5. maaliskuuta 2013

Welsh rarebit




Uunissa gratinoidut lämpimät juustoleivät. Tummalla oluella maustettua uunissa gratinoitua juustokastiketta lämpimällä voileivällä, retro pubiruoka Brittien saarilta ja perinteinen opiskelijan ruoka. Lämmin juustoleipä, ihana huikopala ja herkku omassa yksinkertaisuudessaa.

Rapeaksi uunissa gratinoitu juusto ei voi mennä pieleen, ja rasva hiilareiden kanssa on juuri sitä mitä tarvitsee pitkään venyneiden kosteiden juhlien jälkimainingeissa kotiin tultua, jollei jopa aamiaiseksi seuraavana aamuna. Tämä on oivallinen tapa hyödyntää ruokaa joka muuten menisi hävikiksi roskiin ja jalostaa se herkulliseksi välipalaksi pullon pohjalle jääneen oluttilkan, sen vähän jo kovettuneen paahtoleivän lopun sekä jääkaapin perukoilta löytyvät juustonkannikat ja loihtia niistä herkullinen välipala. 

Welsh rarebit voileipä
Moni meilläpäin unohtaa että brittien saaret muodostuvat neljästä kuningaskunnasta jotka ovat yhtyneet, tästä nimi yhtyneet kuningaskunnat, mutta joka yliolkaisesti paremmin tunnetaan englantina. Tapa kutsua henkilöä joka on skotlantilainen, tai walesilainen syntyjään englantilaiseksi on suuri loukkaus. Tämä on asia jonka erehtyy tekemään korkeintaan kerran, ja kaihtaa tästedes mitä nyt blondit lukuun ottamatta. 

Walesilaiset ovat aikojen alusta olleet köyhiä verrattuna englantilaisiin, ja itseään paremmaksi näkevät englantilaiset pitävät heitä myös tyhminä, asia josta minulla ajoittain lähipiirissä on esiintynyt valitettavan räikeitä esimerkkejä.

Walesilainen lämmin juustoleipä

Welsh rarebit on perinteistä retroa pubruokaa brittien saarilla, varsinkin englannissa, ja se on vuokaleipää jonka päällä on oluella ja sinapilla terästettyä juustokastiketta herkulliseksi gratinoituna kuumassa uunissa. Leivän nimi Welsh rarebit, (joka muuten lausutaan welsh rabbit) tulee siitä että jos walesilainen lähtisi jänisjahtiin, tämä olisi tulos, hän ei saisi mitään jänistä vaan joutuisi tyytymään juustoon. Englannissa jänis oli köyhän miehen lihaa ja kyseenalaistankin tässä nyt väitökset että juusto olisi halvempaa kuin jäniksenliha, juustoa maksaa vaivan valmistaa ja kypsyttää se, jänis vain pyydystetään metsästä ja syödään. 

Opiskelijan pelastus jatkoille

Tämä lämmin juustoleipä on monen monta kertaa myös pelastanut opiskelijajuhlien jatkot jääkaapin ammottaessa tyhjyyttään. Muita hyviä lämpimiä voileipävaihtoehtoja ovat kotikutoiset lämpimät sardiinileivät sekä ranskalasta bistroruokaa edustavat Croque Monsieur lämpimätjuustovoileivät kinkulla unohtamatta viime syksyn suosikkia tuoreista metsäsienistä, greipillä ryyditetyt lämpimät sienileivät.
 
Oluista juustokastiketta leivän päälle kekoon

Kypsytettyä Cheddaria

Welsh rarebit juustoleivän voi valmistaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Joko laiskalla tavalla paahtaen leivän ja koota sen päälle keko juustokastiketta, tai valmistaa ensin juustokastiketta olueen ja gratinoida leipä kuumassa uunissa, kummatkin käy. On suotavaa että juusto on Cheddaria mutta hätätapauksessa mikä vain raastettu juusto käy kunhan se vain ei ole liian rasvaista ja valuvaa sulatettuna. Juustokastikkeen on tarkoitus jäädä leipäviipaleen päälle joten se kastike ei saa olla liian ohutta, eikä juusto saa olla liian rasvaista. 


Minulle opetettiin tähän käyttämään Red Leicester juustoa, punaista Leicesterjuustoa jota ei Suomesta saa, joten Cheddarjuusto on se jolla tämä korvaan paremman puutteessa. Mutta jokainen valitsee oman maun ja kukkaron mukaan juustonsa tähän. Mutta, olen kuitenkin todennut Gouda-tyyppisen juuston kelpaavan erinomaisesti uunissa kuorrutettaviin ruokiin kuten totesin jo tekstissäni juustolla kuorrutettu uunilenkki.

Annattoa väriaineena

Cheddarjuusto värjätään usein annatolla jota saadaan orleaanipensaan siemenistä. Annatto luetaan karotenoiidiksi, ja se kuuluu samaan luokkaan porkkanan oranssin värin kanssa jota myös käytetään väriaineena ruokateollisuudessa E-160. Väriainetta lisätään märrättyihin juustoihin lisäämään väriä varsinkin talvella, tämä koska talvimaito on vaaleampaa ja kalpeampaa kuin kevään ja kesän keltaisempi ja luonnollisesti karoteenipitoisempi maito.

Juustoraastetta olutkastikkeeseen

Tummaa olutta

Oluen tulee perinteisesti olla tummaa olutta, ja mitä tummempaa sitä parempi. Vaikkei Guinness ole Walesista sopii se tähän erinomaisesti, ja älä vain kerro sitä englantilaisille olivat he sitten mistäpäin tahansa yhdistyneistä kuningaskunnista. Olen menestyneesti myös salaa briteiltä korvannut tumman oluen kotikaljalla.


Worcestershirekastiketta ja sinappia


Perinteisestä poiketen olen tykästynyt versioon jossa käytetään Worcestershirekastiketta vaikkei sitä alkuperäisessä reseptissäni ollutkaan. Tähän tulisi vain käyttää walesilaisia, tai siis ainakin brittiläisiä, raaka-aineita ja Worcestershire "wooster" kuten se lausutaan, on Englannin puolella eikä Walesissa. Ja tämä Worcestershire ja samanniminen kastike on asia johon palaan tässä vähän myöhemmin ajan kanssa.

Myös sinapin tulisi tietenkin olla englantilaista ja tulista sellaista, mutta olen tähän korvannut sen jonkun kerran ranskalaisella Dijonsinapilla ilman että liikaa hämminkiä on muodostunut, etenkään englantilaisten ruokailijoiden kesken. Meillä täällä Suomessa kun ei joka kaupasta löydy englantilaista sinappia, mutta sen sijaan tarjolla varmasti on Coleman’s sinappijauhetta ja olen sen todennut hyväksi korvikkeeksi. Valmistetaanhan se sinappi samasta jauhetusta sinapinsienemestä kuin on jauhettuna. Arvioisin että noin puolikkaasta kokonaiseen teelusikalliseen Coleman’s sinappijauhetta on sopiva tähän määrään juustokastiketta.

Olutkastiketta vailla juustoraastetta
Gluteenitonta tästä juustoleivästä taas ei hevin saa. Tähän käytetty tumma olut ja leipä sisältävät gluteenia unohtamatta Worcestershirekastiketta joka sisältää sekä mallasviinietikkaa että soijakastiketta. Kananmunakeltuaisen voi halutessaan munalle allerginen jättää pois mutta tällöin leipä ei maistu aivan samalla. Huomaa ettei reseptissä mainita ollenkaan mitään suolaa. Tämä siksi että sekä juustossa että Worcestershirekastikkeessa on jo suolaa, joten sitä ei tarvitse lisätä sen enempää.

Vuokaleipää pohjaksi

Leipää valitessa on pidettävä mielessä että kun Anglosaksisissa maissa puhutaan leivästä se tarkoittaa periaatteessa aina meillä ns. valkoista leipävuoassa leivottua paahtoleipää, siis vuoassa paistettua pehmeää leipää joka on toisen maailman sodan jälkeen aina ollut valkoista kunnes nyt vasta viime vuosikymmenien aikana nykyään on taas alettu käyttää enemmän kokojyvää, eikä vain hienoja ruisjauhoja tummaan leipään, rye. 

Ruisleivällä suomalaisittain

Eikä mikään ruoka ole niin pyhää ettei siitä saisi suomalaista versiota, käytä hapanleipää paahtoleivän sijaan. Itse suosittelen hapanleipää, kokojyvästä leivottua, kokeile vaikkapa maltaista vuokaleipää tähän. Leipä paahdetaan vain yhdeltä puolelta, tämä siksi että leivän paahdettu pinta kun taas paahtamaton pinta, se jolle juustokastike levitetään imee itseensä lisää nestettä. Alapuoli joka on rapeaksi paahdettu taas pitää paremmin sisällään tämän kosteuden, eikä se samalla tavalla valu ulos leivänpohjasta, kuten paahtamattomasta leivästä. 


Vuokaleipää tai paahtoleipää pohjaksi
Tällä reseptillä saat lämpimät isot öiset huikopalat neljälle. Mutta varoitan että nämä juustoiset uunissa gratinoidut Welsh rarebit leivät ovat niin täyteläisen runsaita ja rasvaisia että pikemminkin noin puolikas leipää on sopivampi yhdelle hengelle salaatin kanssa välipalaksi.

Welsh rarebit

4 viipaletta kokojyväleipää
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2½ dl tummaa olutta tai kotikaljaa
2 rkl englantilaista sinappia
250 g kypsennettyä Cheddarjustoa
1 munankeltuainen
½-1 tl mustapippuria

Ota olut ulos jääkaapista ja anna sen temperoitua huoneenlämpöiseksi. Raasta juusto karkeasti ja anna sen odottaa huoneenlämmössä. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa, lisää vehnäjauhot sulaan voihin ja anna niiden kypsyä pari, kolme minuuttia koko ajan sekoittaen niiden saamatta mitään väriä. Lisää huoneenlämpöistä olutta pienissä osissa kastikesuurukseen sekoittaen kunnes olet saanut aikaiseksi paksun ja kiiltävän kastikkeen.  Lisää juusto kastikkeeseen ja sekoita kunnes se on kokonaan sulautunut sekaan. Kastikkeen tulee nyt olla erittäin paksua ja vaikeasti sekoitettavaa ja pikemminkin paksua tahnaa. Tämä jotta se pysyy leivän päällä uunissa, liian ohut kastike valuu alas leivän päältä. Erottele valkuainen keltuaisesta pieneen kulhoon ja säästä valkuainen toiseen kertaan. Vispaa keltuainen rikki ja lisää se juustotahnaan sekoittaen. Tarkista juustokastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan samalla myös sinapilla ja Worcestershirekastikkeella sekä vasta rouhitulla mustapippurilla myllystä. Paahda leivät kevyesti ja laita ne voipaperille uunipellille. Lusikoi juustoista tummaa tahnaa leipien päälle kasaan ja kuorruta leivät uunissa 250 asteen lämmössä tai kuuman grillivastuksen alla kunnes ne ovat saaneet kauniin kullan ruskean paahdetun pinnan, tarjoile leivät oitis lämpimänä välipalana tai huikopalana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...