Lisää luettavaa:

25. marraskuuta 2014

5:2 Paaston Borštškeitto




Syksyllä ja talvella tulee kylmä, varsinkin paastopäivinä kun on 5:2 paastolla, mutta keitto muutenkin on kivan lämmintä vaikka lenkin jälkeen. Keittoa voit syödä välipalana, lounaana tai kevyenä iltapalana. 

Borštš on niitä ruokia jotka vain paranevat ajan myötä.  Keitto ei yleensä ole yhtä hyvää samana päivän kuin sen keittää vaan voi vain paremmin kun sitä säilyttää jääkaapissa parisen päivää ennen tarjoilua tai sen pakastaa ja tällä reseptillä saat runsaasti keittoa jonka voit pakastaa ja sulattaa kun sitä haluaa. Laiskana emäntänä keitän mieluummin paljon keittoa niille laiskoille paastopäiville. Jollet paastoa kannatta sinun kokeilla joko perinteistä borštškeittoa tai keltajuuresta valmistettua keltaista Borštškeittoa.

Helpoiten keiton valmistus hoituu keittiön yleiskoneella joka silppuaa vihannekset sopivan kokoisiksi. Keiton voi myös soseuttaa kypsänä niin keittoa voi kivasti lusikoida kulhosta tai juoda mukista jos flunssa iskee.

Keltaisia porkkanoita

Keiton voi valmistaa valkokaalista tai punakaalista, tavallisista punajuurista, keltajuurista tai raitajuurista. Sama koskee porkkanoiden väriä, kuitenkin on osoitettu että mitä tummemmat porkkanat sitä terveellisempiä ne ovat. En ole löytänyt niiden kalorimäärissä mitään eroja, mutta jos niissä on, otan mielelläni vastaan uutta tietoa.

Parasta on että keitto sopii kaikille, muulle perheelle tarjoile sitä smetanalusikallisen ja ruisleivän kanssa, syö sitä itse rasvattoman jogurtin kera jollei sinulla ole kaloreita joita hassata. Kotitekoisen smetanan valmistusohjeen löydätt reseptistäni Stroganohvin pihvi. Muista että smetana on kermasta valmistettua ja sisältää reilusti kaloreita. 

Keitto on maustettu tavallisin maustein, niiden määrä yhdessä annoksessa on niin häviävän pieni joten en ole laskenut niitä ollenkaan mukaan. Tällä reseptillä saat kuusi litraa keittoa jossa yhteensä 2049 kCal ja litrassa keittoa on 342 kCal vähän riippuen mitä makkaraa käytät sen valmistukseen. Tässä makkarassa oli 224 kCal makkaragrammaa kohden.
 
5:2 paastodieetin Bortstkeitto

5:2 paaston Borštškeitto


kCal/100 g
g/ml
Keittoon
kCal
29
525
kaali
152
108
20
valkosipuli
22
38
280
sipuli
106
46
550
lanttu
253
34
450
porkkana
153
40
5
tuoretta chiliä
2
40
350
palsternakka
140
38
820
punajuuri
312
20
10
timjami
2
0
3000
vettä
0
21
200
viinietikkaa
42
30
10
mustapippuri
3
224
385
makkaraa
862


litraa keittoa
6


koko keitossa
2049


litrassa
342

Keiton mausteiksi:
2 tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
1 tl kuminaa
2 tl rouhittua mustapippuria
1-3 tl suolaa

Kuori kaikki juurekset suikaloi ne koneella ohuiksi suikaleiksi. Pane suikaleet isoon kattilaan, lisää mausteet ja silputtu valkosipuli ja hienonnettu chili. Lisää kattilaan vesi. Suikaloi makkara ja lisää se keittoon. Mausta keitto suolalla, kuminalla, mustalla pippurilla, timjamilla ja laakerinlehdellä. Kiehauta keitto ylös ja anna sen hautua kannen alla miedolla lämmöllä pari, kolme tuntia. Lisää keittoon omenaviinietikkaa ja tarkista keiton maku. Lisää suolaa oman makusi mukaan. Anna keiton jäähtyä kokonaan. Ota sopivan kokoinen annos ja säilytä sitä jääkaapissa tiiviissä astiassa pari päivää ennen sen syömistä. Pakasta loppukeitto sopivan kokoisissa annoksissa. Anna keiton sulaa yön yli jääkaapissa ja lämmitä se miedolla lämmöllä ja nauti kuumana talvipäivänä.