Lisää luettavaa:

11. kesäkuuta 2012

Villisikaraguu



Ragu di cinghiale e porcini, perinteinen italialainen lihamuhennos. Tämän ruoan suomalainen nimi on villisikaraguuta herkkutateilla, ja se taas ei kuulosta yhtä maukkaalle kuin italiaksi. Porcini on italiaksi herkkutatti, ja niin romanttiselta kuulostava Cinghiale taas villisika ja raguu taas tarkoittaa muhennosta.

Varsiselleri
Villisika on hyvin miedosti riistalle maistuvaa lihaa, joten se on hyvä vaihtoehto sille joka joko ei pidä riistalihan mausta, tai haluaa siihen alkaa tutustumaan. Sanoisin että villisian maku on jossain häränlihan ja miedon peuranliha välillä. Villisianliha on väriltään tummempaa ja punertavampaa kuin kesyn serkkunsa, porsaanliha, joten sitä voi joskus erehtyä jättämään sen mediumiksi. Villisika voi kuitenkin samoin kuin sianliha sisältää trikiinejä, joten se pitää ehdottomasti kypsentää kunnolla eikä sitä saisi jättää raa’aksi ja tällä reseptillä saat takuu varmasti kypsää, ja mureaa raguuta. 

Villisian suikaleet
Tässä villisikaraguussa piti siis olla herkkutatteja, mutta koska herkkutattien mystisen pakastimesta häviämisen takia niitä ei enää ollutkaan käsillä, käytin tähän niiden sijaan koivunpunikkitettaja ja kun, enkä tiedä mitä se koivunpunikkitatti on italiaksi, tai kasvaako sitä edes italiassa, on nimi hieman väärä. Reseptini kuitenkin perustuu italialaiseen cinghiale raguu reseptiin jota olen mukaillut ja käytin esimerkiksi valkoviiniä punaviini sijaan ja jätin sattuneesta syystä allergian takia myös tomaattipyreen pois. 

Tästä ruoasta halusin hyvin mureaa joten tein sen väärinpäin, ruskistin ensiksi lihan ja panin sen hautumaan valkoviiniin ja lisäsin tämän jälkeen vähän ajan jälkeen muut ainekset koska en halunnut että porkkanat ja selleri olisi aivan muusina ja liian pehmeitä. Mitä kauemmin liha hautuu, sitä mureampaa siitä tulee joten puolisen tuntia ennen muitten ainesten lisäämistä, tai jopa tunti on sopiva aika. Voit myös kokeilla viime kesäistä reseptiäni villisikaa ja villiriisirisottoa ja jollet innostu villisiasta voit kokeilla reseptiäni omenasiiderillä maustettu peuraraguu. Jos olet kiinnostunut ostamaan oman villisian, kannattaa sinun ottaa yhteyttä Karhen villisikafarmiin jossa voit pitää oman villisian täyshoidossa kunnes se on tarpeeksi iso teurastettavaksi.

Suikaloitua sipulia
Vehnäjauhoja tässä käytetään liha pintaa jotta se saa kauniin paistopinnan, mutta myös jotta muhennosta ei tarvitse sen enempää sakeuttaa. Joten jos olet keliaakikko kannattaa sinun sakeuttaa muhennos vasta loppuvaiheessa maissitärkkelyksellä, perunajauhoilla tms. Laktoosiahan tämä ruoka ei sisällä olleenkaan joten se sopii laktoosille herkille. 

Sekä Italiassa että Ranskassa klassisessa ruoanlaitossa käytetään samaa selleristä, sipulista ja porkkanasta koostuvaa vihannes yhdistelmää, Ranskassa sitä kutsutaan mirepoix ja niin tässäkin. Selleri, sipuli ja porkkanat ovat vihanneksia joita usein käytän juuri pataruoissa ja muhennoksissa.

Viipaloitu porkkana
Sienien määrä on ruskistettuja ja jo kypsennettyjä pakastettuja sieniä, joten tuoreita tarvitse hieman enemmän. Sienistä haihtuu nestettä niitä paistaessa ja ne myös kutistuvat joten arvelisin tuoreen määrän olevan noin tuplan. Tähän voit myös käyttää kuivattuja sieniä, muista vain liottaa ne enne niiden lisäämistä. 

Kuivatut sienet imevät itseensä paljon vettä, joten 20 g kuivattuja sieniä saat 200 g sieniä nesteytettynä. Sienet voi lisätä joko sinällään tai niitä voi ruskistaa jollei ne jo ole valmiiksi ruskistettuja suoraan pakastimesta. 

Italiassa tätä raguuta tarjoillaan pastan kanssa, mutta meillä suomessa varmaankin keitetyt perunat tai riisi on enemmän paikallaan. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan ruokittua sen neljän hengen perheen.

Villisikaraguu
400 g villisikaa
1 sipuli
3 porkkanaa
2 sellerinvartta
200 g herkkutatteja
1 valkosipulinkynsi
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
mustapippuria
suolaa
5 oksaa tuoretta timjamia
3 dl lihalientä
oliiviöljyä ruskistamiseen
vehnäjauhoja lievittämiseen

Ota liha ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsentämistä. Leikkaa liha sopivan mutta samankokoisiksi paloiksi. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja kierittele se vehnäjauhoissa. Ruskista lihapalat kaikilta puolilta kuumassa padassa. Kaada pataan viini ja lihaliemi, mausta ripauksella suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria ja lisää timjamin oksat.  Anna lihan hautua kannen alla puolisen tuntia, tai tunti riippuen miten mureaa lihasta haluat. Lisää vettä pataa jos se uhkaa haihtua kokonaan. Pese sellerinvarret ja kuori sipuli sekä porkkanat. Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa sekä selleri että porkkanat peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Kuullota porkkanoita, sipulia ja selleripaloja keksilämmöllä tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla kunnes sipuli on kiiltävää ja läpikuultavaa. Murskaa sekaan kuorittu valkosipulinkynsi ja anna sen hikoilla pannulla kunnes se tuoksu on levinnyt keittiöön koko ajan sekoittaen. Lisää kuullotetut vihannekset pannulta pataan, ja lisää sienet. Anna muhennoksen hautua kannen alla puolisen tuntia. Tarkista villisikamuhennoksen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Tarjoile villisikaraguu joko keitettyjen perunoiden, riisin tai pastan kera.