Villiyrtit ovat nyt suosittuja ja niitä kerätään ja hyödynnetään ruokaan suurella innolla, mutta ei kuitenkaan kannata unohtaa viljeltyjen kasvien kukkia. Ruohosipulinkukat nypitään pois ruohosipulin varsista ja heitetään kompostiin aivan samalla tavalla kuin raparperin kukat. Mutta nämä ruohosipulinkukat voisi poisnyppimisen sijaan hyödyntää aromivoissa ja syödä grillatun lihan tai lämmin savustetun kalan kanssa.
Kaikista helpoin ja pelkistetyin on monesti parasta ja kaikki yrtit kannatta aina pestä huolellisesti jottei niissä ole multaa, ja niiden on myös annettava kuivua kokonaan varsinkin kun niitä käytetään maustevoissa tai öljyissä. Tämä varsinkin jos sinulla nyt on ruohosipulinkukintoja ja valmistat sitä kukkavoita isomman määrän ja pakastat siitä osan. Vesi voin seassa ei muutenkaan ole suotavaa ja se vain laimentaa maustevoin makua. Tällä tavalla saa talteen osan kesän kauniista kukista ja voi käyttää niitä pitkälle syksyyn ja jopa keskellä talvea grillipihvin päällä.
Ruohosipulin kukinnot ja varret maustevoihin |
Parin päivän sisään syötävä ja käytettävä aromivoi kannatta tehdä pieneen kulhoon tai rasiaan, pakastettava maustevoi taas kannattaa panna makkaraan ja pakastaa muovipussin sisällä. Se säilyy pakastettuna noin puolen vuoden ajan. Jollei voimakkaran tekeminen ole sinulle ennestään tuttua kannatta sinun lukea lisää aromivoista ja niiden tekemisestä muista teksteistäni jotka löydät tunnisteella mausteet tai maustevoi, osa niistä on myös koottuna sivulla kesän herkut.
Ruohosipulinkukintojen pitää vain olla kokonaan auenneita, ja ne on myös kerättävä kuivalla säällä. Ruohosipulin kukat ovat lyhyen varren päässä rykelmässä, ja tämän rykelmän keskellä on pieniä pallukoita jotka voi poistaa esteettisistä syistä, ne eivät sinänsä vaikuta aromivoin makuun. Kukkien sekaan voi myös lisätä ruohosipulinvartta jolloin voista tulee sekä voimakkaammin ruohosipulin makuista että se kauniimman ja värikkäämmän ilmeen.
Ruohosipulinkukkavoita villisian sisäfileellä |
Käytän aromivoihin vain tavallista suolattua voita, mutta jos sinulla on ongelmia laktoosin kanssa voi tähän hyvin käyttää laktoositonta voita, se toimii aivan samalla tavalla. Tällä reseptillä saat aromivoita isommalle seurueelle kuin tavalliselle neljälle. Yksi annosaromivoita on noin ruokalusikallisen, parin verran vähän muun ruoan määrästä ja koostumuksesta riippuen.
Ruohosipulinkukkavoi
150 g voita
1 dl ruohosipulisilppua ja sen kukintoja
ripaus vasta jauhettua valkopippuria
Ota voi ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöön jotta sen on tarpeeksi pehmeää kun sekoitat mausteet siihen. Varo kuitenkin kesähelteillä jättämästä voita huoneenlämpöön jottei se sula kokonaan ja pilaannu. Huuhtele ruohosipuli huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan. Revi hellästi irti ruohosipulin kukinnot varsista ja pane ne kulhoon. Hienonna varret leikkuulaudalla veitsellä tai keikkaa ne saksilla hienon hienoksi. Lisää kulhoon pehmennyt voi, ripaus vasta jauhettua valkopippuria ja sekoita kaikki ainekset keskenään maustevoiksi. Tarkista maustevoin maku ja lisää valkopippuria jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Kääri pakastettava maustevoi voipaperiin makkaraan ja pane voimakkara pakastimeen muovipussissa. Siirrä lähipäivinä käytettävän ruohosipulinkukkavoi tarjoiluastiaan, peitä se tiivisti muovilla ja pane jääkaappiin pariksi, kolmeksi tunniksi kovettumaan. Ruohonsipulikukkavoi on tuoretuote, sitä ei kannata säilyttää liian pitkään jääkaapissa. Se on aina parhaimmillaan samana tai viimeistään seuraavana päivänä sen valmistamisesta, tämän jälkeen sen maku muuttuu eikä se enää ole yhtä aromaattinen.