7. heinäkuuta 2014

Horsmajäätelö
Ihanaa nyt alkavat jo horsmatkin kukkia vaikka kesähelteet ovat antaneet odottaa itseään tähän asti joten kannattaa ehdottomasti nyt ottaa horsmat talteen kaikilla tavoilla kuten horsmamehu, horsmalikööri sekä horsmajäätelö. Jäätelölle on kaksikin tapaa valmistaa, joko käyttää tuoreita horsman kukintoja jäätelöön tai säilöö horsman horsmasiirappina niin on mistä tehdä horsmajäätelöä vaikka sydän talvella. 

Kukinnoista tehty jäätelö säilyy kuitenkin vain kolmisen kuukautta pakastimessa, ja tästä syystä valmistan itse horsmajäätelön siirapista, siirappi kun joka säilyy jopa vuoden jollei kaksikin avaamattomana huoneenlämmössä poissa auringon valosta. Horsmasiirapista kuitenkin sen verran että jostain syystä se pilaantuu ja alkaa käydä muita siirappeja helpommin, joten noudata ehdotonta puhtautta ja ole valikoiva kukintojen suhteen. Kukintojen pitää olla kokonaan auenneita ja virheettömiä. 

Vasemmalta: Horsmasiirappia, likööriä ja mehua
Horsmasiirappia valmistetaan samalla tavalla kuin horsmamehua, nestettä, siis vettä vain on pienempi määrä. Käytä jäätelöön myös horsmalikööriä lisäämään jäätelö horsman eri säveliä, mutta sen puutteessa voit käyttää vaikka maustamatonta vodkaa. Alkoholi antaa jäätelölle pyöreämmän ja hienojakoisemman koostumuksen varsinkin jollei jäätelöä valmista koneella vaan käsin sähkövispilällä. Tekstissäni vanhan ajan kermajäätelö löytyy myös selostus miten jäätelöä valmistetaan sekä koneella, että käsin sähkövispilällä ilman jäätelökonetta.

Horsmasta kannattaa myös kokeilla Nannan rikkaruohosalaattia, mustan teenkorviketeetä, sekä horsmalikööriä tai blogista hakusanalla horsma. Tällä reseptillä saat horsmajäätelöä neljälle hengelle.
 
Kandeerattuja horsmankukkia jäätelön päällä

Siirappi horsmankukista

1 l horsmankukkia
½ dl sitruunamehua
4 dl vettä
300 g sokeria

Horsmankukkajäätelö

3 dl vispikermaa
2 kananmunaa
½ dl horsmasiirappia
½ dl sokeria
ripaus merisuolaa
(2 rkl horsmalikööriä tai vodkaa)

Horsmasiirappi

Liota kukkia haaleassa vedessä jotta kaikki niissä piileskelevät hyönteiset ryömivät pois kukinnoista. Valuta vesi pois siivilässä. Lisää kukat kattilaan veden kanssa. Purista sitruunasta mehua ja lisää se kukkien sekaan ja peitä kannella. Keitä horsmia miedolla lämmöllä noin kymmenisen minuuttia, varttitunti kunnes niiden väri on liuennut veteen. Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on kokonaan liuennut mehuun. Kuori pinnalta kaikki siihen muodostunut vaahto joko reikäkauhalla tai isolla lusikalla. Pullota siirappi kuumana huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin. Sulje pullot heti ennen siirapin jäähtymistä ja anna sen jäähtyä kokonaan. Mehu säilyy hyvin jopa vuoden avaamattomassa pullossa säilytettynä. Avattu horsmasiirappi kannattaa käyttää noin kuukauden, parin sisällä.

Horsmajäätelö

Mittaa kerma isoon kulhoon ja vispaa se kovaksi vaahdoksi, varo vispaamasta liikaa ettei se juoksetu.
Riko munat toiseen kulhoon, lisää sokeri ja ripaus suolaa ja vispaa ne kuohkeaksi ilmavaksi vaalean keltaiseksi vaahdoksi. Lisää vispattu kerma munavaahdon sekaan horsmaliköörin kanssa jos sitä käytät ja sekoita vaahdot keskenään varovasti sähkövispilällä hitaasti. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valuta horsmasiirappia jäätelömassan sekaan koneen käydessä. Anna koneen käydä loppuun kunnes jäätelö on valmista, noin pari kymmentä minuuttia.  Säilytä horsmajäätelö pakastimessa tiiviissä rasiassa. Ota jäätelö esiin noin varttitunti ennen sen tarjoilemista niin sen saa helpommin annosteltua. Lusikoi jäätelöä jälkiruokakulhoihin tai kauniisiin laseihin ja koristele ne kandeeratuilla horsman kukilla tai tuoreilla kun ne ovat sesongissa.

20 kommenttia:

 1. Vau, mahtava idea tehdä jäätelöä horsmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos anonyymi kommmentistasi, on aina yhtä hauskaa saada palautetta!

   Poista
 2. Kiitos ohjeista. Lähdenkin metsästämään puhtaita horsmankukkia. Viime vuonna tein horsmamehua ja pakastin sen. Herkullista, erilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos annekatariina kommmentistasi, horsman tosiaan on ihanaa ja aivan erilaista mihin mehuissa tottunut, eikä sitä kannatta pilata millään lisämausteilla vaan se toimii aivan omana itsenään! vai mitä olet mieltä?

   Poista
 3. Näyttää taas kerran niin herkulliselta että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos anonyymi kommmentistasi, horsmajäätelö todellakin on herkkua, kannattaa kokeilla nyt kun horsmat kukkivat ja on vielä mahkuja saada rentunruusujätskiä!

   Poista
 4. Ihania horsmareseptejä! Pitää laittaa kokeiluun vaikka kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei hanna ja kiitos kommmentistasi, kannattaa kokeilla, suosittelen! horsmamehu on vähän kuten sireenimehu ja mustaseljan mehu, niihin voi jäädä koukkuun!

   Poista
 5. Oi kun ihanaa! Tätä pitää kokeilla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos anonyymi kommmentistasi, kannattaa kokeilla!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. kiitos soosissa kommmentistasi, on kiva saada palautetta! suosittelen kokeilua horsman kanssa...

   Poista
 7. Oooo, Ihanaa yt vain horsmia keräämään ja jätskiä tekemään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos anonyymi kommmentistasi, sinne horsmapuskaan vaan kukkia keräämään, niin saat sekä jäätelöä ja siirappia.

   Poista
 8. Voi kun herkullisen näköistä! Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anna ja kiitos kommmentistasi, takaan että tämä on herkkua, jos siis horsmasta tykkää!

   Poista
 9. Aivan mahtavaa, kun yrteistä saa noin herkullisia juttuja tehtyä! Tuo horsmasiirappi on kyllä kokeiltava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei lymfaterapeutti ja kiitos kommentistasi! horsmasiirappi on ihanaa, melkein parasta makusiirappia jota tiedän, suosittelen lämpimästi.

   Poista
 10. No wau! En edes tiennyt, että horsma on syötävä. Kaikkea uutta sitä vielä oppii. Kaunista elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei voisula ja kiitos kommentistasi! jup, sitä voi syödä vaikka mitä rikkaruohoja varoo vain etteivät ole myrkyllisiä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...