaista
ruokailija kohden. Ota ankan rinnat ulos jääkaapista hyvissä ajoin, noin tunti
ennen sen kypsentämistä jotta ne ehtivät temperoitua huoneen lämpöiseksi.
Tällöin lihasta tulee mehukkaampaa kuin se ei vetäydy kokoon liian suuren lämpötilaeron
takia. Ankanrinta kokonaisena paistaminen on helppoa ja ruoan vaikein vaihe on
muistaa tehdä ankanrinnan nahkaan viillot. Älä leikkaa nahkaa aivan lihaan asti, jätä
ristiviillot vain pintaan ne eivät saa olla liian syviä.
Kun ankka on
saanut kauniin paahtuneen pinnan pannaan se uuniin kypsymään valmiiksi jollei
sinulla ole mahdollisuutta kypsentää ankkaa loppuun asti matalammalla lämmöllä
grillissä kannen alla.
Voit kokeilla ankan rintojen
kypsyyden lihamittarilla jos olet epävarma. Punertavan ankan lihan sisälämpötilan
tulee on 60 astetta ja kypsän taas 75 astetta. Huomaa vain että kypsän ankan,
kuten muidenkin lintujen lihat ovat näin kypsinä aika kuivia.
Viilletty ankanrinta |
Ankasta pannulle
valunut rasva käytetään perunoiden paistamiseen maustetaan sitruunankuorilla,
valkosipulilla ja laakerinlehdellä. Uudet perunat paistetaan raakoina ja
kypsentämättöminä, tähän ei käytetä mitään eilisiä ylijääneitä perunoita vaan
tuoreita juuri maasta nostettuja. Perunat kypsyvät ihanan herkullisiksi ja
rapeiksi ankan luovuttamassa rasvassa joten mitään lisä rasvaa ei tähän
tarvita.
Jos ruokailijat ovat
hyvin persoja paahdetulle valkosipulille voi valkosipulia paahtaa lisukkeeksi,
pari kolme kynttä ruokailijaa kohden ja tarjoilla ne annoksessa.
Valitsin viimeistellä
annokset sitruunankuori raasteella ja villinä kasvavan karhunputken (Angelica
sylvestris) kukilla. Jos keräät luonnon yrttejä varmista että keräät oikeaa kasvia,
varsinkin putkikasveja on monia samannäköisiä myrkyllisiä joita voi erehtyä
keräämään, joten varmista kasvi kasvistosta tai kysy apua asiantuntijalta
jollet tunnista karhunputkea. Kerää kukinnot kokonaisina ja auenneina
aurinkoisena päivänä, ja liota niitä kotiin tultua tovin runsaassa vedessä jotta
kaikki hyönteiset poistuvat niistä. Tuoretta karhunputkea, kuten muitakin
villiyrttejä voi huuhtelemisen jälkeen säilyttää jääkaapissa talouspaperiin
käärittyinä tiiviissä rasiassa kolmisen päivää. Talouspaperi pitää yrtit
kosteina muttei märkinä.
Jos pidät
ankasta voit myös kokeilla reseptejäni kiinalaista luumuankkaa, ranskalaista appelsiiniankka,
ankkaa vihreillä pavuilla sekä jos ankkaa jää yli herkullista ankkabruschettaa.
Tällä reseptillä saat paahdettua ankkaa voikukkaperunoilla neljälle lämpimänä
ruokana.
Ankanrintaa voikukalla ja karhunputkenkukilla
400-600 g ankanrintaa
valkopippuria
valkopippuria
merisuolaa
600 g uusia perunoita
600 g uusia perunoita
5 dl voikukanlehtiä
1 laakerinlehti
1 luomu sitruuna
2-3 valkosipulinkynttä
mustaa pippuria
3-4 tuoretta karhunputken
kukintoa
Ota fileet huoneenlämpöön pari tuntia ennen paahtamista. Pese ja harjaa uudet perunat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan. Huuhtele voikukan lehdet huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan. Pese karhunputken kukinnot huolellisesti, anna niiden liota edessä jotta kaikki hyönteiset kiipeävät pois niistä. Irrota kukat yksitellen kukinnoista ja poista niistä pitkä varsi. Anna kukkien kuivahtaa talouspaperilla. Taputtele ankanrinnat kuiviksi ja tee niihin pintaviillot terävällä veitsellä. Leikkaa vain rasvapintaa, ei ihan lihaan asti. Mausta liha sekä suolalla että pippurilla. Pane fileet kylmään valurautapannuun nahkapuoli alaspäin ja siirrä pannu kuumalle levylle. Paahda kunnes osa rasvasta on sulanut ja nahka saanut rapean pinnan. Käännä rintoja pari kerta jottei nahka pala karrelle. Nosta ankat pois kuumalta pannulta mutta jätä rasva pannulle. Riippuen miten kypsää haluat ankan rinnasta, pane ankka uuniin kypsymään lisää kunnes se on saavuttanut oikean kypsyys asteen. Ota rinnat ulos uunista ja anna niiden vetäytyä foliolla peitettynä noin 10 minuuttia. Halkaise pienet perunat, isommat voit jakaa neljään. Raasta puolet sitruunan kuoresta suikaleiksi sitrusraudalla pieneen kulhoon. Pane pannu takaisin kuumalle levylle, lisää pannulle valkosipulinkynnet kuorineen kaikkineen, laakerinlehti sekä sitruunakuorisuikaleet. Paista perunat kypsiksi keskilämmöllä aika ajoin niitä sekoittamalla kapustalla tai heittelemällä niitä pannulla jotta ne menevät sekaisin. Ota pannu pois lämmöltä kun peruna ovat kypsiä ja rapeita, lisää voikukan lehdet ja anna niiden nuutua kuumien perunoiden sekaan. Sekoita voikukanlehdet perunoiden sekaan ja mausta perunat suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Viipaloi ankan rinnat vinosti poikkisyin noin reilun puolen sentin ohuiksi viipaleiksi. Raasta sitruunasta loput kuoret suikaleiksi, halkaise sitruuna ja purista siitä mehua voikukkaperunoiden päälle. Nosta lämpimille lautasien keskellä keko lämpimiä perunoita. Lisää perunoiden päälle ankanviipaleet ja sitruunasuikaleita ja viimeistele annokset karhunputken kukilla. Tarjoile annokset raikkaan vihreä salaatin ja unohtamatta lasillista kylmää Cono Sur Bicicleta Rieslingiä.