Perinteiset englantilaiset muffinit, kuumalla pannulla rasvassa
paistettua aamiaisleipää, tai miksei iltapäivän teehetkiin.
Juhannus
meni jo ja nyt alkoi jo heinäkuu ja eikä kesä oikein vielä ole päässyt alkuun,
ainakaan ne kesähelteet joita olen odotellut. Tänä vuonna alkukesä on ollut
melko kolea, joten ainakin meillä on tullut syötyä melkein tavallista ruokaa
kuin normaalisti, joudun tosin vielä pitkään syksyyn miettimään miten ruoat saa
helposti syötyä, näkkileipää ei meille toistaiseksi leivota ja kesän kylmät
ruoat odottavat toistaiseksi edelleen vielä vuoroaan.
English muffins |
Englantilaiset muffinit ovat oikeaoppisesti pannulla vähässä rasvassa
paistettua aamiaisleipää joka sopii yhtä hyvin iltapäivä teen tarjoiluun. Vähän
aikaa vievää leivontaa, mutta vaivansa arvoista aamiaisherkkua jota voi
valmiiksi valmistaa pakkaseen odottamaan sitä hetkeä kun niille on tarvetta.
Englantilainen muffini eroaa hiukan amerikkalaisesta serkustaan,
amerikkalaiset valmistetaan uunissa ja niihin käytetään useimmiten vuokia, joko
paperisia tai muffinivuokia. Englantilaiset muffinit taas paistetaan pannulla
tai parilalla rasvassa. Näitä voisi kai myös kutsua pannuleiväksi, vaikkei sitä
valmisteta kokonaisena koko uunipellin kokoisena vaan muffinit paistetaan
yksittäisinä pannulla tai parilalla. Muffinit voi myös paistaa lettupannulla jos sellainen tarpeeksi iso on
käytössä. Muita teeleipätyyppisiä leipiä täältä blogista löytyy esimerkiksi piimäskonssit, englantilaiset kermaskonssit sekä italialaisella tavalla hiemaan muuntunaat suolaiset vihreät skonssit.
Muffinit pannulla paistumassa |
Tämä englantilaisten muffinien resepti on alkujaan Delia Smithiltä, joka on maansa ulkopuolella
huonosti tunnettu tv-kokki, mutta joka omassa maassaan luetaan englantilaisen
kotikeittiön äidiksi. Hän uudisti brittiläisen keittiön 1970-luvulta lähtien
ensin ruokatoimittajana ja siirtyi televisioon. Hän on myynyt kaikista eniten
keittokirjoja brittien saarilla ja monen monta reseptiäni ovat häneltä
lähtöisin, vaikka itse niitä olen montaa niistä vuosien mittaan hieman muunnellut
oman makuni mukaan.
Alkuperin muffineissa käytettiin laardia, joten jos sitä
löydät on se ainoa ja oikea tapa valmistaa englantilaisia muffineja. Tässä
Delialta peräisein olevassa reseptissä on laardin sijaan käytetty voita mutta myös hanhen tai ankanrasva
käy jos sinulla niitä sattuu olemaan. Linnunrasva on oikeampi vaihtoehto laardille
kuin voi, varsinkin muffinien paistamiseen.
Jauhotetut muffinit nousemassa |
Delian netissä olevassa reseptissä mainitaan maito, mutta alun perin englantilaiset
muffinit leivottiin piimällä. Delia myös käytti kuivahiivaa, jota itse en ole
koskaan oppinut kunnolla käyttämään joten jouduin tästä syystä muuntamaan
reseptin tavallista hiiva käyttäen. Jos haluat käyttää kuivahiivaa, ja taidat
sen käytön, reseptissäni mainittu määrä tuorehiivaa on sama kuin
teelusikallinen kuivahiivaa. 10 g kuivahiivaa korvaa 30 g tavallista hiivaa ja
kuivahiivapusseissa muistaakseni on kymmenisen grammaa hiivaa joka täten
vastaisi noin puolikasta tuorehiivaa, jos hiivapaketti on 30 g kokoinen. Itse
en koskaan mitenkään taida enkä ole oppinut kuivahiivan käyttöä joten käytän
tähän aina tuoretta hiivaa kuivahiivan sijaan, ja se on ainoa aisa jossa poikkesin
tästä reseptistä. Sulata voi ensin ja lisää piimä lämpiämään kädenlämpöiseksi
ja sirottele tuorehiiva sekaan. Seoksesta tulee hyvin juoksettuneen näköistä,
mutta näin sen pitääkin olla tässä kohdassa.
Piimää nesteenä |
Tämä on vähässä rasvassa kypsennettyä leipää ja hyvä
resepti asuntoautoon tai mökkiin, jollei ole uunia. Pannu ei paitaessa saa olla liian kuuma jottei muffinien sisu jää raa’aksi,
muttei myöskään liian kylmä. Muffinit tarvitsevat enemmän lämpöä alkuvaiheessa jotta ne nousevat vielä
hivenen niitä paistaessa mutteivät pala karrelle ja mustiksi ja saa liian kovaa
pintaa. Jollei sinulla ole sopivan kokoista rengasmuottia voit käyttää sopivan
kokoista lasia tai kulhoa muffinien leikkaamiseen. Näitä muffineja voi
valmistaa hyvissä ajoin ennen niiden nauttimista, jopa edellisenä päivänä, ja
ne voi hyvin pakastaa ja pakastettuna se säilyvät kolmisen kuukautta.
Tarjoillessa
muffinit murretaan auki käsin, niitä ei kuulu leikata veitsellä, ja ne voi
paahtaa kevyesti uudestaan kun ne on tarkoitus syödä jos haluaa syödä ne lämpiminä.
Muffinit säilyvät pari, kolme päivää tiivissää rasiassa säilytettynä
huoneenlämmössä. Älä koskaan säilytä leipää jääkaapissa, leipä pilaantuu nopeammin
kuin sitä säilyttää jääkaapissa. Näitä muffineja on hyvä pitää varalla kotona
niin lapset voivat itse paahtaa niitä leivänpaahtimessa välipalaksi palattuaan
iltapäivällä koulusta. Tällä reseptillä saat noin kaksitoista muffinia ja ne sopivat hyvin
aamiaisella, halkaistuna ja lämpimäksi paahdettuina hillon kera.
Englantilaiset muffinit
450 g vehnäjauhoja
2 ¼ dl piimää
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g laardia tai voita
25 g hiivaa
Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää piimä sekaan lämpiämään kun voi on
sulanut, lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri ja
sekoita. Anna kuivahiivan tekeytyä noin kymmenisen minuuttia, tuorehiivalla
voit jatkaa suoraan seuraavaan vaiheeseen. Siivilöi jauhot isoon taikinakulhoon
ja lisää piimäseos jauhojen keskelle tehtyyn kuoppaan. Sekoita kaikki keskenään
kunnes olet saanut kiinteän taikinan. Jos taikina vaikuttaa tahmealta lisää
vähän jauhoja, jos taikina taas vaikuttaa liian kuivalta lisää hivenen verran
vettä, tai tässä tapauksessa voit myös käyttää piimää. Anna taikinan nousta
puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä kolme varttia kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
Aika riippuu vähän huoneenlämpötilasta, tähän voi mennä tunti tai pidempään. Kauli
taikina noin sentin paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä ja ota
siitä pyöreällä muotilla kaksitoista seitsemän ja puolen senttistä halkaisijaltaan
muffinia. Käytä kaikki taikina, kokoa loput kokoon ja kauli taikina taas
uudestaan jos se alkaa nousta ja olla taas ilmavaa. Muffinien pitää olla
ilmavia ja niiden pitää nousta, muttei vielä niiden leikkaus- tai muotoiluvaiheessa. Aseta muffinit
voipaperille ja siivilöi muffinien päälle ohut jauhokerros ja anna niiden
nousta toinen kerta taas liinalla peitettynä noin 25–35 minuuttia mutta nyt lämpimässä
paikassa. Voitele paistinpannu tai parila kevyesti laardilla tai muulla rasvalla
ja paista muffineja noin 7 minuuttia kummaltakin puolelta. Aloita paistaminen kuumalla pannulla mutta vähennä lämpöä keskilämmöksi kun
muffinit lisätään pannulle ja paista kunnes ne ovat saaneet herkullisen
kullanruskean paahtuneen värin. Saat tehtyä tämän erän noin kolmesta neljässä
erässä vähän riippuen pannusi koosta. Tarjoile muffinit heti kuumina aamiaiseksi, iltapäivä teen kanssa tai
välipalana.