30. marraskuuta 2012

Omenasiideri



Kotimaisista kaneliomenista valmistettua seljankukilla maustettua vienosti vähän kuplivaa omenasiideriä. Samalla reseptillä saat joko mustan seljankukilla maustettua omenasiideriä, tai tavallista maustamatonta omenasiideriä.

Keskustelin äitini kanssa alkusyksyllä omenista ja satuin mainitsemaan että suunnittelin taas kerran siiderin valmistusta. Samalla hengenvedolla suustani lipsahti että ensimmäisen kerran valmistin sitä kolme kymmentä vuotta sitten. Äitini hölmistyi ja meni hiljaiseksi, mietti asiaa tovin ja kysyi että miten niin, ethän siihen aikaan vielä ollut täysi-ikäinen, ja missä ja miten sitä siideriä teit. Jouduin hänelle myöntämään että olin aloittanut siiderin valmistuksen jo reilusti alaikäisenä ja olin sitä monesti valmistanut silloisen poikaystäväni isän talonkellarin pannuhuoneessa. Joten tosiaan, tämä ei ole ensimmäinen kerta kun valmista omenasiideriä, olen sitä harrastanut vuosien mittaan enemmänkin, ja sekä ajan että tilan puutteessa vähemmän. 

Kotimaisia kaneliomenia omenasiideriin
Siiderin valmistaminen kotona ei ole vaikeaa, koska se onnistuu salaa jopa naapurin kellarissa, se vaatii vain kärsivällisyyttä koska se kestää oman aikansa, ja tämä on noin kolmen kuukauden rupeama. Siiderinvalmistus myös vaatii tilaa unohtamatta siiderin kylmäsäilytystä sen valmistuksen jälkeen jolloin siiderin maut vielä puhkeavat kukkaan viileässä omassa pullossaan. Omenasiiderin valmistukseen tarvitset joitakin välineitä kuten käymisastian mutta kaksi on vieläkin parempi. Siivilä sekä harsokangas ovat tarpeellisia sekä vesilukko käymisastiaan mutta myös lappo auttaa paljon kun siideriä on siirrettävä astiasta toiseen sekä pullotettava.

Omenasiideri valmistetaan joko kokonaisista omenoista tai omenasta puristetusta raakamehusta ja jos omenien sekaan lisää sokeria luokitellaan se brittien saarilla omenaviiniksi. Joten lisäämällä sokeria saa tujumpaa siideriä, mutta tällöin se ei oikeasti ole siideriä ja tätä resepti on rajatapaus koska siihen lisätään sokeria mutta niin vähissä määrin.
Keskustelin viime talvena Yrjölän marjatilan emännän Tinan kanssa mistä omenasta parahiten saisin valmistettu siideriä, ja tänä vuonna kokeilen nyt ensimmäistä kertaa kaneliomenoita, ja siiderissä on sekä valkoisia että punaisia kaneliomenoita. 

Kaneliomenat monitoimikoneella silpuksi
Halusin tietenkin siideristäni kuohuvaa juomaa, ja ei lapsille sopivaa mutta aikuiselle sopivasti vähän alkoholipitoista siideriä, joten siiderin käytyä sen sekaan liuotetaan lisäsokeria jonka jälkeen siideri lasipulloihin jossa siideri saa käydä valmiiksi ja muodostaa hiilihappoa käydessään. Omenassa on itsestään luonnollisesti sokeria, ja tämän lisäksi olen huomannut että se vaatii vähän lisäsokeria.

Tämä resepti on parin, kolmen vuosikymmenen myötä hyväksi todettu yhdistelmä parista kolmesta reseptistä ja halusin tällä kertaa maustaa siiderin seljankukalla, mutta jos haluat tavallista siideriä jätä vain pois seljankukka niin saat maustamatonta siideriä. Mustan selja ei kuki nyt syksyllä, joten jos haluat maustaa siideriäsi sillä, on sinunkin käytettävä kuivattuja seljan kukintoja. Tähän määrään siideriä noin naisen kourallinen riittää, kuivattu selja kutistuu erittäin pieneksi kuivuessaan. 

Omensilppu siivilöidään siideristä
Sama kuin muussakin säilönnässä pätee myös siiderin valmistuksessa sama ikuinen sääntö, raaka-aineiden on oltava parasta laatua, ja puhtaus on kaiken säilönnän a ja o, tai suomeksi se kait on a ja ö, niin myös siiderin. Joten hanki itsellesi oikeaa puhdistusainetta jolla sinä sterilisoit ne välineet, käymisastiat ja pullot joihin siiderisi pullotat kun sen on käynyt valmiiksi.
Valitsin perinteisen siiderin valmistuksen ilman muita lisäaineita, joten siideristäni tuli ruskeaa, mutta jos itse haluat valmistaa vaaleaa siideriä on siiderin sekaan lisättävä askorbiinihappoa, siis puhdasta C-vitamiinia jota saa ostettua ainakin apteekista, noin 100 grammaa on tähän määrään sopiva määrä.

Siideriä voi tietenkin valmistaa myös omenamehusta, kylmäpuristetusta omenamehusta.
Omenat pestään ja huuhdellaan huolellisesti, ne murskataan ja laiskan emännän tapaan olen tähän löytänyt hyvän apuvälineen, monitoimikoneen mutta myös lihamylly toimii hyvin. Pestyt omenat paloitellaan pienemmiksi ja surautetaan monitoimikoneessa omenasilpuksi. Tämä omenasilppu kerätään käymisastiaan, johon kaadetaan kiehuvaa vettä omenasilpun päälle. Tämä siksi että omenankuoret sisältävät jo itsestään hiivaa, jota voisikin käyttää siiderin valmistukseen, mutta jos kuten minä, haluaa olla varma tuloksesta, omenoiden sekaan lisätään sokerin lisäksi myös sitä oikeanlaista itse valitsemaansa hiivaa. Villihiivalla onnistuu hyvin siiderin valmistus, mutta tällöin ei koskaan ole varma onnistuuko siideri.

Hiivan lisäämiselle oikeaa lämpötilaa odotellessa
Monet suosittelevat että siideriin käytetään samppanjahiivaa, mutta itse olen sitä mieltä että joko valkoviinihiiva tai jopa oluthiiva on tähän parempaa. Lisää hiiva sen pakkauksessa lukevien ohjeiden mukaan siiderisi sekaan. Viinin ja oluen valmistukseen tarkoitettu hiivaa saa ostettua tee-se-itse- viini ja olut kaupoista, samoista kaupoista joista myös voit ostaa valmiin viininvalmistussatsin kaikkine tarvikkeineen mm lapon, käymisastian ja vesilukon. Niitä on joskus myös myyty joissakin isommissa ruokakaupoissa, mutta ne ovat viime aikoina olleet häviämään päin. Tämä on myös se paikka josta kannatta ostaa sitä desinfioimisainetta välineisiin, käymisastioihin ja välineisiin.

Muista vain että kaadoit omenoiden päälle kiehuvaa vettä, joten anna omenaseoksen jäähtyä rauhassa oikeaan lämpötilaan ennen kuin sen sekaan lisätään hiivaa. Niin, se seljakukat, ne lisätään omenasilpun sekaan harsopussiin jotta ne voi helposti noukkia omenasilpun seasta pois. Seljankukat voit heittää pois nyt kun aletaa siivilöimään siideriä, ne ovat jo silloin tehneet tehtävänsä.

Omenasilppu valutetaan siivilän läpi ja tämän jäljelle jäänyt valunut omenasilppu valutetaan harsokankaan läpi, kun siideri on valunut tarpeeksi harson läpi puristetaan kaikki mehut isoon kulhoon, ja mitä enemmän jaksat puristaa sitä enemmän siideriä saat. Tästä määrästä omenasilppua sinun pitäisi saada noin kuutisen litraa lisää siideriä, ja vieläkin enemmän jos jaksat puristella omenasilpun aivan kuivaksi mutta säästä kuitenkin vielä se omenasilppu, ja valmista siitä omenaviinietikkaa ohjeen mukaan niin saat omenistasi kaiken hyödyn irti.

Mustanseljan kukat positettu siiderin seasta.
Siiderin käyminen aloitetaan huoneenlämmössä, tai hieman viileämmässä jonka jälkeen suositellaan siirtämään siideri käymään valmiiksi viileämmässä kun se on siivilöity omenasilpusta. Jollei tällaista viileää paikkaa ole tarjolla on siiderin parempi saada käydä valmiiksi huoneenlämmössä sen sijaan kuin että siirtelisi sitä edes takaisin ja käymisastian pohjalle vajonnut hiivasakka sekoittuisi siiderin sekaan. Käyneen hiivan pitää saada vajota itsestään astian pohjalle koska tätä siideriä ei suodateta, eikä kirkasteta kuin vain siiderissä olevien hiukkasten oman painon ja pohjalle vajoamisen myötä. Siiderin ei ole tarkoitus käydä loppuun asti käymisastiassa vaan vasta pullossa jotta siihen muodostuu hiilihappoa. Tällä tarkoitan sitä että siiderissä pitää vielä olla elämään kun se pullotetaan.   

Jos unohdat siiderisi liian pitkäksi aikaa ja se käy loppuun asti, ja se on käyttänyt kaiken sisältämänsä sokeriin käymiseen olet saanut aikaiseksi kuivaa siideriä, tai pikemminkin kuivaa omenaviiniä jossa maistuu alkoholin kitkerä ja voimakas maku. Tällöin siideri on käynyt niin pitkään että kaikki sokeri on muuttunut alkoholiksi, ja siiderin sisältämä alkoholipitoisuus on tappanut hiivan. Tätä siideriä, tai omenaviiniä voi vielä juoda mutta se vaatii tarpeeksi lisättyä sokeria jotta sokerin makeus tasapainottaa ja pyöristää alkoholin terävän kitkerän maun.

Veislukossa pulputtaa siiderin hiilihapot
Siiderin määrä riippuu tietenkin omenoiden sisältämästä nesteestä, ja sen alkoholipitoisuus niihin muodostuneesta sokerista siideriin valmistuksen aikana lisätyn sokerin lisäksi. Huomaa että siiderinkäyminen on tehtävä isossa käymisastiassa johon mahtuu sekä vesi, sokeri että omenasilppu tarvitset vähintään 25-litran kokoisen käymisastian. Tällä määrällä sain melkein kaikki siideripulloni paitsi yhden täyteen siideriä. Siideriä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian isossa astiassa jottei siitä vahingossa muodostu etikkaa. Kun alkoholi on hapen kanssa kosketuksessa siitä muodostuu etikkaa, kuten ohjeessani omenaviinietikka.

Lapolla saat helposti siirrettyä valmiiksi käyneen siiderin puhtaaseen astiaan jossa lisäät se sekaan sokerin jotta siideristä tulee kuplivaa, lapolla saat myös siiderin pullotettua vaivattomasti. Huomaa että pullojen on kestettävä painetta, ja siksi tähän ei voi käyttää viinipulloja, vaan tähän soveltuu vain joko siideri tai olutpullot patenttikorkilla, tai olutpullot olutkorkkeineen, joten siihen tarvitset siideripullojen tai olutpullojen korkkaamiseen tarkoitetun erikoislaitteen, jota minulla ei ole koska kytän patenttikorkeilla varustettuja pulloja siideriin.

Litran siideripullot kylmässää kirkastumassa
Siiderin käymisen ja sen pullottamisen jälkeen siideri ei kuitenkaan ole vielä ihan valmista, tämä siiderin valmistus on parin kolmen kuukauden projekti jotta siideri on käynyt valmiiksi pullossa ja tekeytynyt parhaimmilleen sekä kirkastunut.  Muista kuitenkin että siideri on tuoretta, joten sitä ei kannata säilyttää pitkään tämän jälkeen, vaan se on nautittavaksi tarkoitettua tuorejuomaa.

Tämä siideri on ns. suodattamatonta, se jää siis huikan sameaksi ja pulloihin muodostuu sakkaa, tämä ei ole vaarallista sekin on siideriä. Ainoa haitta tästä sakasta on että se tekee siideristä sameaa, joten tätä siideriä kannata käsitellä hellävaroin, ja kaataa koko pullollinen yhtä kyytiä joko lasiin tai kannuun varoa kaatamasta mukaan pullon pohjalle vajonnutta sakkaa.

Omenasiideri
12 kiloa kaneliomenoita
(kourallinen kuivattua seljankukkaa)
12 l vettä
½ pussi viinihiivaa
2 kg sokeria + 6g sokeria /l siideriä 

Huuhtele omenat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Paloittele omenat karkeasti ja suorauta ne silpuksi monitoimikoneessa, tai lihamyllyssä. Kaada omenasilppu käymisastiaan, sido seljankukinnot juustoharsosta valmistettuun pieneen pussiin ja sido se kiinni elintarvikenarulla jotta saat se helposti noukittua ylös ja lisää se omenasilpun sekaan. Jos käytät askorbiinihappoa lisää se nyt ja kaada kiehuvaa vettä omenasilpun päälle. Odota kunnes omenat ovat jäähtyneet noin 30 asteeseen ennenkuin lisäät omenoiden sekaan hiivan sen pakkauksen ohjeiden mukaan. Sulje käymisastia kannella ja sijoita vesilukko sen reikään. Siideri alkaa käydä huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Anna siiderin käydä omenasilpun kanssa huoneenlämmössä viikon päivät tai kunnes vesilukon ilmakuplat vesilukossa nousevat ylös parin minuutin välein. Siivilöi omenasilppu pois siideristä kaatamalla siideri toiseen puhtaaseen käymisastiaan harsokankaan asetetun siivilän tms. läpi. Ota omenasilppu talteen ja valmista siitä omenaviinietikkaa ohjeen mukaan. Ota osa siideristä kattilaan, lisää sokeri ja lämmitä sitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut siihen. Älä keitä siideriä jottei hiiva kuole, ja anna sokeroiduin siiderin jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada sokerinen siideriliuos käymisastiaan ja sekoita kunnolla. Sulje käymisastia, pane vesilukko paikalleen ja siirrä siideri viileään 10–15 asteeseen käymään kunnes vesilukon ilmakuplien välillä on viisi minuuttia. Siirrä tämän jälkeen jos vain mahdollista siideri kylmään 2-3 vuorokaudeksi jotta sakka asettuu astian pohjalle. Siiderin voi olla jopa parissa asteessa nollan alapuolella mutta muista ettei astiaa tämän jälkeen enää pitäisi siirrellä. Siirrä siideri puhtaaseen astiaan lapolla mutta älä yritä siivilöidä kaikkea sakkaa pois, jätän vain pohjalle vajonnut sakka tyhjentyvään astiaan. Sakassa on vielä hiivaa ja se takaa että siideriin pullossa muodostuu hiilihappoa ja että siideristä tulee kuplivaa. Mittaa siiderin määrä ja lisää 6 gramma sokeria jokaista siiderilitraa kohden. Sekoita sokeri kunnolla siiderin sekaan astiassa. Tarkista varmuuden vuoksi siiderin maku sitä maistamalla, että se on tarpeeksi makea. Pullota siideri lapon avulla puhtaisiin patenttikorkilla varustettuihin lasipulloihin. Anna pullojen olla huoneenlämmössä pari vuorokautta jo tarkista että siiderin on alkanut sihistä pulloissa. Pane tämän jälkeen pullot viileään tekeytymään ja kirkastumaan tämä voi joskus kestää tuskallisen kaunan, varsinkin jos siiderin jano iskee yllättäen. Siideri säilyy noin vuoden viileässä säilytettynä. Tarjoile siideri kylmänä ilman jäitä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...