26. syyskuuta 2012

Vegaani luumupaistos




Mehukkaita vaniljalla ja kardemumma ripauksella maustettuja luumuja vegaanillekin sopivan leipäkuorrutuksen alla, laktoositonta myös muillekin kuin vain vegaaneille sopivaa makeaa luumupaistosta jälkiruoaksi.

Vegaanin perinteen mukaisesti meillä syödään keksiviikoisin vegaania ruokaa, ja tänä keskiviikkona meille oli syömään tulossa vegaaneja vieraita. Ei siinä sinänsä mitään ongelmia, pidän haasteista ja vanhana kasvissyöjänä osaan kyllä valmistaa vegaaniakin ruokaa vaikka sokkona. Mutta, halusin määrätyn tyyppistä jälkiruokaa, ns. Crumble’a joka on muruista murotaikinaa, jälkiruokaa jossa useimmiten käytetään hedelmiä tai marjoja ja mietin että olisikohan jälkiruoalle sopiva suomennos luumupaistos vaiko uuniluumut. Hassua, valmistaa ruokaa ja jopa kirjoitan siitä yleisesti mutten tiedä ruoan nimeä suomeksi. Tämä on perinteinen crumble jälkiruoka mutta muunneltuna vegaanille sopivaksi joten siinä ei ole voita, ei kermaa eikä mitään muitakaan maitotuotteita.

Luumut uunivuoassa
Crumble kuitenkin valmistetaan latomalla uunivuoan pohjalle marjoja tai hedelmiä ja ne peitetään murotaikinamaisella rakeisella päällisellä joka uunissa hieman rapeutuu. Mutta tähän en voinut käyttää tavallista voita koska ruoan piti olla vegaaneillekin sopivaa joten päättelin että miedon makuinen öljy kuten esimerkiksi rypsiöljy tai auringonkukkaöljy olisi sopivaa kun en voinut käyttää voita. 

Öljyn määrä riippuu vähän siitä miten vanhaa tai tuoretta leipää sinulla on, ja myös siitä miten kostean kuorrutuksesta haluat. Sopivaa on että leipäraaste on kevyesti kostutettu öljyllä muttei aivan öljystä märkää sohjoa. Luumut luovuttavat myös leipäraasteeseen omia nesteitään joten kuorrutuksesta ei tule kuivaa. Jos luumut ovat hyvin mehukkaita ja kasteita voi luumupaistoksen kypsentämisaika uunissa olla pidempi kuin reseptissä mainittu aika, mutta tämä riippuu tietenkin siitä miten valuvan ja kostean, tai kuivan ja rapsakan luumupaistoksen itse haluat.

Mietin pitkään jauhoja tms. mutta niistä ei olisi saanut tarpeeksi lisäsyvyyttä niiden makuun, jauhothan vain ovat jauhoja joten mietin asiaa, miten saisin aikaiseksi saman vaikutelman käyttämättä voita. Valmistin tässä aikaisemmin keväällä tanskalaista vanhan ajan omenakakkua, gammeldags aeblekage, jossa hyödynnettiin ruisleipää ja tulin siihen tulokseen että hapanjuuresta leivottu mutta ilman hiivaa nostettu ohraleipäni sopisi tähän tarkoitukseen ja koska olin taas leiponut leivän pitkän kaavan mukaan sitä oli saatavilla parin päivän vanhana joten hyödynsin ja uusiokäytin sitä tähän. 
Ohraleipää

Raastin leivän viipaleita, sekoitin ne öljyn kanssa ja lisäsin vähän ruokosokeria ja sain aikaiseksi crumblen, siis kuivan rikkoutuneen ei koossa pysyvän murotaikina tyyppisen seoksen, joka oli tarkoituskin ja yhdistin ne tuoreiden luumujen kanssa jotka oli hankkinut kotiin varta vasten hankkinut. Luumut vain joko halkaistuina kevyesti öljytyn uunivuoan pohjalle ja muroseos päälle ja uuniin. 

Tämän luumupaistoksen sokerin määrä riippuu tietenkin siitä miten makeaa siitä haluat, mutta myös siitä miten makeita ja kypsiä luumut ovat. Huomaa vain että myös hyvin makeat ja kuivalta vaikuttavat luumut jostain syystä kirpeytyvät uunissa ja vaativat lisäsokeria vähän samaan tapaan kuin raparperi. Käytin tähän tietenkin ruokosokeria koska siitä ei ole valkaisun yhteydessä poistettu hivenaineita tai kivennäisaineita mutta voit tähän myös käyttää esimerkiksi hunajaa, ja varsinkin kukkaishunajat sopivat hyvin luumujen seuralaiseksi. Leipä jota käytin sisälsi jo hieman suolaa, mutta monesti se ei riitä tasapainottamaan makeaa jälkiruokaa joten lisäsin sitä tähän ripauksen luumujen sekaan. Valitsin myös korostaa luumujen omaa makua lisäämällä niiden sekaan sekä ripauksen vaniljasokeria että hienoksi jauhettua kardemummaa. 

Luumujen leipäkuorrute
Jollet innostu tästä vegaanista luumupaistoksestani, on vegaanille sopivaa jälkiruokaa esimerkiksi rommimarinoidut hedelmät, vadelmat avokadovaahdossa, Mansikkagazpacho, sahramimansikat, marokkolainen käärmekakku, pääsiäiseksi sopii perinteinen mämmi, paistettu tofu kehäkukilla, appelsiinicarpaccio tai mangosorbetti. Alkoholia sisältävät jälkiruoat soveltuvat hyvin vegaaneillekin, kunhan vain huomioit mitä alkoholia käytät ja miten juuri se kyseinen alkoholi, tai viini, on kirkastettu. Jotta saat lisävalistusta lakoholijuomien kirkastamisesta, kannatta sinun lukea tekstini kirkasta läpinäkyvää juomaa. Huomioi myös että voin sijasta sinun on joissakin mainistemissani jälkiruoissa käytettävä öljyä, tai korvattava kerma soijakermalla tai kookoskermalla.

Perinteisesti tämä luumupaistos, jos se ei olisi ollut vegaani sellainen, olisi tarjoiltu joko vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai vispikerman kanssa, joten käytä niitä jollet itse ole vegaani. Tämä on muillekin aivan sopivaa jälkiruokaa ja hyvä tapa hyödyntää tähteeksi jäänyttä jo parin päivän vanhaa leipää joka alkaa kovettua. Vegaanille kuitenkin suosittelen joko kookoskermaa tai soijakermaa lisukkeeksi, mutta luumupaistos on hyvää niitä ilmankin. Ja koska syömään oli tulossa isompia ja makealle persoja herkkusuita, valmistin neljälle hengelle kuuden hengen annoksen, joten tämä resepti onkin tavallisesta poikkeavasta sopivan kokoinen kuudelle hengelle.

Vegaani luumupaistos
500 g tuoreita luumuja
4 dl ohraleipäraastetta
½-1 dl öljyä
3-6 rkl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa

Huuhtele luumut ja anna niiden kuivua kokonaan. halkaise luumut ja poista niiden kivet, paloittele ne pienemmiksi jos luumut ovat isoja. Pane luumut öljyllä siveltyyn uunivuokaan ja ripottele päälle vaniljasokeria, kardemummaa, ripaus suolaa sekä noin puolet sokerista. Sekoita mausteet huolellisesti luumujen kanssa. Raasta leipä kulhoon ja lisää sen mukana puolet sokerista. Lisää vähän öljyä ja sekoita kaikki keskenään. Lisää öljyä pienissä erissä kunnes olet saanut öljyllä kevyesti kosteutetun muruseoksen. Paista luumupaistosta uunissa 200 asteen lämmössä noin puolisen tuntia kunnes luumut ovat lievästi karamellisoituneet, mehu on osaksi kiehunut kokoon muttei vielä ole aivan kuivunut ja pinta on saanut kauniin ruskean paahtuneen värin. Tarjoile jälkiruoka heti lämpimänä tai hieman haaleana jolloin se on parhaimmillaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...