Lisää luettavaa:

11. heinäkuuta 2013

Siankärsämötee



Siankärsämö on vanha lääkekasvi ja sitä on perinteisesti käytetty muun muassa kuumeeseen ja sen on todettu parantavan pintaverisuonten verenkiertoa laajentamalla niitä sekä tyrehdyttämään verenvuotoja. Siankärsämöä onkin käytetty ulkoisestisekä  ihonhoitoon ja haavoihin sekä voiteena että kylpyihin ja hauteisiin. Sitä on myös sisäisesti käytetty ruokahaluttomuuteen, ruoansulatushäiriöihin, ummetukseen sekä ilmavaivoihin ja Siankärsämö sopiikin hyvin rasvaisten ruokien mausteeksi. 

Siankärsämöä on aikoinaan myös käytetty oluen valmistuksessa humalan puutteessa, varsinkin sotien aikoina ja sitä käytetään myös kasvivärjäykseen ja sillä saa kauniita vihreän keltaisia sävyjä.
Kotilot siankärsämön kukinnoissa

Ruoan mausteena käytän Siankärsämön hentoja vihreitä lehtiä, sekä siankärsämön kukintoja Lehdet ja kukinnot kerätään juuri kun kukat ovat auenneet ja jotka voi joko käyttää tuoreena ruokamausteena tai kuivata ilmavasti myöhempää käyttöä varten.  

Olen käyttänyt sitä muun muassa Nannan rikkaruohosalaatissafoliossa paistetun uunisiian mausteena sekä mustan teenkorvike teehen. Siankärsämöllä on pikantti mausteinen hieman neilikkainen maku, ja sitä voi käyttää pienissä määrin mausteena esim. salateihin, keittoihin tai säilykkeisiin.

Huomaa ettei yrttejä saa käyttä pitkäaiakisesti ja jatkuvasti. Älä liioittele siankärsämön käyttöä syömällä sitä liian usein tai liian paljon koska sillä on lääkinnällisiä vaikutuksia joita et välttämättä halua, varsinkin jos käytät siankärsämöä vain mausteena ja maustat sillä vain ruokaasi. 

Hämähäkin seittiä siankärsämön lehdissa
Jotkut voivat olla allergisia siankärsämölle, jolloin se voi aiheuttaa ihottumaa, siankärsämön liikakäytöstä voi myös saada huimausta tai päänsärkyä. Ja jos olet allerginen kamomillalle tai päivänkakkaralle, ole varovainen siankärsämön käytön suhteen koska ne ovat leheistä sukua toisilleen ja voit myös olla allerginen siankärsämölle. Jos haluat harrastaa villiyrttiejä ruoanlaitossa tai lääkinnällisesti suosittelen että luet lisää tekstistäni Opi tuntemaan villiyrttien kasvipaikat sekä villiyrtit ja kasvit talteen

Siankärsämöa varjossa kuivumassa
Koko maanpinnan yllä kasvavaa kasvia voi käyttää lääkekäyttöön. Siankärsämöä voi säilöä joko kuivaamalla sitä, mutta sitä voi myös pakastaa jollet valmista siitä uutetta uuttamalla siankärsämöä joko veteen esimerkiksi teehen, tai alkoholiin siankärsämöuutteeksi tai kasviöljyyn siankärsämö-öljyksi. Voit lukea lisää yrttiuuttieden valmistuksesta tekstistäni yrttiuutteiden valmistus.

Lääkekäyttöön uutteisiin tms. kasvia voi kerätä koko kesän juhannuksesta syyskuuhun. Itse käytän kuivattua siankärsämöä muun muassa haavojen sekö palohaavojen hoitoon koska se sisältää aineita jotka vähentävät kutinaa ja lievästi lievittävät kipua.

Tuoretta siankärsämöä
Siankärsämöä voi ulkoisen käytön lisäksi lievissä tapauksissa  käyttää sisäisestiitselääkintään yrttiteenä, siankärsämöteen muodossa, mutta vain väliaikaisesti lyhyenä kuurina. Jolleivät oireet lievene parissa kolmessa päivässä, suosittelen että otat yhteyttä lääkäriin jatkohoidon suhteen.

Siankärsämötee

2 tl kuivattua siankärsämöä
3-4 dl vettä
1-2 tl hunajaa

Mittaa vesi kattilaan ja kiehauta se ylös. lisää yrtti kattilaan ja peitä se tiivillä kannella. Anna siankärsämön hautua vedessä10 minuuttia. Siivilöi yrtti pois, kaada mukiin ja mausta se hunajalla koska se sitä tarvitsee ja nauti juoma heti kuumana. Tätä teetä voit juoda kaksi kertaa päivässä korkeintaan kahden viikon pitkänä kuurina.