Mansikoita, ihania tuoreita mansikoita ja niistä herkullinen mansikkakeitto valmistuu nopeasti tuoreista mansikoista ja jogurtista. Tänä on myös hyvä tapa hyödyntää niitä vähän muusiintuneita tai pitkään poimittuina olleita nuupahtaneita mansikoita.
Jos jogurtti on hyvin paksua voi sitä ohentaa keitetyllä ja valmiiksi jäähtyneellä vedellä. Tällöin myös jogurtin määrää voi vähentää sopivaksi. Meillä käytetään tähän paksua kotona valmistettua kermaista jogurttia, ja keitosta saat helposti laktoosittoman käyttämällä laktoositonta jogurttia tai kutunmaitojogurttia.
Jos jogurtti on hyvin paksua voi sitä ohentaa keitetyllä ja valmiiksi jäähtyneellä vedellä. Tällöin myös jogurtin määrää voi vähentää sopivaksi. Meillä käytetään tähän paksua kotona valmistettua kermaista jogurttia, ja keitosta saat helposti laktoosittoman käyttämällä laktoositonta jogurttia tai kutunmaitojogurttia.
Voit aamulla valmistaa kannun keittoa ja säilyttää sitä
jääkaapissa ja juoda sen kylmänä keittona lämpimänä hellepäivänä, vaikka tulevana
viikkona kun nyt taas heinäkuussa on toivoa oikealle ja lämpimälle kesälle. Mansikoista
voit myös valmistaa mansikkagazpachoa
sekä marokkolaista
marjakeittoa. Tällä reseptillä saat mansikkakeittoa ison kannullisen josta
riittää jälkiruoaksi noin neljälle hengelle.
Tuoreita mansikoita mansikkakeittoon |
Mansikkakeitto jogurtilla
5 dl mansikoita
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria
6 dl jogurttia
(1-2 dl jäähtynyttä keitettyä vettä)
2-3 oksaa tuoretta minttua viimeistelyyn
Huuhtele mansikat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa
lävikössä tai puhtaalla keittiöliinalla. Ota osa marjoista sivuun viimeistelyä
varten. Paloittele isot marjat ja lado ne kulhoon ja soseuta ne
sauvasekoittimella tai survo perunasurvimella jos haluat sattumia keittoon.
Lisää jogurtti mansikkasoseeseen ja sekoita. Lisää kylmää vettä tarvittaessa kunnes
saat sopivan koostumuksen. Mausta keitto vaniljasokerilla ja lisää tomusokeria
oman makusi mukaan ja sekoita. Kaada mansikkakeitto kulhoihin, laseihin tai
kannuun. Viimeistele keitto halkaistuilla mansikoilla ja tuoreilla mintunlehdillä
ja tarjoile se heti, se on parhaimmillaan juuri vasta valmistettuna.