Lisää luettavaa:

7. heinäkuuta 2014

Horsmajäätelö




Ihanaa nyt alkavat jo horsmatkin kukkia vaikka kesähelteet ovat antaneet odottaa itseään tähän asti joten kannattaa ehdottomasti nyt ottaa horsmat talteen kaikilla tavoilla kuten horsmamehu, horsmalikööri sekä horsmajäätelö. Jäätelölle on kaksikin tapaa valmistaa, joko käyttää tuoreita horsman kukintoja jäätelöön tai säilöö horsman horsmasiirappina niin on mistä tehdä horsmajäätelöä vaikka sydän talvella. 

Kukinnoista tehty jäätelö säilyy kuitenkin vain kolmisen kuukautta pakastimessa, ja tästä syystä valmistan itse horsmajäätelön siirapista, siirappi kun joka säilyy jopa vuoden jollei kaksikin avaamattomana huoneenlämmössä poissa auringon valosta. Horsmasiirapista kuitenkin sen verran että jostain syystä se pilaantuu ja alkaa käydä muita siirappeja helpommin, joten noudata ehdotonta puhtautta ja ole valikoiva kukintojen suhteen. Kukintojen pitää olla kokonaan auenneita ja virheettömiä. 

Vasemmalta: Horsmasiirappia, likööriä ja mehua
Horsmasiirappia valmistetaan samalla tavalla kuin horsmamehua, nestettä, siis vettä vain on pienempi määrä. Käytä jäätelöön myös horsmalikööriä lisäämään jäätelö horsman eri säveliä, mutta sen puutteessa voit käyttää vaikka maustamatonta vodkaa. Alkoholi antaa jäätelölle pyöreämmän ja hienojakoisemman koostumuksen varsinkin jollei jäätelöä valmista koneella vaan käsin sähkövispilällä. Tekstissäni vanhan ajan kermajäätelö löytyy myös selostus miten jäätelöä valmistetaan sekä koneella, että käsin sähkövispilällä ilman jäätelökonetta.

Horsmasta kannattaa myös kokeilla Nannan rikkaruohosalaattia, mustan teenkorviketeetä, sekä horsmalikööriä tai blogista hakusanalla horsma. Tällä reseptillä saat horsmajäätelöä neljälle hengelle.
 
Kandeerattuja horsmankukkia jäätelön päällä

Siirappi horsmankukista

1 l horsmankukkia
½ dl sitruunamehua
4 dl vettä
300 g sokeria

Horsmankukkajäätelö

3 dl vispikermaa
2 kananmunaa
½ dl horsmasiirappia
½ dl sokeria
ripaus merisuolaa
(2 rkl horsmalikööriä tai vodkaa)

Horsmasiirappi

Liota kukkia haaleassa vedessä jotta kaikki niissä piileskelevät hyönteiset ryömivät pois kukinnoista. Valuta vesi pois siivilässä. Lisää kukat kattilaan veden kanssa. Purista sitruunasta mehua ja lisää se kukkien sekaan ja peitä kannella. Keitä horsmia miedolla lämmöllä noin kymmenisen minuuttia, varttitunti kunnes niiden väri on liuennut veteen. Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on kokonaan liuennut mehuun. Kuori pinnalta kaikki siihen muodostunut vaahto joko reikäkauhalla tai isolla lusikalla. Pullota siirappi kuumana huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin. Sulje pullot heti ennen siirapin jäähtymistä ja anna sen jäähtyä kokonaan. Mehu säilyy hyvin jopa vuoden avaamattomassa pullossa säilytettynä. Avattu horsmasiirappi kannattaa käyttää noin kuukauden, parin sisällä.

Horsmajäätelö

Mittaa kerma isoon kulhoon ja vispaa se kovaksi vaahdoksi, varo vispaamasta liikaa ettei se juoksetu.
Riko munat toiseen kulhoon, lisää sokeri ja ripaus suolaa ja vispaa ne kuohkeaksi ilmavaksi vaalean keltaiseksi vaahdoksi. Lisää vispattu kerma munavaahdon sekaan horsmaliköörin kanssa jos sitä käytät ja sekoita vaahdot keskenään varovasti sähkövispilällä hitaasti. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valuta horsmasiirappia jäätelömassan sekaan koneen käydessä. Anna koneen käydä loppuun kunnes jäätelö on valmista, noin pari kymmentä minuuttia.  Säilytä horsmajäätelö pakastimessa tiiviissä rasiassa. Ota jäätelö esiin noin varttitunti ennen sen tarjoilemista niin sen saa helpommin annosteltua. Lusikoi jäätelöä jälkiruokakulhoihin tai kauniisiin laseihin ja koristele ne kandeeratuilla horsman kukilla tai tuoreilla kun ne ovat sesongissa.