Syksyllä ja talvella tulee kylmä, varsinkin
paastopäivinä kun on 5:2 paastolla, mutta keitto muutenkin on kivan lämmintä vaikka
lenkin jälkeen. Keittoa voit syödä välipalana, lounaana tai kevyenä iltapalana.
Borštš on niitä ruokia jotka vain paranevat ajan myötä. Keitto ei yleensä ole yhtä hyvää samana päivän
kuin sen keittää vaan voi vain paremmin kun sitä säilyttää jääkaapissa parisen
päivää ennen tarjoilua tai sen pakastaa ja tällä reseptillä saat runsaasti
keittoa jonka voit pakastaa ja sulattaa kun sitä haluaa. Laiskana emäntänä
keitän mieluummin paljon keittoa niille laiskoille paastopäiville. Jollet paastoa
kannatta sinun kokeilla joko perinteistä borštškeittoa tai keltajuuresta valmistettua
keltaista Borštškeittoa.
Helpoiten keiton valmistus hoituu keittiön
yleiskoneella joka silppuaa vihannekset sopivan kokoisiksi. Keiton voi myös
soseuttaa kypsänä niin keittoa voi kivasti lusikoida kulhosta tai juoda mukista
jos flunssa iskee.
Keltaisia porkkanoita |
Keiton voi valmistaa valkokaalista tai punakaalista,
tavallisista punajuurista, keltajuurista tai raitajuurista. Sama koskee
porkkanoiden väriä, kuitenkin on osoitettu että mitä tummemmat porkkanat sitä
terveellisempiä ne ovat. En ole löytänyt niiden kalorimäärissä mitään eroja,
mutta jos niissä on, otan mielelläni vastaan uutta tietoa.
Parasta on että keitto sopii kaikille, muulle
perheelle tarjoile sitä smetanalusikallisen ja ruisleivän kanssa, syö sitä itse
rasvattoman jogurtin kera jollei sinulla ole kaloreita joita hassata. Kotitekoisen smetanan valmistusohjeen löydätt reseptistäni Stroganohvin pihvi. Muista että
smetana on kermasta valmistettua ja sisältää reilusti kaloreita.
Keitto on maustettu tavallisin maustein, niiden
määrä yhdessä annoksessa on niin häviävän pieni joten en ole laskenut niitä
ollenkaan mukaan. Tällä reseptillä saat kuusi litraa keittoa jossa yhteensä
2049 kCal ja litrassa keittoa on 342 kCal vähän riippuen mitä makkaraa käytät
sen valmistukseen. Tässä makkarassa oli 224 kCal makkaragrammaa kohden.
5:2 paaston Borštškeitto
kCal/100 g
|
g/ml
|
Keittoon
|
kCal
|
29
|
525
|
kaali
|
152
|
108
|
20
|
valkosipuli
|
22
|
38
|
280
|
sipuli
|
106
|
46
|
550
|
lanttu
|
253
|
34
|
450
|
porkkana
|
153
|
40
|
5
|
tuoretta chiliä
|
2
|
40
|
350
|
palsternakka
|
140
|
38
|
820
|
punajuuri
|
312
|
20
|
10
|
timjami
|
2
|
0
|
3000
|
vettä
|
0
|
21
|
200
|
viinietikkaa
|
42
|
30
|
10
|
mustapippuri
|
3
|
224
|
385
|
makkaraa
|
862
|
litraa keittoa
|
6
|
||
koko keitossa
|
2049
|
||
litrassa
|
342
|
Keiton mausteiksi:
2 tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
1 tl kuminaa
2 tl rouhittua mustapippuria
1-3 tl suolaa
Kuori kaikki juurekset suikaloi ne koneella ohuiksi
suikaleiksi. Pane suikaleet isoon kattilaan, lisää mausteet ja silputtu
valkosipuli ja hienonnettu chili. Lisää kattilaan vesi. Suikaloi makkara ja
lisää se keittoon. Mausta keitto suolalla, kuminalla, mustalla pippurilla,
timjamilla ja laakerinlehdellä. Kiehauta keitto ylös ja anna sen hautua kannen
alla miedolla lämmöllä pari, kolme tuntia. Lisää keittoon omenaviinietikkaa ja
tarkista keiton maku. Lisää suolaa oman makusi mukaan. Anna keiton jäähtyä kokonaan.
Ota sopivan kokoinen annos ja säilytä sitä jääkaapissa tiiviissä astiassa pari
päivää ennen sen syömistä. Pakasta loppukeitto sopivan kokoisissa annoksissa.
Anna keiton sulaa yön yli jääkaapissa ja lämmitä se miedolla lämmöllä ja nauti
kuumana talvipäivänä.