2. maaliskuuta 2013

Valkosuklaa ja vadelmakeksit



Unelmapikkuleivät. Vadelmilla ja paahdetuilla valkosuklaahippusilla maustettuja suussa sulavan herkullisia rapeita keksejä. Rapeita pikkuleipiä kuivatuilla vadelmilla sekä toffeemaisella paahdetulla valkosuklaalla. Vadelmilla maustetut valkosuklaa chocolatechip cookiesit. 
 
Onko nämä nyt Raspberry and white chocolate chip biscuits vai Raspberry and white chocolate chip cookies, se riippuu vähän miten sen ottaa. Englannin biscuit tarkoittaa samaa kuin cookie Amerikoissa, joka suomeksi tarkoittaa keksejä tai pikkuleipiä. Ongelma vain kasvaa kun alkaa miettiä ovatko nämä sitten keksejä vai pikkuleipiä. Tärkeintä mielestäni kuitenkin on että en ovat suussa sulavan herkullisia.
 
Tuoreet vadelmat kuivumassa pikkuleipiin
Viime kesänä kun kävimme marjastamassa ei puolisoni oikein hyvällä mielin katsonut tuoreitten vadelmien kuivaamista hyötykasvikuivurissa. Kulmakarvat rypyssä hän seurasi kun panin se samaiset kurttuisiksi kuivuneet vadelmat ruokakomeroon tiiviiseen rasiaan säilöön odottamaan vuoroansa. Kuivatut vadelmat eivät ole niitä kaikista herkullisimpia näkyjä ja hänen mielestään se oli hyvien marjojen haaskausta, ääni kuitenkin muuttui kun sain aikaiseksi sen mitä olin niistä jo silloin suunnitellut vaikkei se ole hänen herkkuaan samalla tavalla, vadelma valkosuklaamuru pikkuleipiin jotka ovat ehdottomasti herkkuani. Tässä yhdistyy aivan mahtavasti vadelman raikas kirpeys valkosuklaan joskus liiallisen imelän maun kanssa ihanaksi makujen sinfoniaksi mahtavissa pikkuleivissä.

Uuniiin valmiit vadelma ja valkosuklaakeksit uunipellillä
Idea näihin pikkuleipiin on lähtenyt kaupasta ostetuista murokekseistä, skotlantilaisista Shortbread biscuits joita saa myös Suomesta. Esimerkkikekseissä on kuivattuja vadelmia sekä valkosuklaata. Nämä omat keksini kuitenkin muuntuivat aikojen myötä murotaikinasta ei niin mureaan mutta pinnalta rapeaan keksitaikinaan koska siihen kerran vahingossa ajautui kananmuna. Mutta, mainittujen keksien leivonnan viime kerralla tavallaan mennessä mönkään ne onnistuivatkin yli odotusten. Sainkin viime aikoina niin paljon ruokablogeissa kohutun paahdetun valkoisen suklaan kekseihin ja aivan tahtomattani vahingossa aikaiseksi.

Koko keksien juju on olla polttamatta keksit liian koviksi niiden saadessa hieman rapeutta pinnalle ja samalla saaden sen valkoisen suklaan ylikypsän paahdetuksi ja tahmean sitkeän toffeemaiseksi kekseihin samalla kun itse keksit ovat hieman tahmeita sisältä. Valkoinen suklaa on hyvin makeaa, kuten myös kuivatut vadelmat joten nämä keksitä eivät pahemmin tarvitse mitään lisäsokeria kuin sen vähän mitä niissä on jotta ne pysyvät kasassa oikealla tavalla.

Ripaus suolaa sokerin ja voin sekaan
Pieni ripaus suolaa tasapainottamaan sitä makeutta on oma lisäni vaniljasokerin kanssa, ja se vaniljasokeri antaa kivasti tummaa sävyä kirpeille kuivatuille vadelmille. Mutta käytän tässä myös suolaa sisältävää voita, en siis suolatonta voita kuten monessa englantilaisessa pikkuleipä reseptissä neuvotaan. Huomaa ettei nämä pikkuleivät onnistu samalla tavalla tuoreista vadelmista, tuoreet marjat ovat liian kosteita tämän tyyppisiin pikkuleipiin.

Keksien uunissa oloaika vaihtelee uunista toiseen mutta sen myös vaihtelee sen mukaan miten tahmeita tai rapeita niistä haluat. Tämä on asia joka jokaisen kotileipurin kokeiltava omassa uunissaan. Lyhyin mainittua aika ei paahda valkosuklaata toffeemaiseksi vaan se jättää sen neitseellisen valkoiseksi valkosuklaaksi, kun taas se pidempi aika paahtaa sen jo reilusti ja joissakin uuneissa se voi varmaan jopa polttaa keksit karrelle. Pikkuleipien kypsennysaikaan vaikuttaa myös keksien koko kuten olen jo ennekin todennut, mitä pienempi sitä rapeampi ja sisältä kypsempi, isompi jää sisältä vielä tahmeammaksi.

Valkosuklaa suklaahipuiksi
Keksit ovat parhaimmillaan juuri uunista ulos tulleina samana päivänä leivottuina, ne eivät maistu samalle enää seuraavana päivänä, jos niitä edes on tallessa. Vadelma valkosuklaahippu pikkuleipiä voi pakastaa, mutta suosittelisin kuitenkin että mieluummin pakasta valmista keksitaikinaa kuin kypsennettyjä pikkuleipiä. Näiden herkullisten vadelma ja valkosuklaa keksien maku ja rapeus kärsii pakastamisesta. Tällä pikkuleipä reseptillä saat taas kerran vaihtelevan määrän pikkuleipiä riippuen siitä miten isoja tai pieniä niistä valitset tehdä. Arvioisin että saat tällä taikinalla noin 12–30 pikkuleipää.

Vadelmakeksit paahdetulla valkosuklaalla
6 dl vehnäjauhoja
250 g voita
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1½ tl vaniljasokeria
1 tl leivin jauhetta
1 dl kuivattuja vadelmia
150 g valkosuklaata

Pane valkosuklaa jääkaappiin kovettumaan jotta sitä olisi helpompi leikata paloiksi eikä se sula käsittelyssä. Ota samalla voi ulos huoneenlämpöön temperoitumaan. Leikkaa valkosuklaa pieniksi murupaloiksi noin puolen sentin kuutikoiksi tai muruiksi. Pane voi kulhoon ja lisää suola, vadelmat, suklaa, sokeri ja jauhot, sekoita niistä taikina. Lusikoi keksitaikina voipaperille ja kääri se kokoon noin reilun kuuden sentin paksuiseksi makkaraksi kummastakin makkaranpäästä kiertäen. Pane voipaperiin makkaraksi kääritty pikkuleipätaikina jääkaappiin kahdeksi tunniksi jäähtymään ja kovettumaan. Ota taikinamakkara ulos ja leikkaa siitä noin vajan sentin paksuja viipaleita. Asettele keksit voipaperille uunipellille. Paista keksit uunin keskitasolla 175 asteen lämmössä noin 15–25 minuuttia tai kunnes valkosuklaa on saanut ruskehtavan vivahteen ja pikkuleivät ovat saaneet kauniin kullan kellertävän paahtuneen pinnan. Anna vadelmavalkosuklaakeksien jäähtyä jonkin aikaa pellillä ennen kuin siirrät ne ritilälle jäähtymään kokonaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...