Ihanaa nyt alkavat jo horsmatkin kukkia vaikka kesähelteet ovat antaneet
odottaa itseään tähän asti joten kannattaa ehdottomasti nyt ottaa horsmat
talteen kaikilla tavoilla kuten horsmamehu, horsmalikööri sekä horsmajäätelö.
Jäätelölle on kaksikin tapaa valmistaa, joko käyttää tuoreita horsman kukintoja
jäätelöön tai säilöö horsman horsmasiirappina niin on mistä tehdä
horsmajäätelöä vaikka sydän talvella.
Kukinnoista tehty jäätelö säilyy kuitenkin
vain kolmisen kuukautta pakastimessa, ja tästä syystä valmistan itse horsmajäätelön
siirapista, siirappi kun joka säilyy jopa vuoden jollei kaksikin avaamattomana huoneenlämmössä
poissa auringon valosta. Horsmasiirapista kuitenkin sen verran että jostain
syystä se pilaantuu ja alkaa käydä muita siirappeja helpommin, joten noudata
ehdotonta puhtautta ja ole valikoiva kukintojen suhteen. Kukintojen pitää olla
kokonaan auenneita ja virheettömiä.
Vasemmalta: Horsmasiirappia, likööriä ja mehua |
Horsmasiirappia valmistetaan samalla tavalla kuin
horsmamehua, nestettä, siis vettä vain on pienempi määrä. Käytä jäätelöön myös
horsmalikööriä lisäämään jäätelö horsman eri säveliä, mutta sen puutteessa voit
käyttää vaikka maustamatonta vodkaa. Alkoholi antaa jäätelölle pyöreämmän ja
hienojakoisemman koostumuksen varsinkin jollei jäätelöä valmista koneella vaan
käsin sähkövispilällä. Tekstissäni vanhan ajan kermajäätelö löytyy myös
selostus miten jäätelöä valmistetaan sekä koneella, että käsin sähkövispilällä
ilman jäätelökonetta.
Horsmasta kannattaa myös kokeilla Nannan rikkaruohosalaattia, mustan teenkorviketeetä, sekä horsmalikööriä tai blogista hakusanalla horsma. Tällä reseptillä saat horsmajäätelöä neljälle
hengelle.
Siirappi horsmankukista
1 l
horsmankukkia
½ dl
sitruunamehua
4 dl vettä
300 g
sokeria
Horsmankukkajäätelö
3 dl
vispikermaa
2 kananmunaa
½ dl
horsmasiirappia
½ dl sokeria
ripaus
merisuolaa
(2 rkl
horsmalikööriä tai vodkaa)
Horsmasiirappi
Liota kukkia
haaleassa vedessä jotta kaikki niissä piileskelevät hyönteiset ryömivät pois
kukinnoista. Valuta vesi pois siivilässä. Lisää kukat kattilaan veden kanssa.
Purista sitruunasta mehua ja lisää se kukkien sekaan ja peitä kannella. Keitä
horsmia miedolla lämmöllä noin kymmenisen minuuttia, varttitunti kunnes niiden väri
on liuennut veteen. Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää
sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on
kokonaan liuennut mehuun. Kuori pinnalta kaikki siihen muodostunut vaahto joko
reikäkauhalla tai isolla lusikalla. Pullota siirappi kuumana huolellisesti
puhdistettuihin lasipulloihin. Sulje pullot heti ennen siirapin jäähtymistä ja
anna sen jäähtyä kokonaan. Mehu säilyy hyvin jopa vuoden avaamattomassa pullossa
säilytettynä. Avattu horsmasiirappi kannattaa käyttää noin kuukauden, parin
sisällä.
Horsmajäätelö
Mittaa kerma isoon kulhoon ja vispaa se kovaksi
vaahdoksi, varo vispaamasta liikaa ettei se juoksetu.
Riko munat toiseen kulhoon, lisää sokeri ja ripaus
suolaa ja vispaa ne kuohkeaksi ilmavaksi vaalean keltaiseksi vaahdoksi. Lisää
vispattu kerma munavaahdon sekaan horsmaliköörin kanssa jos sitä käytät ja
sekoita vaahdot keskenään varovasti sähkövispilällä hitaasti. Kaada seos jäätelökoneeseen
ja valuta horsmasiirappia jäätelömassan sekaan koneen käydessä. Anna koneen käydä
loppuun kunnes jäätelö on valmista, noin pari kymmentä minuuttia. Säilytä horsmajäätelö pakastimessa tiiviissä
rasiassa. Ota jäätelö esiin noin varttitunti ennen sen tarjoilemista niin sen
saa helpommin annosteltua. Lusikoi jäätelöä jälkiruokakulhoihin tai kauniisiin laseihin ja koristele ne kandeeratuilla horsman kukilla tai tuoreilla kun ne ovat sesongissa.