Tässä vähän sienisesongista myöhästynyt tattiresepti jonka
lupasin mutta joka ajanpuutteesta viivästyi, ja pitkään. Metsästä löytyi tänä syksynä tavallist enemmän tatteja, varsinkin herkkutatteja joita meillä valmistettiin monella tapaa tällä kertaa öljyssä, oliiviöljyssä. Käytin tähän mausteena villinä kasvavaa kuivattua kangasajuruohoa
mutta sen puutteessa voit korvata sen samalla määrällä timjamia, sekä kuivattu
että tuore käy. Huomaa vain että tuoretta yrttiä tulee käyttää enemmän kuin
kuivattua.
Äläkä unohda suolaa, suolattomat sienet eivät oikein maistu
millekään ja niistä puuttuu ihan selvästi jotain. Uunikypsennyksen aikana
tateista poistuu nestettä jolloin ne voi säilöä öljyyn, tuoreet vettä
sisältävät sienet taas alkavat käydä jos se panee öljyyn niitä mitenkään kypsentämättä.
Sienet maistuvat parhaimmillaan haaleina joko sinällään lisukkeina tai
salaateissa ja leipien päällä.
Tatticonfit'ia ja sipulihilloketta |
Samalla tavalla voit kypsentää muitakin aromikkaita tatteja
sekä sieniä kuten esimerkiksi suppilovahveroita, lampaankääpiä, orakkaita sekä haperoita.
Öljynä voit oman makusi mukaan käyttää joko rypsi- tai oliiviöljyä.
Tällä tavalla valmistetut sienet eivät kuitenkaan oikein
säily pitkään, tiiviissä steriloidussa lasipurkissa noin pari, kolme päivää
korkeintaan viikon. Kylmänä sieniconfit taas ei oikein maistu. Sieniconfit’in
voi kylläkin pakastaa, antaa sulaa hiljalleen vuorokauden jääkaapissa ja
lämmittää uudelleen uunissa kunnes ovat taas lämpimiä.
Tarjoilin tatticonfitia
kanapeena drinkkien kanssa ja yhdistin tatticonfit’n ja hillotun sipulin jonka
tällä kertaa olin säilönyt kotitekoiseen punaviinietikkaan. Hillotun
sipulin reseptin löydät vuoden 2012 reseptien seasta. Ylijääneen öljyn voi
siivilöidä huolellisesti puhdistettuun ja steriloituun tummaan lasipulloon ja
käyttää mausteena esimerkiksi perunoille tai munakkaisiin samaan tyylin kuten
tryffeliöljyä. Öljy säilyy jääkaapissa säilytettynä viikon, pari.
Sieniconfit herkkutateista
2 l herkkutatteja
4-5 dl öljyä
1 tl kuivattua kangasajuruohoa
1-2 tl hienoa merisuolaa
Puhdista sienet harjalla ja paloittele ne karkeasti.
Lado sienet uunivuokaan ja kaada päälle rypsiöljyä. Pane vuoka uuniin 175
asteen lämpöön ja anna niiden kypsyä uunissa tunnin ajan. Voit kypsennyksen aikana sekoittaa
sienipaloja varovasti parisen kertaa. Anna kaiken nesteen kuplia pois, sienet
eivät saa kiehua, öljyn pitää vain hienosti kuplia ja poreilla. Tatticonfit
maistuu parhaimmillaan samana päivänä valmistettuna. Anna sienten jäätyä ja
tarjoile ne lisukkeena lihalle tai leivän päällä.