Makea rommicocktail jossa sokeriruokosiirappia, tummaa
rommia ja limettiä, raikas huurteiseksi jäähtynyt jano joka vian herättää lisää
janoa.
Yllättäen meille saapui rommin maistajaiset kotiin keskellä
viikkoa, puolison hyvä ystävä on hyvin tietoinen ruoasta bloggailustani sekä
perhetaustastani, ja koska hän pitää rommista ja on erikoistunut hieman epätavallisempiin
rommeihin päätti hän kuultuaan etten pahemmin pidä rommista yllättää minut
rommimaistajaisilla ja tutustuttaa minut, Rhum Agricole’en joka on hieman
epätavallisempi rommilajike. Joten pyydän nyt jo etukäteen anteeksi kuvia, jotka eivät yllä tavalliselle tasolleni.
Rommia, rommia, rommia |
Netistä jälkeenpäin luettuani lisää asiasta
huomasin että olin jo reilut kaksi vuosikymmentä sitten Seychelleillä
tutustunut Mauritiuksen Rhum Agricole'en, joka tähän mennessä oli se ainoa
rommi josta olen ollenkaan pitänyt.
Rhum Agricole tarkoitta suomeksi maalaisrommia, tai
talonpoikaisrommia ja se eroaa tavallisesta rommista siten että valmistetaan sokeriruo’on
tuoreesta mehusta, eikä sokeriruo’osta keitetystä melassista, kuten esimerkiksi
Bacardi. Muuten valmistusmenetelmä on sama. Tätä talonpoikaisrommi kypsytetään
myös tynnyreissä, samoin kuten tavallista rommia, ja saman tuottajan eri vanhat
rommit maistuvat aivan erilaisilta kypsyessään vuosia.
Rommia ja sokeriruokosiirappia |
Rommimaistiaiset ja eri lajikkeet
rommia joita maistelimme löytyy Herkkusuun lasissa
blogissa, josta voit lukea niistä lisää jos sinua kiinnostaa, koska ne eivät kuulu
tänne ruokablogiin toisin kuin cocktailit jotka kuuluvat tänne
ruokien lomaan. Ja juu, kuten kuvasta ilmenee voi ulkomailta ostaa Rhum Agricole’a
viiden litran päniköissä, toisin kuin täällä kotona Suomessa jossa näin isossa
pakkauksessa saa Alkosta ostettua vain viiniä.
Tipunch, Guadeloupessa perinteinen juoma, josta useimmat meidän
maisteltavat rommitkin olivat peräisin. Tipunch'ia juodaan siellä digestiivinä,
siis ruoan jälkeisenä ruoansulatusta edistävänä juomana. Juoma muistuttaa hyvin
vahvasti brasilialaista Caipirinhaa jossa myös käytetään limettiä sekä rommia
muistuttavaa Cachacaa, mutta jossa myös sen lisäksi on tuoretta minttua sekä
sokeria. Cachaca toisin mielestäni maistuu enemmän tequilalle kuin rommille.
5 litraa rommia |
Tutustuin rommimaistiaisten jälkeen erittäin maukkaaseen
cocktailiin nimeltään Tipunch joka koostuu rommista, sokeriruokosiirapista ja
tuoreen limetin mehusta joka oli taskussa kannettu mukaan Tipunch’ia varten. Tipunch’issa
juoman makeus tulee sokeriruo'osta valmistetusta aromaattisesta siirapista joka
hyvin paljon muistuttaa käyttämääni mustaa siirappia, Black Treacle jota olen
käyttänyt esimerkiksi. Limetin tarkoitus on nataa juomalle hieman raikkautta ja
lasiin limetti pannan kokonaisena jotta jokainen itse voi määritellä
limettimehun määrän juomassa sitä lisää puristamalla lusikalla juoman sekaan.
Myös sokeriruokosiirapissa on hyvin tumman aromaattinen
lakritsanmaku josta hyvin paljon pidän, ja se sopi yllättävän hyvin yhteen sen
tuoreen limetin mehun kanssa.
Maisteltu Tipunch |
Ja miten siinä sitten kävikään? Ystävä kysyi
mitä pidin cocktailista ja vastasin että jos henkilö joka ei pidä rommista,
eikä ole koskaan pitänyt rommista maistelee drinkkiä suutaan muikistellen se on
hyväksi todettu ja meillä kotona se ilmaistaan lauseella ”täähän on ihan
juotavaa” tai kun ruoasta on kyse ”täähän on ihan syötävää” joka suomeksi
tarkoittaa sen olevan on hyvää ja maukasta, jollei jopa herkullista. Lausahdus perustuu isäni joka kerta yllättyneisiin kommentteihin ruoastani. Olen perheen ainoa jolla ei ole mitään
muodollista kokkikoulutusta ja joka on vain sijaiskärsijänä sekä omalla
kokemuksella omannut keittotaidon. Mutta takaisin siihen Tipunch’iin ja miten
se valmistetaan.
Tipunch
4 cl tummaa Rhum Agricole’a
4 cl sokeriruokosiirappia
2 paksua limetin viipaletta
runsaasti jäitä
Pese limetti ja anna sen kuivahtaa. Leikkaa limetistä
paksuja viipaleita ja pane kaksi viipaletta jokaiseen lasiin. Mittaa lasiin
myös sekä sokeriruokosiirappi että rommi ja lisää jäitä lasiin. Lisää lasiin
lusikka jotta jokainen janoinen voi itse puristaa juoman sekaan lisää limettimehua.