20. kesäkuuta 2013

Villisian pihlajanmarjaribsit



Grillattuja pihlajanmarjoilla maustettuja villisianripsejä. Pihlajanmarjaglazella valeltuja grillattuja villin metsäsian ripsejä sekä juhannukseen kuuluvia uusia perunoita tällä kertaa uunissa paahdettuina hunajanauriiden kera.

Parasta kaikesta on että ribsit kypsennetään valmiiksi jo etukäteen, joten niiden grillaaminen ei vie aikaakaan. Kylkiliha keitetään ensiksi kokonaisena suolatussa mausteliemessä ja se saa sen jälkeen jäähtyä. Tällä tavalla taataan että liha on läpikotaisesti kypsää. Lihan voi keittää parikin päivää etukäteen ennen juhannusta ja vasta juhannusaattona grillata lihan jolloin se saa pintaan ne kauniit grilliraidat sekä tulisen makean kirpakan tahmean kastikkeen, glazen. 

Korvaa villisika possulla jollet löydä villisikaa
Grilliribsit voi halutessaan leikata yksittäisiksi jotta niiden grillaaminen helpottuu, tai grillata ne kokonaisina paloina koko kylkirivinä. Ne ovat vain käytännössä ja kotioloissa helpompia keittää pienemmissä paloissa jollei ole tarpeeksi isoa kattilaa. Jollet nyt juhannukseksi saa mistään villisian lihaa voit tähän hyvin korvata villisian porsaanlihalla, se kypsyy ja toimii aivan samalla tavalla, vaikka maussa onkin eroa.

Jos olet perso grilliripseille ja pidät niistä kannatta sinun myös kokeilla mustia ja tahmeita black spareribsejä, tulisia possunripsejä, appelsiiniriisejä tai lampaan mausteisia grilliribsejä. Ja lisää juhannuksen juhlintaan sopiviakesäherkkuja löydät sivulta jolle olen linkkeineen kerännyt.

Makuja suomen luonnosta

Halusin näihin villisian grilliribseihin vähän pohjoismaista ja perisuomalaista makumaailmaa ja valitsin maustaa villisian kastikkeen pihlajanmarjoilla. Tämä koska niitä oli vielä pakastimessa jäljellä viime syksystä ja nyt pitäisi tehdä tilaa jo uudelle sadolle. Pakastettujen pihlajanmarjojen puutteessa voit tähän käyttää pihlajamarjahyytelöä tai hilloa ja noin desilitra puolitoista on riittävän määrä tähän kastikkeeseen. 

Pihlajanmarjat kulhossa sulamassa
Kastikkeessa käytin pihlajanmarjojen lisäksi myös sinapin siemeniä tulisuutta varten, katajanmarjoja sekä kangasajuruohoa sitä yrttisyyttä antamaan sekö korostamaan niitä suomen villejä makuja luonnosta. Sinapin siemenet ovat must, ilman niitä tämä ruoka ei ole samaa, mutta jollet löydä villinä kasvavaa kangasajuruohoa voit korvata sen tavallisella timjamilla joka on sen sukulainen ja maultaan hyvin läheinen. Kuivattua timjamia tarvitset noin teelusikallisen, tuoretta taas pari reilua ruokalusikallista. 

Myös kastikkeen voi valmistaa etukäteen, vaikka edellisenä päivänä koska se sivellään ribsien pintaan kun ne grillataan. Nauriiden ja perunoiden paahtamisen voit myös tehdä grillissä, vihannkset vain vuokaan uuniin 175 asteen lämpöön paahtumaan ja hunajaa päälle ja ne ovat valmiita. 

Kaskinauriit uunivuoassa uusia perunoita odottamassa
Tällä reseptillä saat herkullisella pihlajanmarjalla, kangasajuruoholla ja katajanmarjoilla maustettuja villisian ripsejä neljälle ruokailijalle, jos tarjolla on muutakin riittää tästä noin kuudelle, jopa kahdeksalle hengelle osana seisovan pöydän lisukkeiden, grilliherkkujen, lisukesalaattien ja muun tarjonnan lomassa. 

Villisian grilliribsit

800 g ribsejä
1 tl maustepippuria
1-2 tl suolaa
 1 laakerinlehti
½ tl mustapippuria

Pihlajanmarjaglaze

½ l pihlajanmarjoja
5 katajanmarjaa
1 tl kangasajuruohoa
1 tl keltaisia sinapin siemeniä
1 pala tuoretta inkivääriä
1 sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl hunajaa
tilkka oliiviöljyä

Hunajapaahdetut kaskinauriit ja uudet perunat

400 g kaskinauriita
400 g uutta Siikliä
1 sipuli
1 rkl hunajaa
voinokare
suolaa

Viimeistelyyn

tuoretta kangasajuruohoa
kourallinen metsäorvokin kukintoja

Grilliribsien esikypsennys

Pane liha kylmänä isoon kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä, lisää mausteet ja kiehauta se ylös. Anna lihan hautua miedolla lämmöllä noin pari tuntia, reilu kolme tuntia jos haluat lihasta oikein mureaa. Kuori keitinveden pinnalle muodostunut vaahto ja kuona pois. Anna lihan jäähtyä omassa liemessään ja siirrä jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Lihan voi säilyttää sekä omassa liemessä jos jääkaapissa on hyvin tilaan, tai tilan puutteessa nostaa sen liemestä ylös ja säilyttää tiiviissä rasiassa tai muoviin käärittynä. 

Pihlajanmarjagrillikastike

Huutele kangasajuruoho jos se on tuoretta ja anna sen kuivahtaa. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne karkeasti. Kuori myös inkivääri ja paloittele se samalla tavalla. Kuullota sipulia, valkosipulia, sinapin siemeniä sekä inkivääriä miedolla lämmöllä kattilassa kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmennyt. Murskaa katajanmarjoja morttelissa pienemmiksi. Lisää kattilaan pihlajanmarjat, kangasajuruoho sekä katajanmarjat. Lisää kattilaan litra vettä ja keitä kokoon kastiketta. Keittämisen aikana voit murskata marjoja pienemmäksi jos haluat. Anna kiehua kunnes olet saanut aikaiseksi marjasohjon jossa sinulla on noin puolet nesteestä jäljellä. Siivilöi marjat sipuleineen toiseen puhtaaseen kattilaan. Lisää kattilaan hunajaa ja omenaviinietikkaa ja keitä kokoon kastiketta kunnes sinulla on siitä reilut pari desiä jäljellä ja siitä on tullut paksua. Tarkista kastikkeen maku, se pitää olla samalla makeaa sekä hapanta muta jossa aromaattinen tulinen potku ja lisää suolaa, omenaetikkaa ja hunajaa oman makusi mukaan jos niille on tarvetta. Ota kastike sivuun ja anna sen odottaa vuoroaan.

Hunajapaahdetut nauriit ja uudet perunat uunissa

Pese nauriit ja perunat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Asettele nauriit ja perunat uunivuokaan, halkaise isot nauriit kahtia. Kuori sipuli ja paloittele se karkeasti lohkoiksi. Lisää uunivuokaan voinokare ja lohkottu sipuli. Paahda vihanneksia uunissa 200 asteen lämmössä reilu puoli tuntia, kolme varttia jos haluat nauriista hyvin tummaksi paahtuneita ja makeaksi karamellisoituneita. Valele nauriita pari, kolme kertaa kypsennyksen aikana vuokaan valuneilla nesteillä. Lisää viimetipassa ruokalusikallinen hunaja vuokaan. Mausta vihannekset suolalla ja mustapippurilla ennen niiden tarjoilua ja valele ne hyvin vuoan nesteillä.

Annosten kokoaminen
Leikkaa grilliribsit annospaloiksi ja sivele ne glazella. Grillaa ne kuumalla hiilloksella kunnes ne ovat saaneet kauniit grilliraidat ja ovat kauniiksi karamellisoituneita pinnasta. Asettele lämpimille lautasille ribsejä sekä hunajapaahdettuja nauriita ja perunoita sipulin palojen kanssa. Ripottele lusikalla kastiketta annosten päälle ja ympärille. Viimeistele annokset tuoreilla orvokin kukinnoilla ja tarjoile annokset oitis lämpiminä.
Villisian pihlajanmarjaribsien kanssa joimme Rawson´s Retreat Shiraz Cabernet punaviiniä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...