Tutustuin bonoffiepiehin aivan
1980-luvun alussa, ja se oli jännää tavaraa. Itse jälkiruoan teko ei ollut sen helppous,
kasaat periaatteessa vain tarpeet kokoon, sijoitat ne kakkuvadilla oikeaan järjestykseen,
paloittelet banaanit ja vispaa kermaa päälle. Se oli se maitotiivistepurkki.
Tämä kokoon keitetty tiivistetty
säilykemaito, ns. condensed milk, on koko jälkiruoan juju ja tätä kondensoitua
maitoa avaamattomassa säilykepurkissa piti keittää kolmisen tuntia vähintään vesihauteessa
jotta siitä sai aikaiseksi toffeekastikkeen, tai meilläpäin suomessa sanottuna kinuskikastiketta.
Banaanitoffeepiirakka - Bonoffiepie |
Näitä valmiiksi
esikeitettyjä purkkeja oli minulla aina keittiössä valmiina ruokakomeron
ylimmäisellä hyllyllä muiden säilykepurkkien joukossa, ja jotkut jopa vanhenivat
ennen niiden käyttöä. Toisin on nykyään, en ole enää vuosiin keittänyt
maitotiivistettä koska saman jälkiruoan saa käyttämättä tiivistettyä maitoa,
tavallisella toffeekastikkeella joka oikeasti vähän eroaa kinuskista.
Nimi tarkoittaa oikeasti
banana-toffee-pie, jos et vielä ollut sitä oivaltanut, ja se on harvinaisen
makeaa ja tahmeata herkkua jota itse en enää valmista usein, korkeintaan kerta
parissa kolmessa vuodessa.
Samoilla linjoilla, mutta
aivan erisyystä oli ilmeisesti Jamie Oliver, kun hän repäisi kermaan soseutetut
banaanit paahtuneen sokerin sekaan paistinpannulle ja valmisti banoffipien,
joka jo nimeltään eroaa omasta versiostani, Bonoffiepiesta. Jamie Oliver
valmisti omansa valmiista piirakkapohjasta, minä taas en oikaise vaan valmistan
pohjan pitkän kaavan mukaan Digestive kekseistä.
Bonoffiepie koottuna ja valmis tarjoiltavaksi |
Vaikka perusreseptini oli
hyvinkin pelkistetty olen vuosien mittaan lisännyt siihen omat niksini, joten
tässä nyt teille alkujaan meidän Aunty Andrean Bonoffiepie jota itse olen
vuosien mittaan hieman jalostanut. Ehdoton lisäys on ollut pieni ripaus suolaa,
se taittaa kakun makeuden kivasti eikä siitä tule liian imelää, vain hyvin makeaa.
Huomaa että tässä on
banaania, ja kuorittu banaani tummuu hapen vaikutuksesta joten kakkua ei kannata
valmistaa liian pitkään etukäteen, tai säilyttää seuraavan päivään. Pohjan ja
kinuskin voit tehdä edellisenä päivänä, tai vaikka jopa pakastaa valmiina mutta
kakku on viimeisteltävä juuri ennen sen tarjoilemista. Kakkupohja kinuskeineen
sulaa hyvin jääkaapissa vuorokaudessa.
KInuskikastike piirakkapohjassa |
Digestivekeksien määrää olen
myös vaihdellut jo tullut siihen tulokseen että kakkupohjan on oltava tarpeeksi
paksu jotta se kestää kinuskikastikkeen vaikutuksen. Sokerin on käytetty tavallista
valkoista taloussokeria, tummaa ruokosokeria mutta parhaaksi on todettu tumma Muscovadosokeri,
se antaa sitä jotain tähän jälkiruokaa.
Kastiketta ei meillä enää
valmisteta maitotiivisteestä fuskaamalla, vaan se keitetään toffeekastikkeeksi kermasta
ja sokerista. Kastike myös maustetaan tonkanpavuilla ja joskus maustan bonoffiepien
vispikerman Bailey’s kermaliköörillä. Löydät tonkanpapu-uutteen valmistusohjeenreseptistäni päärynäpiiras tonkanpavuilla.
Toffeekastike vai kinuskikastike |
Käytän vaihtelevasti
Digestive, muro-, suklaa- tai inkiväärikeksejä piirakkapohjaan, ja kaikki ovat
vuosien mittaan hyvin valahtaneet kurkusta alas varsin isojenkin illallisten
jälkeen vahvan kahvin kera. Bonoffiepien on meillä varsin usein vieraillut
itsenäisyyspäivän kalkkuna-illallisen jälkiruokana. Kerran meillä oli Bonoffiepieta jopa
syntymäpäiväkakkuna mutta silloin se oli hyvin isona versiona.
Tämä on
normaalin kokoinen versio jonka valmistat noin 23 senttiä halkaisijan
irtorengasvuoassa josta riittää 10–12 hengelle. Ja varotan, vaikka olisikin hulluna
makeaan, puolitetulla bonoffiepie-reseptillä 12 sentin vuokaan valmistettuna tyydytät
6-8 henkeä ihan hyvin.
Banaanitoffeepiirakka
50 g voita
5 dl Digestive-keksimuruja
Toffeekastike:
1½ dl tummaa Muscovadosokeria
3 dl kermaa
½ tl tonkanpapu-uutetta
ripaus suolaa
Banaanipiirakan
päällinen:
3-4 kypsää banaania
3 dl vispikermaa
tummaa suklaata (tai
paahdettuja kookoslatuja)
Sulata voi miedolla lämmöllä
kattilassa. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää voisula koneen käydessä. Anna
voisulan kostuttaa keksimurut kunnolla. Kaada muruseos irtorengasvuokaan ja
vuoraa silla kakkuvuoan pohja sekä reunoja parisen senttiä. Tähän voi hyvin
käyttää isoa lusikkaa jotta saat tasaisen pohjan. Anna pohjan kovettua jääkaapissa
parisen tuntia tai yön yli, pane se pakkasessa vähintään puoleksi tunniksi jos
sinulla on kiire. Mittaa sokeri ja pane se ane sulamaan teflonpannuun tai
kattilaan keskilämmölle. Anna sokerin sulaa ja juuri kun se alkaa muuttua
ruskeaksi, siis karamellisoitua, kaada kermaa sen päälle ja lisää sekä suola
että tonkanpapu-uute. Älä sekoita kermaa vaan heiluttele kattilaa varovasti edestakaisin
hellalla jotta sokeri sekoittuu kermaan. Varo polttamasta itseäsi. Keitä
kastiketta hieman kokoon, noin puolisen tuntia ja anna sen jäähtyä kattilassa
hetken ennen kuin kaadat sen piirakkapohjan päälle. Anna piirakan jäähtyä
kokonaan huoneenlämmössä. Peitä piirakka tiivisti muovikelmulla ja säilytä sitä
jääkaapissa kunnes on puolituntia jäljellä aikaan tarjoilla se. Kuori banaanit ja leikkaa ne vinosti puolen korkeintaan
sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mitä enemmän banaania keossa, sitä näyttävämpi
kakku. Vispaa kerma ja mausta se tonkanpapu-uutteella jonka lorauta vispikerman
sekaan loppuvaiheessa. Asettele vispattu kerma banaanien päälle, raasta
tummasta suklaalevystä lastuja ja lisää ne kerman päälle ja tarjoile kahvin
kera.