Vesikefiiri on minulle kiva uusi tuttavuus, ja olen jo
kirjoittanut punaisen hapankaalin yhteydessä. Tätä samaa maustamatonta
vesikefiiriä josta siemenet on siivilöity pois käytän reseptissäni punaista hapankaalia kaalin hapattamiseen.
Olen kokeillut vesikefiirin maustamista monella tapaa ja tämä
on mielestäni kaikista parhain. Ginger ale. Tuoreella inkiväärillä maustettu
juoma. Nyt löysin netistä suomeksi tutun henkilön kirjoituksen, Veikeän verson jutun vesikefiiristä
josta voit lukea lisää aiheesta. Sama henkilö sattumalta on myös se jolta
alkujaan sain vesikefiirin siemeneni.
Mutta pari asiaa vesikefiiristä. Ole huolellinen puhtauden
kanssa jottei sen sekaan muodostu vääränlaista ja ei haluttua kasvustoa. Kefiirin
siemenet siivilöidään ja käytetään uudestaan ja uudestaan. Hyvin viihtyvä
vesikefiiri sen kuin lisääntyy ja lisääntyy. Kefiirin siemenet pidetään
pimeässä ja lämpimässä. Ja vesikefiiri käsitellessä ei pidä käyttää mitään muuta
metallia kuin ruostumatonta terästä, joten lasi, muovi ja silikoni siivilä,
lusikka tms. käy.
Inkiväärillä maustettu vesikefiirijuoma |
Perusreseptissä vesikefiiriä tehdään ensin itse vesikefiiri
kefiirisiemenistä, jolloin veteen lisätään siemenet ja sokeri. Hyvä suhde on puolet
ruokosokeria ja puolet taloussokeria. Sokerina voi käyttää valkoista taloussokeria
hätätapauksessa, mutta kokemukseni mukaan vesikefiirin siemen voi parhaiten
ruokosokerista tai melassista, jonka voi silloin tällöin korvaa siirapilla.
Hunaja sen sijaan ei toimi yhtä hyvin, ensinnäkin koska se sisältää kefiirille
vääränlaisia sokereita mutta myös sen sisältämien antibakteeristen aineiden
takia jotka voivat jollei tappaa osan kefiirikannasta, niin vähintään vähentää
ja hidastaa sen toimintaa ja lisääntymistä.
Vesi on myös asia joka kannattaa ottaa huomion. Parasta
vesikefiiriä tulee puhtaasta lähdevedestä, mutta jollei sitä ole voit kyttää ihan
tavallista kraanavettä. Filtteri suodatetusta vedestä ei tule sen parempaa,
olen huomannut sen jopa vähän hidastavan kefiirin kasvunopeutta.
Kefiirin valmistukseen käytettävä astiaa ei tule sulkea
tiiviisti vaan kefiirin pitää saada hengittää happea joten se on hyvä peittää joko
harsolla tai vain laittaa kansi sitä sulkematta astian päälle jottei sinne
päädy kissankarvoja tai pölyä. Itse käytän isoa reilun parin litran kokoista lasipurkkia.
Tämän makean veden annetaan lasipurkissa tekeytyä vesikefiiriksi
lämpimässä ja pimeässä, ei siis valossa vaan esimerkiksi kaapissa jääkaapin
yllä jossa on hieman huoneenlämpöä lämpimämpää. Kefiiri viihtyy ja lisääntyy
parhaiten 20–30 asteessa, ja vesikefiirikantojen välillä on eroja, miten nopeasti
ja ärhäkästi ne muuntavat sokerin kefiirijuomaksi. Lisää vesikefiiristä ja sen lisääntymisestävoit myös lukea englanniksi.
Vesikefiirin siemenet |
Anna kefiirin siementen tehdä tehtävänsä ja juoman tekeytyä vuorokausi
ja tarkista sen maku, jos se on mielestäsi liian makeaa anna sen käydä vielä
toinen vuorokausi. Kun juoma on mielestäsi sopivan makeaa, hieman hapanta,
siemenet siivilöidään pois joko muovisella tai ruostumattomasta teräksestä
valmistetulla siivilällä ja siemenet käytetään uudelleen uudessa sokeriliemessä.
Itse kefiirijuoma sen sijaan, se josta siivilöitiin pois ne kefiirinsiemenet
maustetaan tuoreella hienoksi raastetulla inkiväärillä ja kaadetaan pulloihin, jotka
suljetaan tiiviillä korkilla ja annetaan käydä lisää huoneenlämmössä. Tämän jälkeen
juoma siirretään jääkaappiin jossa se säilyy jopa pari viikkoa ja tässä kohtaa
juoma on jo juomiskelpoista. Juoman sokeri käy pikkuhiljaa pois ja juomasta
tulee kuivempaa. Makea juoma on tuoretta ja mitä happamampi juoma sitä vähemmän
se sisältää enää sokeria joten jollet halua ihan kuivaa vaan pidät paremmin
makeasta älä anna juoman käydä liian kauan.
Vesikefiiri muodostaa hiilihappoa joten se kannattaa
pullottaa patenttikorkilla varustettuun pulloon, jos haluaa pitää juoman
kuplivana ja hiilihapotettuna. Juomaan muodostuu mm hiilihappoa joten käytä
vesikefiiriin patenttikorkeilla varustettuja pulloja tms.
Tällä reseptillä saat noin kolme 75 senttilitran vetoista pulloa
ginger alea.
Vesikefiiri ja Ginger ale tekeytymässä |
Vesikefiiri Ginger ale
2 l vettä
1 dl vesikefiirin siementä
½ dl ruokosokeria
½ dl taloussokeria
15 cm tuoretta inkivääriä
Puhdista huolellisesti lasipurkki ja lisää siihen sokeri ja
kefiirinsiemenet. Lisää huoneenlämpöistä vettä, aseta purkin suulle harso tai
kansi löysästi ja aseta lasipurkki lämpimään ja pimeää tekeytymään
vuorokaudeksi. Maista kefiiriä seuraavana päivänä ja jos se on mielestäsi liian
makeaa anna sen käydä vuorokausi lisää. Siivilöi tekeytyneestä kefiiristä
siemenet ja käytä ne uudelleen. Kuori tuore inkivääri ja raasta se hienosti.
Lisää inkivääri kolmeen huolellisesti puhdistettuun lasipulloon ja kaada
kefiiri päälle. Sulje pullot tiiviisti korkeilla ja anna niiden tekeytyä taas
vuorokausi lämpimässä ja pimeässä. Voit antaa kefiirin käydä pidempään sitten
kun olet todennut oman mieltymyksesi sen makeuden ja maustumisen suhteen.
Siirrä tämän jälkeen ginger ale jääkaappiin jäähtymään jonka jälkeen se on
valmista nautittavaksi. Inkiväärillä maustettu vesikefiiri säilyy jääkaapissa
säilytettynä kaksi viikkoa.