Mama Jessie's Limon kreolin kielellä. Säilöttyjä sitruunoita
voi tehdä monellakin tapaa, eikä tämä ei ole mikään marokkolainen vaikka
niinkin voisi luulla, vaan kyseinen resepti on vasta äsken taas mieleen
muistunut resepti. Netin ihmeellisessä maailmassa saa joskus yhteyden kauan
sitten hävinneeseen vanhaan ystävään ja ruokia muistuu mieleen, ja parhainta koko
asiassa on että voi taas kysellä niistä ruoista joita ei oikein enää itse muista
miten ne valmistettiin.
Mama Jessien säilötyt sitruunat ovat makumatka nuoruuteen melkein
kolmen vuosikymmenen taakse Seychellien kauniille saarille Intian valtameressä.
Silloinen anoppini Mama Jessie puristeli innoissaan sitruunoita ja pani mehun
menemään, koska sille hän ei löytänyt mitään käyttöä. Ihmettelin mehun
panemista hukkaan ennen kuin ehdotin että joisin sen, ja sehän sopi Jessielle.
Suolaan säilötyt sitruunat ovat hyvä tapa hyödyntää kun
sitruunasta jää van kuoret jälkeen esimerkiksi sitruunalimonadin
käyttöön. Vaikka käytät tähän luomusitruunoita, pese ne huolellisesti, ja
muista pestä sitruunat ennen kuin käytät niistä mehun johonkin muuhun. Sitruunoita
ei kuitenkaan kannata säilöä kokonaisina vaikkei olisi niiden mehulle käyttöä,
vaan ne joko halkaistaan jos ne ovat hyvin pieniä tai leikataan neljään osaan
jolloin niitä mahtuu lasipurkkiin tiheämmin ja enemmän jolloin tarvitset
vähemmän suolaa.
Säilötyt sitruunat kuten Seychelleillä |
Sitruunoita voi käyttää sinällään, tai jos ne ovat mielestäsi
liian suolaisia, poista liika suola niistä liottamalla. Tällä tavalla säilötyt
sitruunat säilyvät jopa vuosia avaamattomina mutta myös sen jälkeen kun purkki
on avattu. Lisää vain joka kerta purkin avattua ja se jälkeen kun ole ottanut
ne sitruunat kuin haluat, lisää kylmää keitettyä vettä sekä karkeaa merisuolaa
niin sitruunat pysyvät hyvinä. Säilytä avattu purkki jääkaapissa tai viileässä,
avaamaton säilyy hyvin jopa vuosia huoneenlämmössä suojassa auringon valolta.
Huomioi myös että tässä on paljon suolaa ja se syövyttää metallikansia joten
paras jos sinulla on muovikansi säilöpurkille. Tällä reseptillä saat joko yhden
ison lasipurkillisen täyteen tungettuja säilöttyjä sitruunoita tai pari
pienempää purkillista.
Merisuolaan säilötyt sitruunat
1 kg sitruunoita
1-2 dl karkeaa merisuolaa
Pese sitruunat ja harjaa ne huolellisesti juuresharjalla.
Anna sitruunoiden kuivua. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu ja käytä
johonkin muuhun. Osan mehusta voit jättää nesteeksi. Leikkaa sitruunapuolikkaat
neljään osaan pituussuunnassa, jos sitruuna ovat pieniä voit leikata ne
puolikkaiksi. Lado sitruuna lohkot isoon huolellisesti puhdistettuun ja
steriloituun lasipurkkiin kerroksittain karkean merisuolan kanssa. Täytä purkki
piripintaan ja lisä päällimmäiseksi kerros suolaa. Jos sitruunoista on puristettu
kaikki mehu pois lisää noin desin verran keitettyä jäähtynyttä vettä purkkiin
jotta suola kostuu. Jos sitruunoissa on vielä mehua ei tätä tarvitse lisätä. Sulje
lasipurkki tiiviillä kannella ja jätä se huoneenlämpöön tekeytymään
kuukaudeksi. Tämän jälkeen sitruunat ovat valmiita syötäväksi mutta säilyvät
viileässä säilytettynä purkki avattuna kuukausia, jopa vuoden jääkaapissa. Käytä
sitruunoita lisukkeena tai osana ruoan maustamista.