Ruokatietoyhdistys ylläpitää ”Ruokaa omasta maasta”-tuotemerkkiä
ja juuri nyt on meneillään ruokabloggareille suunnattu ”Hyvää Suomesta kotiruoka
reseptikisa”. Tarkoitus on kirjoittaa paras Suomiresepti jossa on käytetty vähintään
kolmea ”Ruokaa omasta maasta” merkittyä ainesta joista lopulta onnistuin
käyttämään neljää. Ja mainitsen jo nyt alkuun että kisaan osallistuessani sain
10 euron lahjakortin S-ryhmän kauppoihin ja tulen myös saamaan keittiöpyyhkeen
kisan jälkeen. Kisan voittajan äänestetykseen voit osallistua Ruoka.fi sivuilla.
Vietin lapsuuteni ulkomailla, ja suomalaiset juhlaperinteet
ja ruoat olivat yksi tärkeimmistä tavoista joilla ylläpidimme suomalaisuutta
neljännesvuosisadan ajan ja palasin tällä kertaa takaisin lapsuuteeni niin pitkälle
kuin muistini vielä riittää. Ruoka ja sen tuoksu saa minut muistin siivin lentämään
takaisin aikaan ja paikkoihin joita ei enää ole.
Tuoretta haukea |
Avatun perunapussin tuoksu lennättää minut joka kerta isosetä
Kallen perunakellariin Visulahteen, hauki ja sen lisukkeena munakastike taas
mamman ja papan mökille maalle kauas lapsuuteeni yli 40 vuoden taakse jossa vietin
lapsuuden kesiä. Yksi rakkaimpia lapsuuden makumuistoja on mamman herkkua,
keitettyä haukea isäni valmistamassa munakastikkeessa.
Tämä ruoka koostui silloin aikoinaan samana päivänä järvestä
katiskalla pyydetystä hauesta. Mamma tappoi hauet heti ne veneeseen saatuaan,
ja perkasi ne järven rannassa, joten kala oli todella tuoretta.
Kastikkeeseen tuli omassa kasvimaassa viljeltyä tuoretta
tilliä, kyläkaupasta ostettua meijerivoita, ja perunoita Salon torilta jos ne olivat
mamman omasta maasta loppuneet. Tilli on yrtti josta en paremmin pidä, mutta se
on joissakin ruoissa elintärkeää kuten tässä isän munakastikkeessa,
veloutekastikkeessa johon lisättiin tilliä ja kovaksi keitettyjä kananmunia enkä
voisi kuvitella syöväni tätä ruokaa ilman tilliä koska se kuuluu siihen.
Tuoretta tilliä kastikkeeseen |
Kastikkeen tuoreita kanan munia ja raakamaitoa taas
noudettiin naapuritilalta, jossa vielä silloin oli lypsykarjaa ja kanala. Maitoa
sain jo varhaisesta iästäni huolimatta hakea tonkassa yksin, kananmunien hakemiseen
minusta ei ollut, koska ne rikkoontuivat liian usein enkä saanut niitä
kokonaisina koskaan perille. Maitokin oli joskus kaatunut maahan, varsinkin jos
paluumatkalla oli metsän kohdalla jo alkanut hämärtää. Pelkäsin aivan
hirvittävästi kuusimetsikössä asuvia ihmislapsosia nälkäisiin suihinsa syöviä susia
ja mörköjä joten juoksin joka kerta kovaa vauhtia ylämäkeen ja mökille jolloin
maito tonkkineen joskus siinä tuoksinassa kaatui maahan.
Ihan näin tuoreilla tuotteilla ei mennä enää nykyään. Koska
en käytä eineksiä vaan valmistan kaiken ruoan itse koton alusta alkaen olikin
tuotteiden löytäminen kaupasta odotettua haasteellisempaa kuin olin osannut
ennakoida.
Vaikeinta tässä reseptikilpailussa oli löytää ne oikeat tuotteet
jotka eivät vain olleet hyvää suomesta vaan olivat meille muuten sopivia, kuten
laktoosittomia kuten Arla-Ingmanin maito ja voi, sekä eettisesti tuotettuja Kieku
suomalaisia vapaan kanan munia Loimaalta. Tilli tuli Järvikylän Famifarmilta, ja
suomalainen hauki oli tästä jostain lähijärvestä ja ostettiin lähikauppiaalta
jolla sattumoisin on Tampereen seudun parhain kalatiski.
Kovaksi keitettyjä munia kastikkeeseen |
Hauki on aina enemmän
tai vähemmän limaista, ja limaisuus vain lisääntyy kalan kuoltua, joten
valmista hauki heti kun se vain on mahdollista ja sen saat kotiin kuljetettua. Voit
halutessasi pyytää kalakauppiasta perkaamaan sen sinulle valmiiksi. Tällä reseptillä
saat perinteistä haukea munakastikkeella neljälle hengelle.
Mamman keitettyä haukea
750 g- 1 kg tuoretta haukea
800 g perunoita
vettä
1-2 tl suolaa
4 maustepippuria
1 pieni sipuli
Keittiömestarin munakastike:
4 kananmunaa
1 rkl voita
1½ rkl vehnäjauhoja
3 dl kalan keitinlientä
1 dl maitoa
4 rkl hienonnettua tilliä
merisuolaa
valkopippuria
Keitetty hauki:
Perkaa kala. Poista hauen kidukset, leikkaa sen maha auki
mahan alla olevasta takimmaisesta evästä aivan leuan alle asti ja poista sen
sisälmykset. Huuhtele kala huolellisesti sekä ulkoa että sisältä, kuivaa se
talouspaperilla ja pane se isoon kattilaan. Jollei hauki mahdu suorana
kattilaan kierrä se ympyrälle ja kiinnitä se leuasta sen pyrstöön cocktailtikulla.
Lisää kattilaan mausteet ja vettä kunnes hauki juuri ja juuri peittyy ja
lämmitä vesi miedolla lämmöllä hienon hienosti poreilevaksi. Vesi ei saa kiehua,
vaan sen pitää poreilla, jottei kala kiehu rikki. Anna hauen hautua kunnes sen tuntuu
pehmeälle selkäruodon kohdalta. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin parikymmentä
minuuttia. Nosta varovasti kala vadille ja poista sen nahka suomuineen heti kun
voi käsitellä haukea. Poista kuitenkin kalan hanka ennen kuin se on jäähtynyt,
jäähtyneenä nahka poisto on melkein mahdotonta. Pidä hauki lämpimänä ja
valmista munakastike.
Munakastike:
Keitä kananmunat koviksi 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois
ja anna munien höyryyntyä kattilassa kuiviksi, lisää vasta tämän jälkeen kylmää
vettä munien päälle. Tällä tavalla munankuoret irtoavat helposti vaikka munat
olisivat aivan tuoreita. Anna munien jäähtyä kokonaan kylmässä vedessä. Huuhtele
tilli ja anna sen kuivahtaa. Mittaa voi kattilaan ja anna sen sulaa miedolla
lämmöllä, lisää sekaan vehnäjauho ja sekoita vispilällä. Anna jauhojen kypsyä
pari, kolme minuuttia ennen kuin lisäät nestettä. Älä anna jauhojen saada
yhtään väriä vaan kastikkeen on tarkoitus pysyä valkoisena. Lisää kattilaan
maitoa koko ajan sekoittaen ja vähitellen pienissä osissa kalan keitinlientä. Sekoita
kastike kunnolla ja anna sen lämmetä kunnolla läpikotaisin parisen minuuttia
miedolla lämmöllä. Hienonna munat haarukalla ja lisää en kastikkeeseen ja anna niiden lämmetä siinä, kastikkeen ei tule enää kiehua.Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla
ja valkopippurilla. Leikkaa tilli hienon hienoksi ja lisää se viimeiseksi kastikkeeseen
juuri ennen se tarjoilua.