6. helmikuuta 2013

Lihapullat rustico




Lihapullat rusinoilla ja pinjan siemenillä. Herkulliset lihapullat italialaisen talonpoikaistyyliin kevätsipulilla maustetun perunamuusin ja punaviinireduktion kanssa. Nopeaa mutta eleganttia arkiruokaa rustiikkiin italialaistyyliin.

Lihapullia Italiasta

Olen laiska ja vältän lihapullien tekemistä niin pitkään kuin vain mahdollista, ja kun siihen ryhdyn odotan saavani valuuttaa kaikelle vaivalle, näin vain ei ole viime aikoina käynyt. Näitä lihapullia on edeltänyt yhdet hyvin epäonniset lihapullat joiden sekaan sain rikottua lasisen maustepurkin niiden sekaan, sekä tomaattikastikkeeseen että pannulle lihapullien sekaan, mutta myös toiset jotka lopulta päätyivät kumminkin pihveiksi vaikka herkullisiksi sellaisiksi joten on vienyt oman aikansa saada nämä lihapullat kuvattua vaikka ne ovat olleet joka vuosikausia vakiosettiä meillä.

Nämä ovat lihapullia rusinoilla ja pinjan siemenillä ryyditettyinä. Näitä lihapullia voisi kutsua joko Polpette rustico tai Polpette Napolitano jotka ovat kummatkin ovat aika sama asia, rusinoilla ja pinja siemenillä maustettuja lihapullia. 

Rustiikit lihapullat pannussa ruskistumassa

Ilman tomaattikastiketta

Perinteisesti kuten italiassa, nämä lihapullat tarjoiltaisiin tomaattikastikkeella mutta jos vieraana on tomaatille allerginen ei sitä voi käyttää, siis tomaattia ollenkaan. Joten lihapullia tavasta poiketen ei kypsennettykään loppuun tomaattikastikkeessa vaan ne paistettiin vain pannulla jolle kaadettiin viiniä kastikkeeksi ja jossa lihapullat saivat kiehua kypsiksi ja samalla saatiin aikaan herkullinen viinireduktion kastikkeeksi.

Käytin näihin lihapulliin korintteja, pieniä siemenettömiä rusinoita mutta voit tähän yhtä hyvin käyttää joko tavallisia rusinoita, keltaisia rusinoita tai vihreitä rusinoita oman makusi mukaan ja riippuen siitä mitä sinulla on ruokakomerossasi. Jos rusinat ovat hyvin kuivia kannatta niitä liottaa hetki jossain nesteessä, esimerkiksi punaviinissä tai tavallisessa vedessä enne niiden lisäämistä lihapullataikinaan. 

Vaikken itse käyttänyt näihin mitään juustoa, voit näihin lihapullin rustico myös käyttää Parmesaani tai Pecorino juusto raastetta, ja noin vajaat sata grammaa raastettuna on tähän reseptiin aika hyvin riittävä määrä. Tavallisen keltaisen sipulin käytin lihapulliin vihreää kevätsipulia koska sitä oli jo tulossa muusiin ja sitä oli niin kätevästi käsillä.

Lihapullat valmiiksi pyöriteltynä odottamassa vuoroaan pannulla

Rasvaa lihapulliin

Kokemukseni mukaan lihapulliin pätee sama asia kuin makkaranvalmistukseen, liian vähän rasvaa ei ole lihapullille hyvä joten käytän lihapulliin aina osan jauhettua possun lihaa josta lihapullat saa rasvansa. Muuten näihin lihapullin voit käyttää vasikan, härän tai lampaan jauhelihaa kunhan possun osa on noin kolmasosa jauhatusta lihasta. Ja liha kannatta tietenkin jauhaa itse niin tiedät mitä jauhelihassasi on.

Hyödynsin lihapulliin myös leipää, pari päivää vanhaa jo vähän kovettunutta leipää korppujauhojen sijasta ja kostutin leivän maidolla mutta voit laktoosiongelman takia korvata maidon joko laktoosittomalla tai käyttää sen sijaan vettä. Tämä on hyvä tapa saada käytettyä myös niitä leivänkannikoita joita muuten voi olla hankala saada mihinkään, jollei niitä syö.

Pinjan siemeniä, korintteja, kevätsipulia, kostettua leipää, muna ja jauhelihaa
Lihapullien lisukkeeksi tarjoilin herkullista keväistä sipulimuusia jonka makumaailma myös on kotoisin italiasta. Ihanaa kevätsipulilla ja oliiviöljyllä maustettua perunasosetta. Oliiviöljyn tarkoitus perunamuusissa on sekä antaa sille makua mutta se ajaa myös voin sijaa, ja voit halutessasi vähän kevyempää perunamuusia käyttää vain vähän oliiviöljyä maun takia ja säätää muusin koostumuksen sen keitinvedellä. Tällä reseptillä saat riittävästi herkullista arkiruokaa neljälle hengelle ja pienen osan toiselle päivälle talteen kun ei huvita laittaa ruokaa.

Lihapullat talonpoikaistyyliin

400 g jauhelihaa
2 kevätsipulia
1 dl pinjasiemeniä
1 dl korintteja
 1 kananmuna
2 kevätsipulia
2 viipaletta leipää
1 valkosipulinkynsi
5-6 vartta tuoretta basilikaa
1-2 dl maitoa
1-2 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria
1-2 dl punaviiniä
oliiviöljyä paistamiseen

Perunamuusi kevätsipulilla

4 kevätsipulia
400 g perunoita
½ -1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Lihapullat rustico

Pane leipäviipaleet maitoon likoamaan, anna niiden imeä itsensä nestettä noin vartin ajan. Huuhtele tuore basilika sekä kevätsipulit ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Leikkaa liha sopivan kokoisiksi paloiksi ja jauha ne jauhelihaksi lihamyllyllä. Pane jauhettu liha isoon kulhoon ja lisää pinjansiemenet, rusinat. Purista leivästä liika neste pois ja silppua se sormin jauhelihan kanssa kulhoon. Leikkaa kevätsipuli puolen sentin paloiksi, kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne ja lisää kulhoon. Riivi basilikanlehdet varsista, kokoa ne pinoon käteesi, kääri ne kerälle ja hienonna ne leikkuulaudalle terävällä veitsellä. Riko kulhoon kanamuna lisää basilika ja sekoita kaikki kunnolla keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta lihapullataikina suolalla ja mustapippurilla ja paista pieni nokare ja tarkista lihamurekkeen maku. Lisää mausteita jolleivät ne ole kohdallaan. Pyörittele kosteilla käsillä mureketaikinasta sopivan kokoisia lihapullia leikkuulaudalle. Ruskista pihapullat oliiviöljytilkassa kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi. Kaada kuumalla pannulle tilkka punaviiniä ja anna lihapullien kypsyä siinä. Saata saamalla kastikkeen lihapullille jossa ei ole tomaattia. Tarkista pannulla olevan kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. 

Kevätsipulimuusi

Huutele kevätsipulit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Kaada perunoiden keitinvesi pois lävikössä mutta ota se talteen jos haluat käyttää sitä muusiin jotta saat vähän kevyemmän perunamuusin. Soseuta perunat muusiksi survimella. Leikkaa kevätsipuli noin puolen sentin viipaleiksi. Lisää muusin sekaan sipulit, oliiviöljyä ja sekoita. Lisää muusin sekaan perunoiden keitinvettä kunnes olet saanut halutun koostumuksen muusillesi. Mausta sopivan makuiseksi suolalla ja pippurilla. Tarjoile kevätsipuli muusia lämpimiltä lautasilta talonpoikaistyylisten lihapullien kera ja lusikoin lihapullien päälle viinireduktiota pannulta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...