Viime kesän helteillä kehittelin reseptejä pariin viiniin ja
silloin tuli tehtyä joitakin aivan loistavia kokeiluja joista parhaimpia on tänä
vuonna sateisempana kesänä kehitetty lisää kuten tätä skandinaavinen ja
japanilainen lohi Carpaccio.
Ruoan idea on leikata aivan ohuen ohuita lohi viipaleita ja
asetella ne kauniisti lautasille ja valutella päälle muun muassa japanilaisesta
wasabista ja soijakastikkeesta valmistettua kastiketta joka ansioista kala
kypsyy ja viimeistellä se siankärsämön kukilla ja lehdillä. Voisiko alkuruoka
olla tämän helpompaa?
Raaka lohi raakakypsytetään kastikkeessa vähän samaan
tyyliin kuin Ceviche, mutta kuutioimisen sijaan ohuen ohueksi viipaloituna.
Lohen tulee olla ehdottoman tuoretta ja kannattaa panostaa laatuun ja ostaa
kalakauppiaalta sen sijaan kuin käyttää tarjouslohta joka jo on alkanut
haiskahtaa kalalle.
Lohta on helpompi leikata jos sen antaa olla pakastimessa
puolisen tuntia, tunnin kunnes se on alkanut jo kohmettua. Lohiviipaleiden
suunta ei ole niinkään tärkeä, kunhan vain viipaleet ovat ohuita.
Jollei syöjät ole harjaantuneita raa’an kalan syöjiä ja ovat
esim. ulkomaalaisia vieraita voi kalan antaa kypsyä pidempään vaikka
jääkaapissa kastikkeen kanssa jo valmiiksi lautasille aseteltuna pari, kolmekin
tuntia. Ruoka sisältää vihreää japanilaista piparjuuritahnaa, wasabia joka on
aika tulista tottumattomalle joten tarkista wasabin määrä kastikkeessa
maistamalla.
Aloita pienellä määrällä ja lisää vasta maistamisen jälkeen lisää
jos se ei mielestäsi maistu tarpeeksi. Kastikkeen tulee olla tulista muttei
sietämättömän tulista. Suolaa annokseen ei tarvitse lisätä koska soijakastike
sisältää sen verran ettei lisää tarvitse.
Ja suomalaiseen tyyliin voi annokseen
lisätä keitettyjä uusia perunoita niille jotka sitä haluavat eivätkä tule
kylläisiksi tästä. Tällä reseptillä saat kuitenkin hyvän kokoiset alkupalat
neljälle hengelle ilman perunoita.
Lohicarpaccio wasabilla ja siankärsämöllä
200 g merilohta
3 rkl tummaa soijakastiketta
3 tl riisiviinietikkaa (tai sitruunamehua)
2 tl seesaminsiemenöljyä
1-4 cm Wasabitahnaa
pieni kourallinen siankärsämö kukkaa
n 5-6 siankärsämön lehteä
Huuhtele siankärsämö ja anna sen kuivaa kokonaan
talouspapeilla. Mittaa kulhoon soijakastike, riisiviinietikka sekä
seesaminsiemenöljy. Lisää kulhoon noin senttimetri wasabitahnaa tuubista ja
sekoita kastike kunnolla. Maista kastiketta ja lisää wasabia kunnes sitä on
mielestäsi tarpeeksi. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja asettele ne kylmille
lautasille aloittaen lautasen keskeltä ja rakenna annoksia ulospäin lautasten
reunoille päin. Lusikoi varovasti kastiketta ohuina noroina teelusikalla lautasille
lohen päälle. Viimeistele annokset riipimällä siankärsämön kukkia ja lehtiä
lohen päälle. Tarjoile annokset heti vielä kylminä hyvin jäähdytetyn valkoviinin
kanssa joka soveltuu japanilaisen wasabin kanssa.