Marokkolaistyylisen pikaiset lampaanlihapyyt yrttisessä
tomaatti papumuhennoksessa.
Mausta tinkimättä on pari tapaa saada se herkullinen ruoka
pöytään alta aika yksikön. Itse käytän kahta pataa tai pataa sekä paistinpannua
kuten tässä tapauksessa.
Ruoan idea alkoi marokkolaisesta Taginessa jota haudutetaan
tunteja mutta arkiruokaa ei aina jaksa odottaa, tästä syystä paloiteltu lampaan
liha sai tehdä tilaa lampaan jauhelihalle mutta sinulla on aikaa voit hauduttaa
ruoan myös padassa joko liedellä tai uunissa savipadassa tai marokkolaisessa Tagine
padassa jos sinulla sellainen on esimerkiksi viikonloppuna.
Ruoan aikaa vievin vaihe on papujen liottaminen ja niiden
kypsiksi keittäminen ja tässä kohdassa onneksi löytyy oivallista apua
ruokakaupasta josta saa ostettua valmiiksi kypsiä tölkkipapuja. Papuja on jos minkälaisia
joten valitse niitä joista itse pidät kuten esimerkiksi mustia papuja,
kidneypapuja tai mistä pavuisa sitten pidätkään.
Lampaanlihapyyt muhennoksessa |
Ja jos itse liotat ja keität papuja ovat ruusupavut, härkäpavut
tai mothpavut joita harvemmin olen Suomessa löytänyt tölkissä, oivallisia tähän
. Jos käytät mustia papuja kannatta sinun kuitenkin huomioida että ruoan väri
muuttuu tummaksi, miltei mustaksi eikä ole enää yhtä kauniin punertava vaikka
se sisältääkin tomaattia.
Myös linssit sopivat tähän ruokaan ne kypsyvät nopeammin
kuin pavut ja niitä ei tarvitse liottaa.
Toinen tapa jolla usein oion ruoanlaitossa on
tomaattimurska, ja tämä siksi että tomaatit säilötään juuri silloin kun ne ovat
parhaimmillaan ja sesongissa ja varsinkin talvella suomalaiset tomaatit ovat
hyvin kalpeita ja valitettavan mauttomia.
Kaali ruskistetaan sipulin kanssa ja saa kiehua tomaattimurskan
kanssa samaan aikaan kun lampaanlihapyörykät ruskistetaan ja ne lisätään
loppuvaiheessa pataan mukaan kypsymään lisää, tässä voit itse valita miten
kypsää haluat lihapyöryköistä, joko annat niiden vain saada lämpöä ja makua muhennoksessa
tai annat niiden lämmetä läpi ja kiehua muhennoksen mukana täysin kypsiksi.
Itse pidän enemmän rapsakoista lihapyistä joten jätän niiden ajan muhennokseen
minimiksi.
Kuivatut Mothpavut ennen liottamista |
Tässä olen käyttänyt lampaan jauhelihaa, ja sen voi korvata
kilin tai vuohen lihalla joka myös sopii hyvin tähän marokkolaiseen ideaan, tai
häränlihalla jos siitä paremmin pidät etkä ole niin seikkailunhaluinen. Chilin
määrä vaihtelee sen mukaan miten tulista ruoasta haluat, jos kaikki ruokailijat
ovat aikuisia voit käyttää enemmän chiliä kuin jos ruokailijoiden seassa myös
on lapsia joille ei liian tulinen ruoka sovi.
Yrttien määrä on tässä reseptissä mainittu kuivattuna, mutta
voit yhtä hyvin käyttää tuoreitakin yrttejä jos sinulla niitä on saatavilla.
Tällöin yrtin määrä on noin kaksin- tai jopa kolminkertainen kuivattuun
verrattuna. Sama pätee sipuliin, voit vuoden aikojen vaihdella sipulista ja punasipulista
kevätsipuliin silloin kun niitä on saatavilla.
Suikaloitua kaalia Mothpapupataan |
Lammaspyyt marokkolaisittain voi tarjoilla ihan sellaisenaan
vain muhennoksen kanssa tai tarjoilla sen lisukkeeksi ilmavien keitettyjen kuskusryynien
kera. Tällä reseptillä saat riittävästi ruokaa neljän hengen perheelle ja josta
jää pahan tai laiskan päivän varallekin jääkaapissa ruoka säilyy viikon,
pakastettuna kolme kuukautta.
Marokkolaiset lampaanlihapyyt
600 g lampaanjauhelihaa
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl aniksen siemeniä
½ tl jeeran siemeniä
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattua chiliä tai kokonainen tuore
1 tl korianterin siemeniä
1-2 tuoretta chiliä
1 valkosipulinkynsi
Tomaattinen Mothpapuhennos
2 porkkanaa
½ kg kaalia
1 pala selleriä (tai 1 fenkoli)
1 sipuli
2 tlk tomaattimurskaa
1-3 valkosipulinkynttä
3 dl Mothpapuja
1-2 tl merisuolaa
1 tl basilikaa
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
2-3 tl jeeraa
2 dl viiniä
Viimeistelyyn
tuoretta minttua
Liota Mothpapuja vähintään kuusi tuntia, vaihda liotusvesi
pari kertaa liotuksen aikana. Valuta pavut ja keitä ne uudessa suolattomassa vedessä
kypsiksi. Kuori sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri. Paloittele porkkana
ja selleri (tai fenkoli jos käytät sitä) karkeiksi sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Leikkaa kaalista puolen sentin paksuisia suikaleita ja hienonna
sipuli. Kuullota porkkanaa, selleriä ja sipulia padassa tai Taginessa tilkassa
oliiviöljyä kunnes sipulista o tullut läpikuultavaa. Lisää valkosipuli ja odota
kunnes sen tuoksu levittäytyy keittiöön. Lisää kaali ja kuullota muhennosta
koko ajan sekoittaen kunnes kaali on saanut vähän väriä pintaan. Lisää mausteet,
tomaattimurska ja viini muhennokseen ja anna sen hautua kannen alla pari
kymmentä minuuttia. Mittaa kaikki lihapyiden mausteet paitsi valkosipuli mortteliin
ja hienonna ne. Kuori ja murskaa hienosti valkosipuli ja pane se kulhoon. Lisää
lampaanjauheliha ja mausteseos ja sekoita huolellisesti. Muovaa kosteilla
käsillä lihapyitä ja rukista ne kuumalla pannulla oliiviöljytilkassa kauniin
rapean ruskeiksi. Lisää muhennokseen kypsät keitetyt Mothpavut ja lihapyyt ja anna
hautua lempeästi miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Huuhtele tuore minttu ja
anna sen kuivahtaa. Nostele lautasille linssimuhennosta ja nosta lihapyitä
päälle, viimeistele minttusilpulla ta nauti hyvän punaviini n kera. Käytä tähän
mieluiten samaa viiniä kuin muhennokseen niin ne sopivat taatusti yhteen.