Kermainen munakas jossa suussa sulavan
herkullista paahdettua munakoisoa ja valuvaa juustosisällys valkosipulilla ja
chilillä maustettuna aamiaisherkkuna, munakoiso-omeletti.
Nopea ja herkullinen lounas tai aamiainen
joka ei tarvitse sen enempää suostuttelua, ainakaan meillä kotona. Munakoiso on
herkkua kunhan se vain on tarpeeksi paahdettua, ja juuri siinä piilee tämän
ruoan salaisuus, munakoiso ei saa olla liian vetelää, sitä on paahdettava
kunnes se on saanut reilusti väriä pintaan, muttei kuitenkaan ole aivan
hävinnyt ja kutistunut kokoon ruskeiksi kuoripaloiksi.
Juusto valuu munakoiso-omeletista |
Munakas saa
hieman kivaa potkua kotitekoisesta chilitahnasta, ja valkosipuli vuorostaan korostaa munakoison omintakeista
makua ja tulos on täydellinen aamunaloitus herkullisen munakoiso-omeletin
muodossa. Jos haluat syödä perinteistä munakasta kannattaa sinun kokeilla
reseptiäni munakas ja jos pidät maustetuista munakkaista on pinaattiomeletti
tai Tortilla à la Provencale hyviä vaihtoehtoja.
Munakoisomunakas on varsin sopiva ruokaa karppaajalle, ja se ei sisällä gluteenia joten se sopii myös keliaakikoille. Laktoosia munakaassa taas on, ja sen voi joko korvata laktoosittomalla kermalla, tai samalla määrällä vettä jolloin se sopii myös laktoosille herkille. Tällä reseptillä saat
munakoisomunakasta joko lounaaksi, välipalaksi tai aamiaiseksi kahdelle
ruokailijalle, tuplaa reseptin satsi neljälle.
Munakoisomunakas
1 munakoiso
1 valkosipulinkynsi
½ tl chilitahnaa
5 kananmunaa
4 rkl kermaa
1 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
valkopippuria
oliiviöljyä paistamiseen
Huuhtele munakoiso ja anna sen kuivahtaa.
Kuutio munakoiso noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja
hienonna se. Lämmitä pannu ja lorauta pannulle tilkka öljyä. Lisää pannulle
chili ja munakoisokuutiot. Paista munakoisoa pannulla sitä aika ajoin
sekoittaen kunnes se on saanut kauniin kullanruskean pinnan. Lisää pannulle
hienonnettu valkosipuli ja laske pannun lämpö pienelle. Riko munat kulhoon ja
lisää kerma ja suola. Vispaa kerma ja munat sekaisin ja kaada munaseos
pannulle. Siirrä munakoisopaloja pannulla kunnes kaikkialla on munaseosta ja
paista munakasta miedolla lämmöllä. Munat eivät saa tarttua pohjaan kiinni, ja
sitä pitää pari kertaa sekoittaa jotta kaikki paikat hyytyvät tarpeeksi paljon.
Raasta juusto ja lisää se munakkaan päälle kun reunat ovat hyytyneet. Paista
kunnes munakas on hyytynyt reunoilta mutta sen keskusta kuitenkin on vielä
lievästi valuvaa. Taita munakkaan reunat
sen päälle ja kaada se lämpimälle lautaselle. Tarjoile sinänsä aamiaisena tai
raikkaan vihreän salaatin kera lounaaksi.