Viime vuonna viljelin papuja äidin kasvimaassa. Tänä vuonna taas
täytin parvekelaatikon pavuilla ja sain yllättävän suuren sadon, joten
papujakin voi viljellä kerrostalon parvekkeella.
Tungin parvekelaatikkoon viimevuoden kaikki ylijääneet pavut
joita minulla oli, mustia ”Purple Queen” haricots papuja, vahapapuja,
härkäpapuja sekä ruusupapuja joista ruusuavut toimivat parhaiten mustien
papujen lisäksi ja tuottivat runsaammin satoa vaikka pavut olivat suosituksien
vastaisesti kylvetty erittäin tiheään.
Ruusupavut jotka tänä vuonna kylvin |
Tässä parvekelaatikossa papuviljelyssä kuitenkin on omat
niksinsä, kuten esim. että kannatta pitävät pavut kissojen nenän edestä ja että
lisää laatikkoon tarpeeksi lannoitetta jo kylvämisvaiheessa jotta pavut
jaksavat kasvaa. Laatikko kannattaa myös täyttää niin täyteen mullalla kun vain
voi sen valumatta yliäyräiden, tai lisätä sitä kasvukauden aikana.
Papuja ilmestyy edelleen lisää vaikka kukkiminen alkaa jo pikku
hiljaa olla hiipumassa ja kohta puoliin niistä tehdäänkin jo herkkuja ja osa
ryöppäyksen myötä pakkaseen myöhempiin herkutteluhetkiin.
Tänä vuonna on ollut parhain tattivuosi kun koskaan muistan,
osaksi se voi johtua siitä että aloitamme sienestyksen vasta elokuun lopussa, syyskuussa.
Viime vuoden sienestykset jäivät vain yhteen kertaan kun puolison näkö oli
huonontunut niin ettei löytänyt sieniä metsästä, tänä vuonna taas on sitten
kiritty kaikki kiinni josta viime vuonna jäimme paitsi.
Osa tattisadosta |
On puoliso käynyt yksin
metsässä ja kantanut kotiin herkkutatteja, karvarouskuja ja kantarelleja koreittain
minulle perattavaksi ja säilöttäväksi ja tatteja on nyt kuivattu useampia
litroja ja sato on poikinut joitakin kivoja reseptejäkin kunhan nyt vain saisin
ne tänne blogiin kirjoitettua.