Nyt oman kasvimaan sadosta
herkullinen kesäkeitto, tällä kertaa vanhan ajan versiona pinaatilla ryyditettynä.
Keitto on ihanaa syötävää nyt kun ilmat ovat vähän viilentyneet ja sateitakin on
luvassa joten sienimetsän antimia odotellessa, kesäkeitto pinaatilla.
Omaa pientä porkkanaa, uusia
perunoita, sokeriherneitä paloissaan tai silvottuina erikseen ja ihanan
herkullista valkoista kukkakaalia maitokeitossa. Kesäkeitossakin on monen monta
eri versiota, meillä lapsuudessani kesäkeittoon
käytettiin uusia perunoita, porkkanoita, kukkakaalia sekä herneitä mutta tämä pinaatilla
ryyditetty kesäkeitto jonka löysin äidin kotitalouskoulukirjasta on hyvää
vaihtelua sille tavalliselle kesäkeitolle.
Voit tähän keittoon käyttää joko tuoretta
pinaattia omasta maasta joka huuhdellaan ja lisätään keittoon nuutumaan, tai kokonaisena
pakastettua pinaattia joka lisätään keittoon sen sulettua. Herneet voi lisätä
kokonaisina sokeriherneinä tai irtonaisina herneinä. Sekä herneet että pinaatti
kypsyvät nopeasti joten niitä ei kannata lisätä kuin vasta loppuvaiheessa
maidon kanssa.
Kukkakaalia kesäkeittoon |
Nestettä keitossa on noin puolet vettä ja puolet
maitoa tai kermamaitoa. Nesteen kanssa ei saa pihistellä liikaa jotta keiton
kaikki raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Keiton voi suurustaa Pinaattisen kesäkeiton voi suurustaa käyttämällä munan
keltuaisia ja vehnäjauhoja kuten ehdotettiin äidin vanhassa koulukirjassa josta
tämä versio on alkujaan tai olla suurustamatta.
Suurusteena voit käyttää veteen
sekoitettuja vehnäjauhoja jota lorautat keiton sekaan ja annat lämmetä kunnes
keittoa on tullut paksummaksi. Tämä kestää noin viitisen minuuttia jonka
jälkeen jauhot ovat kypsyneet eivät enää maistu ”jauhoisille”. Alkuperäisessä
reseptissäni keittoon lisättiin myös yksi kananmunan keltuainen suurustamaan sitä.
Keltuaisen lisäämisen jälkeen keittoa ei enää saa keittää jottei se juoksetu
keltuaisen tullessa liian kuumaksi. Keltuainen lisätään vain keittoon jauhojen
lisäksi tai niiden sijasta ja sekoitetaan sen sekaan miedolla lämmöllä kunnes
keitto on paksuuntunut.
Pesemättömät ja harjaamattomat keltaiset porkkanat |
Huomaa että kourallinen on suhteellinen määrä ja
pienellä naisella tämä kourallinen on sama kuin isolla raavaalla miehellä olisi
noin puolikas kourallinen.
Tämä keitto sopii myös hyvin 5:2 paastoon kunhan vain
punnitset kaikki raaka-aineet ja käytät kevyt tai rasvatonta maitoa keittoon
jolloin koko perhe syödä samaa keittoa vaikka äiti ja isä, tai vain jompikumpi paastoaa
5:2 paastodieetin mukaisesti. Tällä reseptillä saat kesäkeittoa pinaatilla
neljälle hengelle.
Pinaattinen kesäkeitto
1 pieni kukkakaali
kourallinen pieniä porkkanoita
kourallinen uusia perunoita
½ l tuoreita herneitä palkoineen (tai 2 dl silvottuja
herneitä)
½ l tuoretta pinaattia
ripaus raastettua muskottipähkinää
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
ripaus sokeria
6 dl vettä
6 dl maitoa (tai kermamaitoa)
Huuhtele ja pese vihannekset huolellisesti, harjaa
perunat ja porkkanat huolella. Paloittele kukkakaali pienempiin paloihin,
halkaise isot perunat ja paloittele porkkanat jos ne ovat jo isoja. Pane perunat,
kukkakaali ja porkkanat kattilaan. Lisää vettä kunnes ne nippa nappa peittyvät
ja keitä ne kypsiksi. Älä lisää vielä suolaa, se lisätään vasta keiton lopussa
jottei maito juoksetu. Lisää kattilan
maito, herneet sekä pinaatti ja keitä neste ylös kiehuvaksi: anna keiton kiehua
peri, kolme minuuttia kunnes pinaatti on nuutunut keiton sekaan. Raasta keiton
sekaan noin kolmas osa teelusikallinen muskottipähkinää ja mausta keitto oman
makusi mukaan suolalla, valkopippurilla sekä ripauksella sokeria. Tarjoile kesäkeitto
heti lämpimänä.