Kesäkurpitsaa, aasialaista bokchoyta, kevät sipulia
soijakastikkeella, inkiväärillä ja paahdetuilla seesamin siemenillä maustettuna,
lämmintä vihreää salaattia lisukkeeksi.
Tämä ruoka sopii hyvin lisukkeeksi lihan kanssa mutta se
sopii myös vegaaneille. Parasta tässä ruoassa on se että se on lämmin ja sille
tänä kesänä ainakin toistaiseksi on ollut tarvetta ajoittain ja ruoassa yhdistyvät kiinnostavat maut, Aasiassa hyvin
suosittu bokchoy, Kiinan pinaattikaali, kypsytetty suolainen soijakastike,
pippurinen tuore inkivääri sekä paahtuneet seesamin siemenet nivoutuvat yhteen kesän
tuoreen ja vihreän tuoreen sipulin kanssa. Tätä salaattia voisi jopa kutsua
lämpimäksi vihreäksi salaatiksi joten se on hyvä vaihtoehto sille vihreälle
salaatille jonka ajoittain mainitsen ruoan yhteydessä.
Vaihtoehtoiset vihannekset |
Ruoka on hyvä lämmin
lisuke tai sinällään grillatun tofun kanssa vegaanille tai kasvissyöjälle. Saat
salaatista ruokaisampaa kun tarjoilet sen ohessa marinoitua ja grillattua
tofua. Tämä lämmin bokchoy salaatti sopii vegaaneille ja kasvissyöjille, mutta
se on myös oivallinen lisuke kalalle, varsinkin savukalalle ja jollei
ruokavaliosi ole millään tavalla rajoitettu vegaaniksi voit tähän myös käyttää
kalakastiketta maustamiseen ja sen puutteessa jopa Worcestershirekastike joka
myös sisältää kalaa sardellien muodossa. Soijakastike sisältää gluteenia joten
se ei sovi keliaakikoille, mutta laktoosia tässä ei ole suinkaan joten
laktoosille herkät voivat syödä tätä.
Bokchoyn voi halutessaan, tai jollei sitä löydy
kaupasta, korvata tuoreella sekä vihreällä kesäkaalilla ja tuoreella pinaatilla.
Pinaatin taas voi halutessaan korvata mangoldilla, tai keväällä tuoreella
vuohenputkella sekä nokkosella. Tähän voi myös lisätä chiliä, varsinkin jos
haluaa ruokaan vähän lisäpotkua mutta minun mielestäni se ei välttämättä
tarvitse sitä. Tällä reseptillä saat maukkaan lisukkeen tuttuun tapaan neljälle
hengelle.
Lämmin bokchoysalaatti
1-2 kesäkurpitsaa
2 kevätsipulia
1 iso Bokchoy tai kaksi pientä
1-2 rkl soijakastiketta
(1 rkl kalakastiketta)
1 rkl seesamin
siemeniä
1 valkosipulinkynsi
3 cm tuoretta inkivääriä
maapähkinäöljyä paistamiseen
Huuhtele bokchoy, kesäkurpitsa ja kevätsipulit ja anna niiden
kuivua kokonaan lävikössä. Paahda seesamin siemenet kuivalla pannulla koko ajan
sekoittane viitisen minuuttia kunnes niiden tuoksu alkaa leijua keittiön
ilmassa. Ota pois lämmöltä ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa kesäkurpitsa uhiksi
viipaleiksi ja leikkaa sipuli noin puolen sentin renkaiksi. Leikkaa bokchoysta
tyvi pois ja leikkaa sen vaaleat varret puolen sentin viipaleiksi poikkisyin. Jätä
lehtivihreät odottamaan vuoroaan. Kuumenna pannu tai wokki ja lisää öljyä.
Lisää pannulle sipuli, kesäkurpitsa ja bokchoyn varret. Sekoita aika ajoin.
Kuori inkivääri ja joko raasta tai suikaloin se hienon hienosti. Kuori ja
hienonna myös valkosipuli. Leikkaa lehtivihreät sentin parin leveiksi
suikaleiksi ja lisää ne pannulle valkosipulin ja inkiväärin kanssa. Sekoita ja
jatka paistamista kunnes vihannekset ovat saaneet hieman ruskeaa väriä. Ota wokki
pois lämmöltä ja lisää sekaan soija (ja kalakastike) ja sekoita. Tarkista vihannesten
maku ja lisää soijakastiketta kunnes lämmin salaatti on mielestäsi tarpeeksi
suolainen. Kaada salaatti tarjoiluvadille ja viimeistele se seesamiin
siemenillä.