Joulu on loppu ja mitä nyt tehdä rääppeistä? Teeppä voileipäkakku.
Tämä on tähän asti paras keksimäni tapa hyödyntää joulun herkkuja kun niihin alkaa
jo joulun loppupuolella olla kyllästynyt.
Te lukijat jotka tunnette minut jo
paremmin tiedätte että innostun aina voileivistä, varsinkin voileipäkakusta
vaikken niitä pahemmin blogissa esittele. Löydät myös blogista ohjeet miten
itse valmistat maitorahkaa smetanaa ja majoneesia, mutta tällä aikavälillä niitä
tuskin kannatta vaivautua tehdä itse kun on joulun ruokatähteiden hyödyntämisestä.
Tiedätpähän vain nyt mistä niiden ohjeet löytyvät.
Joulun rääppiäisvoileipäkakku |
Hyödynnän kotona kaikki ruoan tähteet niin pitkälle kuin
vain suinkin, joten täältä blogista löytyy paljon reseptejä ja vinkkejä miten
hyödyntää myös jouluruokia. Löydät niitä hakusanalla uusiokäyttö tai hävikistä
herkuksi mutta myös sivulta joulun herkut jolle olen ne sijoittanut sivun
alimmaisiksi. Totean taas kerran ettei mikään ruoka ole parempaa kuin ne raaka-aineet
joita siihen on käytetty. Joten käytä vain niitä ruokia jota ovat jääneet yli
ja odottaneet jääkaapissa. Älä käytä mitään tunteja pöydässä esillä ollutta, se
takaa vain ruokamyrkytyksen.
Tähän käytin keltaista rosollia, mutta sen puutteessa voit hyvin käyttää
tavallista punaista rosollia, graavilohta
Viimeistelin jouluisen voileipäkakun katkaravuilla,
hennoilla ja vaaleilla salaatin sydänlehdillä sekä säilötyllä keltajuurella
vaikka se kuvissa näyttääkin enemmän ananakselle. Täytä kakku valmiiksi päivää
ennen tarjoilua ja viimeistele se vasta samana päivänä kun se on määrä syödä.
Rosollia ja kinkkua kakkuun |
Käytän voileipäkakuissa majoneesin ja maitorahkan
sekoitusta mikä alentaa jo muuten kakun rasva-pitoisuutta, ja kuorrutus on myös
helpompi levittää ja saada pysymään paikallaan. Se kestää myös paremmin lämpöä
kuin majoneesilla kuorrutettu kakku, musta kuitenkin ettei mitään ruokaa saa
jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, sanotaan nyt noin tunti niin olemme
varmoja asiasta. Pidä voileipäkakkua huoneenlämmössä tarjolla vain niin lyhyt
aika kuin vain mahdollista.
Tähän voileipäkakkuun käytin ruispaahtoleipää, mutta voit
hyvin käyttää muita vaihtoehtoja.Mitä kaapista löytyykin. Vähän riippunee miten paljon sinulla on mitäkin jäänyt jäljelle,
käytä niitä. Ja toetenkin kaikkein näyttävimmät raaka-aineet esille
voileipäkakun päälle sitä koristamaan.
Smetanaa ja maitorahkaa kuorrutukseen |
Laske noin 2-3 vuokaleipäviipaletta täytteineen jokaista
henkilöä kohden. Kakussa on kaksi
kerrosta täytettä ja päällimmäinen kerros joka koristellaan. Tämä kakku riittää
hyvin 6-8 hengelle iltapäivä kahveille tms. tai juhlavaksi lounaaksi. Isommalle seurueelle jos esillä on tarjolla muutakin kahvileipää.
Jouluinen voileipäkakku
4-5 dl rosollia
2-3 dl kuutioitua graavilohta tai savulohta
2 dl kuutioitua joulukinkkua
4 dl majoneesia
4 dl maitorahkaa
4 dl smetanaa
tai ranskan kermaa
sitruunamehua
24 viipaletta grahampaahtoleipää
Viimeistelyyn:
hentoja salaatinlehtiä
tilliä
2 dl katkarapuj
1 dl keltajuurta etikkaliemessä
Sekoita rosolliin pari ruokalusikallista smetanaa. Leikkaa
joulukinkkua tai lohta kuutioiksi ja sekoita rosollin sekaan. Leikkaa
graavilohesta pieniä paloja ja sekoita lopun smetanan kanssa. Leikkaa paahtoleivistä
pois kantit ja lado tarjoiluvadille kerros paahtoleipää ja levitä rosollikerros
päälle. Levitä niin tasaisesti kun vain suinkin aivan reunoihin asti muttei niiden
yli. Peitä kerroksella leipää jonka päälle levität lohitahnan jonka peität
kerroksella leipää. Pane tiivisti muovi kakun ympärille ja pane se kylmään yön
yli maustumaan. Ota katkaravut pakastimesta ulos ja pane ne jääkaappiin tiiviiseen
rasiaan sulamaan yön yli. Voileipäkakku päällystetään ja koristellaan vasta seuraavana
päivänä kun katkaravutkin ovat jo sulaneet. Valuta katkaravut lävikössä. Huuhtele
tilli ja salaatinlehdet ja anna niiden kuivua talouspaperilla. Sekoita 1/3 osa majoneesia
maitorahkan sekaan ja päällystä kakku sillä. Koristele kauniisti ja viimeistele
tillillä ja ruohosipulilla. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua parin tunnin
ajan.