5. huhtikuuta 2013

Yrttiuutteiden valmistus



Luonnon villit yrtit kerättynä ja otettuna talteen, mutta miten niitä jatkokäsitellä oikealla tavalla ja hyödyntää pakastamisen ja kuivaamisen lisäksi uuteiden muodossa.

Yrttejä voi kuivauksen lisäksi säilöä tai ottaa talteen myöhempää käyttöä varten valmistamalla niistäeritavoilla eti käyttätarkoituksiin sopivia uutteita. Parhainta uutetta saat käyttämällä kuivattua yrttiä, tai kasvia uutteisiin. Tällöin yrteissä ei enää ole hyönteisiä ja ne ovat puhtaita ja valmiita käytettäväksi. 

Siankärsämöä kuivumassa
Tämä sama tapa valmistaa uutteita pätee kaikkiin yrtteihin ja kasveihin, ne kaikki uutetaan samalla tavalla olivat ne sitten kasvin kukintoja, lehtiä, koko kasvia tai kasvin juuri. Kasvista käytettävä osa käsitellään aina samalla tavalla. Kerää kasvit ja esikäsittele ne oikealla tavalla, katso ohjeet tekstistäni luonnon yrtit talteen.

Yrteistä ja kasveista voi tehdä uutteita neljällä helpolla tavalla kotiolosuhteissa, ja ne joita itse käytän ovat vesiuute, etikkauute, alkoholiuute sekä öljyuute. Kasveista eri vaikuttavat aineet kiinnittyvät eri aineisiin joten parhaimmantuloksen saa kun yhdistää sekä vedellä uutetun että alkoholilla uutetun. Tästä hyvänä esimerkkinä reseptini kuusenkerkkälikööri jossa veteen liuenneet ainesosat kuusenkerkkäsiirapista yhdistetään alkoholiin liuotetun kuusenkerkkäsnapsin kuusenkerkän vaikuttavien ainesosien kanssa jolloin niistä tulee kuusenkerkkälikööriä.

Yrttiteetä

Yrttiuute vedellä

Vesiuute voi olla sekä lämmin kuten yrttitee joka juodaan heti lämpimänä, tai kylmä vesiuute jota käytetään esimerkiksi shampoossa tms. Vesiuute taas valmistetaan uuttamalla kasvia veteen, ja tämän voi tehdä sekä kylmään että lämpimään veteen. Lämpimään veteen uutettu yrttiä kutustaan toiselta nimeltään myös yrttiteeksi ja normaali määrä kuivattua yrttiä on 1-2 tl jokaista teekupillista kuumaa vettä kohden hyvänä esimerkkinä reseptini voikukkatee.

Kylmä vesiuute taas valmistetaan liottamalla kuivaa yrttiä kylmässä, keitetyssä mutta kokonaan jäähtyneessä vedessä yön yli. Yrttejä voi myös keittää vedessä ja lisätä veden sekaan sokeria jolloin saadaan aikaiseksi siirappia kuten kuusenkerkkäsiirappia.

Yrttiuute alkoholiin, etikkaan tai öljyyn

Sekä öljy että alkoholi ja etikkauute valmistetaan kaikki aivan samalla tavalla. Yrtti kerätään ja kuivataan jonka jälkeen se pannaan joko viinietikkaan, öljyyn tai alkoholiin huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin ja ikkunalle auringonvaloon tekeytymään kuukaudeksi. Määrät ovat niin paljon kuin kuivattua yrttiä lasipurkkiin mahtuu ja öljyä, etikkaa tai alkoholia kaadetaan purkkiin päälle kunnes purkki on aivan piripintaan täynnä.

Mitä enemmän auringonvaloa uute saa, sitä parempaa siitä tulee. Etikkauutteena hyvänä esimerkkinä vadelmaviinietikka ja mausteöljynö appelsiininen mausteöljy. Esimerkiksi  basilika ja timjamiöljy taas on öljyyn soseutettu pikayrtiöljy ja sillä ei ola yhtä pitkää säilyvyyttä kuin yrttiöljyllä, noin kolmisen kuukautta vain.

Lasipurkkia voi tämän tekeytymisen aikana halutessaan hölskytellä kerran päivässä, kannattaa kuitenkin etukäteen varmistaa että kansi on tiivistä kiinni. Sen kannattaa muutenkin olla tiivis, jotta yrtti ei hapetu liikaa. Hapettuminen on sama asiaa kuin raudan ruostuminen, se takoittaa sitä että kyseinen aine pikkuhiljaa muuttaa muotoaan toiseksi, jolloin sen laatu huononee ja se lopulta pilaantuu ("ruostuu rikki").

Sitruunankuoret alkoholissa
Tekeytymisen jälkeen yrtti siivilöidään pois uutteesta ja uute on valmis käytettäväksi. Alkoholiuutteeseen ei kannatta käyttää liian vahvalla alkoholilla, alkoholi liuottaa karvasaineita, jollet sitten halua juuri karvasaineita uutteeseen joista on hyötyä joissakin tapauksissa kuten ruoansulatusta edistävissä vaivoissa. Tavalliseen yrttiuutteeseen kannattaa käyttää noin 28 % alkoholia, mutta kuitenkin korkeintaan 32 % alkoholia sisältävää maustamatonta vodkaa tai väkiviinaa.

Uutteiden laimentaminen

Öljyuutteita käytän ruoanlaiton lisäksi voiteisiin ja rasvoihin. Öljyuute säilyy noin vuoden, pari verran ja alkoholiuute säilyy hyvänä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Kumpaakaan uutetta ei käytetä sinänsä, ne ovat liian vahvoja ja ne laimennetaan aina ennen niiden käyttöä. Ruokakäyttöön yrttiöljyä tai etikkauutetta ei tarvitse laimentaa vaan sitä käytetään sinällään niin pieninä määrinä, teelusikallisina ja tippoina.

Alkoholiuute laimennetaan noin 1-2 osaa kymmenestä sama suhde kuin snapsin sekoitukseen tässä hyvänä esimerkkinä reseptini Limoncello ja noin sama suhde öljyuutteella jos sitä käytetään ulkoisesti esimerkiksi hierontaöljyyn.

Kehäkukkaa öljyssä

Öljyuutteenöljy

Yrttiöljyn valmistus on helppoa, vain kuivattua yrttiä laispurkki täyteen j ikkunalle auringonvaloaan tekeytymään kuukaudeksi samalla tavalla kuin alkoholiuute. Öljyuutteisiin käytetään joko oliiviöljyä, rypsi- tai rapsiöljyä, nämä kolme kestävät hapettumatta liian nopeasti, toisin kuin esim. pellavansiemenöljy joka muuten olisi erinomaista ja terveellistä, mutta se valitettavasti hapettuu liian nopeasti eikä kestä kuin lyhytaikaista parin kuukauden säilöntää. Sekä oliivi- että rapsiöljyuutteet kestävät vähintään vuoden avaamattomana, jopa kaksikin vuotta. Halutessaan uutteille lisäsäilyvyyttä uutteisiin voi lisätä säilöntäaineita, itse en tätä kuitenkaan tee.

Yrttiuutteiden säilytys

Säilytä kaikki yrttiuutteet, sekä kuivatut yrtit viileässä ja suojassa auringonvalolta. Älä kuitenkaan säilytä niitä jääkaapissa jossa on liian kylmää ja jossa esimerkiksi oliiviöljy hyytyy. Säilytä aina kuivatut yrtit tiiviissä lasipurkissa tai rasiassa, ja uutteet korkilla suljetussa tiiviissä, ja mielellään tummassa lasipullossa. Muovi ei sovellu yhtä hyvin yrttien ja uuteiden pitkä aikaisempaan säilytykseen koska se ei ola tiivistä. Muovi hengittää ja yriti ja uutteet hapettuvat nopeammin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...