Lisää luettavaa:

15. heinäkuuta 2013

Horsmalikööri


Puolison lempikukka on rentun ruusu, tai maitohorsma, joten sitä tulee käytettyä aina siinne sun tänne myös ruokiin. Olin ottanut mukaan kaikki äitini reseptit Seinäjoella emännöimään blogimiittiin horsmankukkalikööriä jonka reseptin lupasin julkaista. Miitissä käytin tämän horsman lisäksi horsmaa sekä horsman kärkilehtiä itse salaatin osana mutta myös horsman kukintoja Nannan rikkaruohosalaatin viimeistelyyn.

Käytän kesäisin usein rentun ruusun lehtiä osana salaateissa ja valmistan joka vuosi pula-ajan mustan teen korviketeetä johon tulee myös muitakin villinä kasvavia yrttejä. Minulla on myös tapana valmistaa horsmakukinnoista sekä horsmankukkamehua että horsmahyytelöä ja tällä horsmankukkaliköörireseptillä saat nyt niiden lisäksi valmistettua sekä snapsia sekä likööriä horsmasta. 

Käyttäessä tuoretta yrttiä tai sen kukintoja on huolehdittava yrtin puhtaudesta, liota sitä runsaassa vedessä jotta kaikki mahdollinen lika vajoaa astian pohjalle, mutta tässä kun on kyseessä kukinnoista myös jotta kaikki pienet hyönteiset kiipeävät pois kukista ja kuivata yrtti ennen sen likööriin lisäämistä. Voit lukea tästä enemmän tekstissäni luonnon villiyritit ja sienet talteen, jossa olen syventynyt asiaan enemmän. 

Rentun ruusulsnapsia
Valitettavasti horsman kauniin helakan punertavan ja sen aromaattisen maun suhteen on valittava, ja koska tässä halusin sen maun annoin horsman kukkien uuttua alkoholiin kaksi viikkoa. Samantyyppistä likööriä saa myös jos sekoittaa horsmamehua vodkaan jolloin se säilyttää kauniin punertava värinsä, mutta sen maku ei saa samaa syvyyttä koska tähän likööriin saadaan vain horsman vesiliukoiset makuaineet. 

Hyvä kompromissi on siis käyttää sekä horsmamehua että horsmauutetta kuten tässä, jotta yrttiuute saa sekä veteen että alkoholiin liukenevat makuaineet makuunsa samalla tavalla kuten olen tehnyt kuusenkerkkäliköörin suhteen joka valmistetaan sekä kuusenkerkkäuutteesta että kuusenkerkkäsiirapista samalla periaatteella.

Sekä liköörin että snapsin valmistusmenetelmä on periaatteessa sama, snapsin tai pikemminkin horsmauutteen sekaan lisätään vain joko lisää vodkaa snapsia varten tai sokeria ja horsmamehua likööriä varten.

Maitohorsman kukinto

Horsmankukkasnapsi

Horsmauutteen valmistus ei ole vaikeaa, kaikki raaka-aineet vain puhdistettuun lasipurkkiin ja ikkunalaudalle auringonvaloon tekeytymään. Ja mitä enemmän horsmauute saa olla auringonvalossa ikkunalaudalla, sitä parempaa siitä tulee. Horsmankukinnot haalistuvat luovuttaessaan kauniin punaisen värinsä horsmauutteelle. Tätä saatua horsmauutetta voi laimentaa halutun makuiseksi lisäämällä pulloon vodkaa ja maustaa vain toisen pullon horsmalikööriksi ohjeen mukaan. Hyvä suhde horsmasnapsille on noin 1/3 osa horsmauutetta ja 2/3 vodkaa mutta snapsista voi tehdä väkevämminkin horsmanmakuista jos haluaa ja käyttää enemmän horsmauutetta.

Alkoholin valitseminen on usein tärkeää liköörin valmistuksessa, ja jos innostus itse valmistamaan liköörejä tai snapsia luonnossa villinä kasvavista kasveista ja yrteistä kannatta sinun lukea reseptini Limoncello jossa olen selittänyt alkoholiprosentin vaikutuksen liköörin ja snapsin valmistukseen. Mutta lyhyesti, mitä enemmän karvasaineita raaka-aine sisältää sitä miedompaa alkoholia tulee käyttää ja tässä kun nyt on vielä kyseessä hennoista kukinnoista niin alkoholin vahvuudella ei ole samalla tavalla väliä kuten jos tässä olisi kyseessä kitkerän makuinen koiruoho.

Makeutusaineeksi tähän voit valita joko tavallista valkeaa sokeria tai ruokosokeria koska horsman kukka kuten niin monet muutkin kukinnot menettävät oman kauniin loistavan värinsä samalla kun luovuttavat ihanan aromaattisen makunsa liköörille, ja tästä johtuen suurin osa kaikista luonnollisista värjäämättömistä yrttilikööreistä on ruskehtavaa, kun kukkien värit haalistuvat alkoholiin. Tällä reseptillä saat joko noin kaksi pullollista horsmalikööriä tai sekä horsmasnapsia että horsmalikööriä yhden pullollisen kumpaakin.

Horsmauute

1 l horsmankukintoja
7 dl vodkaa

Horsmankukkalikööri

yllämainittu horsmauute
2-4 dl ruokosokeria

Valmista horsmamehu ohjeen mukaan jollei sinulla ole sitä jo valmiina. Huuhtele horsmankukat vedessä jotta höynteiset kiiepvät niistä ulos. Täytä huolellisesti puhdistettu valkoinen lasipurkki horsmakukilla ja kaada päälle vodkaa kunnes purkki täyttyy sillä. Siirrä lasipurkki ikkunalaudalle ja anna liköörin tekeytyä auringonvalossa kahden viikon ajan. Muista hölskyttää lasipurkkia kerran päivässä kun menet sen ohi. Siivilöi horsma pois vodkasta puhtaan harsokankaan läpi ja jaa horsmauute kahteen kauniiseen sopivan kokoiseen huolellisesti puhdistettuun lasipulloon. Kaada pulloon puolet horsmamehusta kumpaankin ja lisää pulloon noin desi sokeria ja hölskytä pulloa aika ajoin kunnes sokeri on liuennut liköörin sekaan. Jos halut myös snapsia älä käytä toiseen pulloon ollenkaan sokeria vaan lisää sen sekaan vodkaa kunnes olet saanut halutun horsman maun vahvuuden snapsiin. Tarkista liköörin maku ja lisää sokeri kunnes se on tarpeeksi makeata. Sekä likööri että snapsi ovat nyt valmiita juotavaksi mutta niiden maut vain paranevat jos maltat vielä antaa niiden tekeytyä rauhassa ja suojassa auringon valolta huoneenlämmössä parisen kuukautta jotta maut tasaantuvat ja kietoutuvat yhteen toisiinsa pulloissa. Säilytä likööri suojassa auringonvalolta, jossa se säilyy hyvänä jopa vuosia. Ajan kanssa horsmaliköörin aromaattinen maku vaimenee joten suosittelen sen juomista parin kolmen vuoden sisään.