Lisää luettavaa:

25. helmikuuta 2015

Ginger ale vesikefiiri





Vesikefiiri on minulle kiva uusi tuttavuus, ja olen jo kirjoittanut punaisen hapankaalin yhteydessä. Tätä samaa maustamatonta vesikefiiriä josta siemenet on siivilöity pois käytän reseptissäni punaista hapankaalia kaalin hapattamiseen.

Olen kokeillut vesikefiirin maustamista monella tapaa ja tämä on mielestäni kaikista parhain. Ginger ale. Tuoreella inkiväärillä maustettu juoma. Nyt löysin netistä suomeksi tutun henkilön kirjoituksen, Veikeän verson jutun vesikefiiristä josta voit lukea lisää aiheesta. Sama henkilö sattumalta on myös se jolta alkujaan sain vesikefiirin siemeneni. 

Mutta pari asiaa vesikefiiristä. Ole huolellinen puhtauden kanssa jottei sen sekaan muodostu vääränlaista ja ei haluttua kasvustoa. Kefiirin siemenet siivilöidään ja käytetään uudestaan ja uudestaan. Hyvin viihtyvä vesikefiiri sen kuin lisääntyy ja lisääntyy. Kefiirin siemenet pidetään pimeässä ja lämpimässä. Ja vesikefiiri käsitellessä ei pidä käyttää mitään muuta metallia kuin ruostumatonta terästä, joten lasi, muovi ja silikoni siivilä, lusikka tms. käy.

Inkiväärillä maustettu vesikefiirijuoma
Perusreseptissä vesikefiiriä tehdään ensin itse vesikefiiri kefiirisiemenistä, jolloin veteen lisätään siemenet ja sokeri. Hyvä suhde on puolet ruokosokeria ja puolet taloussokeria. Sokerina voi käyttää valkoista taloussokeria hätätapauksessa, mutta kokemukseni mukaan vesikefiirin siemen voi parhaiten ruokosokerista tai melassista, jonka voi silloin tällöin korvaa siirapilla. 

Hunaja sen sijaan ei toimi yhtä hyvin, ensinnäkin koska se sisältää kefiirille vääränlaisia sokereita mutta myös sen sisältämien antibakteeristen aineiden takia jotka voivat jollei tappaa osan kefiirikannasta, niin vähintään vähentää ja hidastaa sen toimintaa ja lisääntymistä. 

Vesi on myös asia joka kannattaa ottaa huomion. Parasta vesikefiiriä tulee puhtaasta lähdevedestä, mutta jollei sitä ole voit kyttää ihan tavallista kraanavettä. Filtteri suodatetusta vedestä ei tule sen parempaa, olen huomannut sen jopa vähän hidastavan kefiirin kasvunopeutta.

Kefiirin valmistukseen käytettävä astiaa ei tule sulkea tiiviisti vaan kefiirin pitää saada hengittää happea joten se on hyvä peittää joko harsolla tai vain laittaa kansi sitä sulkematta astian päälle jottei sinne päädy kissankarvoja tai pölyä. Itse käytän isoa reilun parin litran kokoista lasipurkkia.

Tämän makean veden annetaan lasipurkissa tekeytyä vesikefiiriksi lämpimässä ja pimeässä, ei siis valossa vaan esimerkiksi kaapissa jääkaapin yllä jossa on hieman huoneenlämpöä lämpimämpää. Kefiiri viihtyy ja lisääntyy parhaiten 20–30 asteessa, ja vesikefiirikantojen välillä on eroja, miten nopeasti ja ärhäkästi ne muuntavat sokerin kefiirijuomaksi. Lisää vesikefiiristä ja sen lisääntymisestävoit myös lukea englanniksi.

Vesikefiirin siemenet
Anna kefiirin siementen tehdä tehtävänsä ja juoman tekeytyä vuorokausi ja tarkista sen maku, jos se on mielestäsi liian makeaa anna sen käydä vielä toinen vuorokausi. Kun juoma on mielestäsi sopivan makeaa, hieman hapanta, siemenet siivilöidään pois joko muovisella tai ruostumattomasta teräksestä valmistetulla siivilällä ja siemenet käytetään uudelleen uudessa sokeriliemessä. 

Itse kefiirijuoma sen sijaan, se josta siivilöitiin pois ne kefiirinsiemenet maustetaan tuoreella hienoksi raastetulla inkiväärillä ja kaadetaan pulloihin, jotka suljetaan tiiviillä korkilla ja annetaan käydä lisää huoneenlämmössä. Tämän jälkeen juoma siirretään jääkaappiin jossa se säilyy jopa pari viikkoa ja tässä kohtaa juoma on jo juomiskelpoista. Juoman sokeri käy pikkuhiljaa pois ja juomasta tulee kuivempaa. Makea juoma on tuoretta ja mitä happamampi juoma sitä vähemmän se sisältää enää sokeria joten jollet halua ihan kuivaa vaan pidät paremmin makeasta älä anna juoman käydä liian kauan.

Vesikefiiri muodostaa hiilihappoa joten se kannattaa pullottaa patenttikorkilla varustettuun pulloon, jos haluaa pitää juoman kuplivana ja hiilihapotettuna. Juomaan muodostuu mm hiilihappoa joten käytä vesikefiiriin patenttikorkeilla varustettuja pulloja tms.
Tällä reseptillä saat noin kolme 75 senttilitran vetoista pulloa ginger alea.

Vesikefiiri ja Ginger ale tekeytymässä

Vesikefiiri Ginger ale


2 l vettä
1 dl vesikefiirin siementä
½ dl ruokosokeria
½ dl taloussokeria
15 cm tuoretta inkivääriä

Puhdista huolellisesti lasipurkki ja lisää siihen sokeri ja kefiirinsiemenet. Lisää huoneenlämpöistä vettä, aseta purkin suulle harso tai kansi löysästi ja aseta lasipurkki lämpimään ja pimeää tekeytymään vuorokaudeksi. Maista kefiiriä seuraavana päivänä ja jos se on mielestäsi liian makeaa anna sen käydä vuorokausi lisää. Siivilöi tekeytyneestä kefiiristä siemenet ja käytä ne uudelleen. Kuori tuore inkivääri ja raasta se hienosti. Lisää inkivääri kolmeen huolellisesti puhdistettuun lasipulloon ja kaada kefiiri päälle. Sulje pullot tiiviisti korkeilla ja anna niiden tekeytyä taas vuorokausi lämpimässä ja pimeässä. Voit antaa kefiirin käydä pidempään sitten kun olet todennut oman mieltymyksesi sen makeuden ja maustumisen suhteen. Siirrä tämän jälkeen ginger ale jääkaappiin jäähtymään jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi. Inkiväärillä maustettu vesikefiiri säilyy jääkaapissa säilytettynä kaksi viikkoa.