Juhannus ilman silliä ei olisi juhannus, ja sillin kanssa pitää olla kermaviiliä
tai hapatettua kermaa ja tässä ne ovat yhdistettynä hyväksi todettuun piparjuurisilliin
joka sopii enemmän lämpimille kesäpäiville kuin tämän vuoden sateiseksi ja
koleaksi ennustettuna Jussina. Lisää ideoita Juhannukseksi löydät sivulta kesän herkut jonne
olen koonnut kesään sopivia herkkuja.
Tuore piparjuuri on parasta, raasta se juuri ennen kuin lisät sen hapan
kermakastikkeeseen. Piparjuuren määrä vaihtelee sen vahvuuden mukaan, ja miten
paljon sitä itse haluat silliin. Itse rakastan piparjuurta kun taas puoliso on
sen kanssa varovaisempi.
Silli kannatta maustaa yön yli kaksi kertaa, joten ehdit juuri tehdä sen
viikonlopuksi, ensin mausteliemessä ja toisen kerran hapankermassa. Voit tähän
käyttää sekä kermaviiliä, ranskan kermaa tai smetanaa. Kermanviili vain tuppaa
ohenemaan kun sitä sekoittaa liikaa, mitä taas smetana ja creme Fraiche eivät
tee.
Juhannuksen piparjuurisilli tarjolla |
Käytä tähän kevytsuolattuja sillifileitä jos haluat oikaista kalan
fileoinnista, kaksi 150 g sillipakettia on riittävästi tälle satsille. Tässä reseptillä
saat piparjuurisilli alkuruoaksi 6-8 hengen porukalle sekä myöhäisillan huikopalaksi,
jos sillilajeja on tarjolla enemmän kuin yksi on tästä riittävää vieläkin
isommalle porukalle.
Juhannuksen piparjuurisilli
300 g sillifileetä
Sillin mausteliemi:
¾ dl väkiviinaetikkaa
1 sitruunan mehu
4 dl sokeria
1 sipuli
1 sitruunan mehu
4 dl sokeria
1 sipuli
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
5 mustapippuria
5 neilikkaa
5 mustapippuria
1 tl fenkolin siemeniä
Piparjuurikastike:
1 iso (tai 2 pientä) hopeasipuli
3 dl smetanaa (tai kermaviiliä)
3-4 rkl sitruunamehua
4-8 rkl raastettua tuoretta piparjuurta
ripaus valkopippuria
ripaus sokeria
Viimeistelyyn:
fenkolin lehtiä ja kukintoja
Sillin mausteliemi:
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja etikka. Halkaise sitruuna ja purista
kattilaan sen mehu. Rouhi fenkolin siemenet ja ne kattilaan muiden mausteiden
kera. Kiehauta ylös ja anna liemen kiehua pari minuuttia. Anna liemen jäähtyä
kokonaan, voit nopeuttaa jäähtymistä panemalla kattilan kylmään veteen tiskialtaaseen.
Leikkaa filee suupaloiksi ja lado ne huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin
tai muuhun astiaan. Kaada päälle kylmä liemi, sulje astia tiiviisti ja pane se
jääkaappiin yön yli maustumaan. Valuta silli mausteliemestä siivilässä.
Piparjuurikastike sillille:
Kuori hopea sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. pane sipulireknaat kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Anna sipulin tekeytyä viitisin minuuttia.Kuori piparjuuri ja raasta se hienosti, lisää kulhoon sipulin kanssa ja lisää smetana. Sekoita kunnolla. Lisää valutetut sillipalat kastikkeeseen
ja sekoita kaikki varovasti keskenään sekaisiin. Tarkista kastikkeen maku ja
lisää jauhettua valkopippuria sekä ripaus sokeria oman makusi mukaan. Peitä kulho
tiiviisti muovilla ja pane ne vähintään kolmeksi tunniksi jääkaappiin
tekeytymään, mieluiten yön yli. Tarjoile höyryävän kuumien uusien perunoiden
kanssa. Piparjuurisilli säilyy jääkaapissa säilytettynä 2-3 päivää.