Ruotsalainen vanhojen herrojen sillikaviaari, gubbröra, suloisen suolaista silliä kylmässä ruohosipulilla maustetussa majoneesikastikkeessa. Herkkua näkkileivän päälle tai uusien perunoiden seuraksi juhannuksena, unohtamatta sen sopivuutta vuoden kohokohtaan, joulupöytään.
Minun on myönnettävä että pidän sillistä, olen ollut aivan hullu silliin ja minulla taitaa olla eniten sillireseptejä suhteessa raaka-aineeseen, meillä oli aikoinaan yhtenä vuonna 23 eri tavalla maustettua silliä joulupöydässä. Mutta olen iän myötä vähän rauhoittunut sen sillin suhteen joten sillireseptejä päätyy tänne blogiin suhteellisen harvoin ja nekin vain kesällä tai jouluksi vaikka usein teen silliä. Minulla oli tarkoitus julkaista tämä resepti jo juhannuksena mutta netin hitauden ja tökkimisen takia jouduin juhannusaattona jättämään sen julkaisematta ja julkaisemisen vasta täksi päiväksi.
Ruotsalainen vanhojen herrojen sillikaviaari, gubbröra |
Gubbröra on vanha kestosuosikki, ja siksi usein unohdettu koska se on niin itsestään selvä ruoka, ja tämä on ex-anoppini bravuurinumero, hyvin samantyyppinen kuin mamman sillikaviaari tai sillikaveri joksi sitä kutsumme perheen kesken ja Ruotsissa hyvin monet herkut nautitaan perinteisesti sekä juhannuksena että jouluna, ja gubbröra sopii erittäin hyvin joulupöytään. Juhannuksena kuitenkin suosittelen sen syömistä uusien perunoiden kera, silloin se on parhaimmillaan.
Gubbröra on joko matjessillistä tai anjoviksesta valmistettua sillikaviaaria jossa on kovaksi keitettyjä kananmunia ja on maustettu sipulilla ja ruohosipulilla, ja on hyvä vaihtoehto sille joka vuotiselle sillille kermaviilin ja ruohosipulin kera ja joita syödään uusien keitettyjen perunoiden kera juhannuksena. Olen samoilla raaka-aineilla myös tehnyt matjesssillipiiraan joka on hyvä vaihtoehto juhannuksen sillille ja uusille perunoille ja sopii muutenkin hyvin juhliin seisovan pöydän antimien lomaan.
Jotkut käyttävät gubbröran myös kapriksia mutta itse olen niitä vastaan ja jätän ne mieluummin pois kuten ex-anoppi sen aina teki. Maustan gubbröran nykyperinteisten mukaisesti vain tillillä ja ruohosipulilla sipulin lisäksi. Punasipuli taas voi vaihtaa tavalliseen keltaiseen sipuliin jolloin väristä tulee kalpeampi tai kevät sipuliin jolloin gubbrörasta tulee vihreämpää.
Juhannuksen matjessilliä kermaviilin ja ruohosipulin kera |
Alun perin gubbröra valmistettiin anjoviksista ja itse käytän siihen osana anjoviksia matjessillin läsäksi. Anjovis ei siis ole sama asia kuin sardelli, englannin kielen anchovy on suomeksi sardelli ja itse käytän gubbröran maustamiseen anjoviksen lientä tai matjessillin lientä vähän samalla tavalla kuin Janssonin kiusaukseen lisätään anjoviksen lientä korostamaan anjoviksen makua kiusauksessa.
Ennen siihen käytettiin myös persiljaa mutta nykyajan kiireinen elämän tyylin on muuntanut gubbrörankin kiireiden mukaiseksi ja vaihtanut sen anjoviksen matjesilliin ja persiljan tilliin ja ruohosipuliin uusein nakutottumusten mukaisesti. Muodikkain tapa tarjoilla gubbröraa, joka oikeasti on nyt taas muodissa oleva vanha perinteinen tapa, on sekoittaa gubbröran sekaan mätiä. Hyvä vaihtoehto mädille on Kallen mätitahna jota saa yleisesti ostettua kaupoista mutta tietenkin siihen voi myös sekoittaa tuoreita muikun, siian tai kirjolohen mätiä ja viimeistellä vielä annokset mädillä kun ne tarjoillaan. Hapankerman voi halutessaan korvata kermaviilillä, on vain muistettava että kermaviili ohenee mitä enemmän sitä sekoittaan, joten jätä gubbröran sekoitukset vähäksi jos käytät kermaviiliä.
Munahakkelusta gubbröraan |
Uusia kylmiä keitettyjä perunoita voi myös tarjoilla gubbröran pohjana jolloin saa näppärästi uusiokäytettyä perunat gubbröran sormiruoan tai kanapeen muodossa ja sen alusena. Gubbröra, tämä vanhojen herrojen sillikaviaari, ukkomössö, tai äijämössö muuttuu nubbesallad’iksi, siis ryyppysalaatiksi (nubbe on suomeksi snapsilasissa oleva ryyppy) kun siihen lisää kylmiä keitettyjä perunoita. Nämä ovat niitä seisovan pöydän vanhoja herkkuja joita herrasmiehet harrastivat jotta saivat hyvän tekosyyn juoda lisää snapsia. Mikä sen parempi syy juoda lisää kirkasta viinaa pienen pienestä snapsilasista kuin janottava ja suolainen silli.
Näkkileiväksi gubbröran kanssa sopii sekä rukiinenhapannäkkileipä että vehnäinen hapannäkkileipä ja suomalaisittain tähän sopii hyvin perinteinen hapanleipä tai saaristolaisleipä.
Oleellinen osa gubbrörasta on kovaksi keitetyn kananmunan lisäksi majoneesia, ja tähän voit valita käytätkö pikanopeaa sauvasekoittimella valmistettua kotimajoneesia vai aitoa käsipelillä valmistettua majoneesia. Aidon majoneesin reseptin löydät tekstistäni artisokkamajoneesi jossa majoneesi maustetaan maa-artisokilla. Muuten menetelmä on aivan sama, ja voit valmistaa majoneesin ilman artisokkaa.
Öinen gubbröraleipä |
Kalorien metsästäjät ja rasvakammoiset korvaavat majoneesin ja hapankerman raejuustolla, jolloin tämä ruoka sopii myös 5:2 paastodieetin pariin kunhan vain muistata punnita kaikki raaka-aineet ja tämän pohjalta määritellä annosten kalorimäärät. Tällä reseptillä saat riittävästi gubbröraa neljälle hengelle, tai jopa kuudelle jos se tarjoillaan alkuruokana tai saan isompaa ateriakokonaisuutta jouluna tai juhannuksena.
Ruotsalainen Gubbröra
120 g matjessillifileitä
50 g anjoviksta
1 punasipuli
4 kananmunaa
2-3 rkl Kallen kaviaaritahnaa tai mätiä
1 nippu tilliä
1 nippu ruohosipulia
1 dl majoneesia
½ dl ranskan kermaa tai kermaviiliä
suolaa
(sitruunamehua)
valkopippuria
Valmista majoneesi ohjeen mukaan. Huuhtele kevätsipuli jos on kesä ja käytät sitä, tilli ja ruohosipuli ja anna niiden kuivua kokonaan. Keitä kanamunat koviksi kymmenisen minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna niiden höyryyntyä kuiviksi kattilassa ja kaada kylmää vettä päälle. Anna kananmunien jäähtyä vedessä kokonaan. Kuori sipuli jos se on talvisipulia. Hienonna sipuli hienon hienoksi ja pane talvisipuli pieneen kulhoon jossa lusikallinen viinietikkaa ja anna sen raakakypsyä vedessä noin vartin verran. Valuta etikkavesi sipulista. Hienonna kevätsipuli taas sen sijaan ilman mitään raakakypsytystä hienon hienoksi. Riko kylmäksi jäähtyneet kananmunat kulhossa haarukalla hienoksi silpuksi. Leikkaa silli tai anjovikset pieniksi kuutioiksi ja pane kulhoon. Lisää hienonnettu sipuli kulhoon kalan ja muna kanssa. Silppua tilli ja ruohosipuli mutta jätä sekä ruohosipulia että tilliä gubbröran viimeistelyyn. Lisää kulhoon majoneesi, mäti sekä hapankermaa ja sekoita kaikki varovasti sekaisin keskenään. Tarkista gubbröran maku ja mausta se oman makusi mukaan valkopippurilla ja lisäsuolalla jos se sitä tarvitsee. Pane gubbröra vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pariksi tunniksi tiivisti muovilla peitettynä jääkaappiin tekeytymään enne sen tarjoilua. Tarjoile gubbröra näkkileivän, saaristolaisleivän tai keitettyjen uusien perunoiden kera ja viimeistele annokset tillillä ja ruohosipulilla sekä mädillä jos niin haluat.