Näkkileipää, ohuen ohutta pastakoneella veivattua laiskan emännän tyyliin. Perinteen mukaan ennen vanhaan leivottiin tuoretta
leipää vain kerran vuodessa, joten lopun vuotta sitä sai pärjätä tällä kuivalla,
kovalla näkkileivällä joten tässä on nyt loppuvuodelle herkullinen ohuen ohut
näkkileipä.
Myllärinluomuleivonta kilpailu etenee ja marraskuussa aiheena oli ”juuresta se alkaa”
ja päädyin leipomaan rapeaa ohuen ohutta näkkileipää koska sille on lähestyvien
joulun alusaikoina piakkoin tarvetta. En kuitenkaan ehtinyt kirjoittamaan
kyseistä tekstiä kuin vasta nyt, marraskuun viimeisenä päivänä. Käytin näkkileipään Myllärin
kuituista talonleipäainesta joka sisältää taikinajuurta sekä hiivaa ja annoin sen vain
olla tekeytymässä keittiönpöydällä päivän ajan ennen kuin leivoin, tai
pikemminkin veivasin sen ohuiksi levyiksi pastakoneella.
Juuresta se näkkileipä alkaa |
Pastakonetta käytin myös
kun epätoivoissani hikoilin joka vuosittaisen hyvin vaikeasti leivottavan suvun
perinnepiparkakkutaikinan parissa, reseptissä jossa joka joulu kolmen sukupolven
naiset miettivät ongelman ratkaisemista, perinteiset vanhan ajan joulupiparkakut.
Pastakoneella se helposti veivaantuu ohueksi |
Näkkileivät
asetellaan voipaperille uunipellille ja kypsennetään kuumassa uunissa. Uunin
lämmön pitää olla tarpeeksi kuuma että näkkäristä tulee tarpeeksi rapeaa mutta
se is kuitenkaan saa olla liian kuuma jotta näkkärit palavat karrelle,
varsinkaan jos leivot näkkileipää ensimmäistä kertaa.
Uunin lämpötila myös vaihtelee
uunista toiseen, joten ensimmäisellä uunipellillisellä eivät näkkileivät
välttämättä vielä onnistu vaan joten ensimmäinen uuniin menevä erä voi olla
pienempi koe-erä jolla säädellään uunissa oloaika ja lämpötila. Tällä reseptillä saat reilusti herkullisen rapeaa
taikinajuuresta leivottua näkkileipää joulun juustotarjottimelle.
Rapean juureva näkkileipä
4 dl vettä
5 dl Myllärin kuituista talonleipäainesta
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl rypsiöljyä
3-4 dl Myllärin hienoja vehnäjauhoja
Keitä vesi ja anna sen jäähtyä kokonaan. Lisää
jäähtyneen veden sekaan suola ja öljy ja lisää talonleipäainesjauhot. Sekoita
kaikki kunnolla ja anna taikinan tekeytyä puhtaan keittiöliinan alla huoneenlämmössä
yön yli, tai vähintään pari tuntia jotta se on saanut maukasta taikinajuuren
makua. Lisää jauhoja löysän taikina sekaan kunnes olet saanut aikaiseksi tavallisen
leipätaikinapallon. Leikkaa taikinapallosta paloja ja veivaa ne pastakoneessa
ohuiksi levyiksi. Sijoita jokainen näkkileipälevy voipaperilla peitetylle
uunipellille vieriviereen limittäin muttei kuitenkaan päällekkäin. Paista
näkkileipälevyt uunissa 225–250 asteen lämmössä noin 5-7 minuuttia, tai kunnes
pinta on saanut kauniin kullan ruskean hieman pilkukkaan pinnan ja on tullut
rapeaksi. Nosta levyt ritilälle ja anna näkkileivän jäähtyä kokonaan. Murra
jäähtyneet levyt sopivan kokoisiksi paloiksi ja säilytä ne tiiviissä rasiassa. Anna
näkkileivän jäähtyä ritilällä ja säilytä sitä tiiviissä rasiassa, jossa se
säilyy jopa vuosia.