Isäni harrasti monesti juhlien ja tilaisuuksien tarjoiluruoissaan
helppoja salaatteja sekä luonnollisesti äyriäisiä, kun niitä tuotti maahankin,
ja tämä resepti, tai pikemminkin sen uusi päivitetty versio on hänen perujaan. Alkuperäisessä
reseptissä isäni käytti omenaa mutta puolison omena-allergian ottaen huomioon
olen korvannut sen päärynällä hyvällä tuloksella ja lisäsin myös sekaan
fenkolia.
Käytä tähän ehdottomasti kypsiä päärynöitä, niissä on aivan erilainen
makeus ja pyöreys maussa kuin puoliraaoissa. Kypsä päärynä vaan vuotaa nestettä
enemmän joten olen ratkonut sen ongelman antamalla päärynäpalojen olla
talouspaperilla jolloin liiat nesteet imeytyvät siihen. Tällöin majoneesi ei
vety liikaa. Käytän tähän tietenkin kotitekosta
majoneesia ja olen sen käytön suhteen säästeliäs jottei cocktailista tule
liian löysää lusikoitavaa.
Päärynäinen katkarapucocktaili kuohuviinillä |
Saman katkarapucocktailin voit myös tehdä ilman majoneesia
jolloin saat cocktailista kanan muna allergikoille sopivan, käytä silloin
kastikkeena tavallista vinaigretteä
jonka löydät edellisen linkin takaa. Jos käytät vinaigretteä kannattaa se
lisätä vasta aivan ennen annoksen tarjoilua jottei hedelmistä valu ulos liikaa
nesteitä. Majoneesin suhteen taas ei ole samaa ongelmaa, vaan voit tehdä
salaatin valmiiksi kulhoon tunteja ennen tarjoilua ja vasta annostella tarjoilun
alla.
Tämän katkarapucocktailin tai salaatin voi tarjoilla joko jokaiselle omassa annoslasissaan tai kaikille laiskan emännän tapaan isosta kulhosta josta jokainen saa itse ottaa haluamansa määrän. Päärynäinen katkarapucocktail sopii alkupalaksi, hiukopalaksi telkan eteen ja sen lisäksi seisovan pöydän antimiin kevään juhlatilaisuuksiin.
Tarjoile päärynäistä katkarapucocktailia rapean patongin tai
vasta paahdetun leivän sekä kuohuvan viinin kera, esimerkiksi J P Chenet Ice sopii loistavasti.
Se säestää kivasti päärynän mehukasta ja pyöreän hedelmäistä makua.
J P Chenet Ice Edition |
Huomasin juurit
teksti kirjoittaessa että JP Chenet’in Ice kuohuviini kuuluukin
tilausvalikoimaan. Löysin sen Nokian Alkosta uuden vuoden alla, joten se
kannattaa kaiketi tilata hyvissä ajoin ennen tilaisuutta ja voi tässä
tapauksessa nyt esimerkiksi ystävänpäiväksi olla vähän liian lyhyt
varoitusaika, mutta se kannattaa pitää mielessä kevään muita juhlia varten.
Tällä reseptillä saat isomman alkuruoan neljälle tai
pienemmän kuudelle.
Päärynäinen katkarapusalaatti
2 päärynää
300 g katkarapuja
20 cm kurkkua
1 pieni fenkoli
1-2 rkl sitruunamehua
3-4 rkl majoneesia
Tuoretta tilliä tai fenkolintilliä koristeluun
Anna katkarapujen sulaa jääkaapissa vuorokauden. Valuta sulaneista
katkaravuista liika vesi lävikössä. Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa. Teen samoin
fenkolille. Kuori kurkku, halkaise se pituus suunnassa ja poista sen sisustasta
sen siemenet lusikalla. Paloittele kurkku kuutioksi ja lisää ne lävikköön
katkarapujen kanssa. Kuori päärynä ja leikkaa siitä samankokoisia kuutioita
kuin kurkusta. Jos päärynä luovuttaa paljon nesteitään anna sen kuivahtaa tovin
talouspaperilla, muuten lisää päärynästä valumaan liiat nesteet samaan
lävikköön katkarapujen kanssa. Halkaise fenkoli, ja halkaise vielä puolikkaat
jotta saat neljä palaa ja leikkaa pois sen kova sisusta. Kuutioi fenkoli suunnilleen
samankokoisiksi paloiksi kun kurkku ja päärynä. Mittaa pieneen kulhoon
majoneesi ja purista sen sekaan ruokalusikallinen tuoretta sitruunamehua. Tarkista
majoneesin sitruunainen maku ja lisää suolaa, jauhettua valkopippuria sekä
sitruunamehua kunnes maku on paikallaan. Varo lisäämästä majoneesiin liikaa sitruunamehua
jottei majoneesista tule liian löysää. Kokoa ainekset isoon kulhoon ja lisää
sitruunalla maustettu majoneesi ja sekoita kunnolla. Peitä kulho tiiviisti
muovia ja pane salaatti jääkaappiin pariksi tunniksi ennen sen tarjoilua. Annostele
päärynäistä katkarapucocktailia kauniisiin annoslaseihin, viimeistele annokset
tillillä ja tarjoile unohtamatta rapeaan leipää lisukkeena.