10. syyskuuta 2012

Lohirisotto



Pähkinäistä mustaa riisiä, aromaattista punaista villiä riisiä sekä Arborioriisiä ihanassa kermaisessa pitkään haudutetussa valkoviinillä ja kypsytetyllä juustolla maustetussa risotossa jonka kruunaa lohi.

Risotto riisit kattilassa
Risotto on rentoa arkiruokaa jota voi myös tarjoilla alkuruokana päivällisillä. Risoton kermaisuuden salaisuus piilee sen hitaasti hauduttaminen ja nesteen lisääminen pienissä erissä, aitoon risottoon ei lisätä kermaa vaan sen kermaisuus tulee riisin omasta tärkkelyksestä joka irtoaa riisiä hauduttaessa sekä juustosta. Riisin oman tärkkelyksen lisäksi risottoon käytetään myös joko italialaista parmesaanijuustoa tai vuohenmaidosta valmistettua ja kypsytettyä Pecorino-juustoa risottoon mutta risotto saa makua siihen lisättävästä valkoviinistä sekä kalaliemestä. Kalaliemi kannataa valmistaa itse, ja voit se helposti tehdä seuramalla reseptiäni kalaliemi.

Graavilohta
Tähän voit käyttää tähteeksi jäänyttä kylmäsavustettua lohta jonka helposti savustat itse seuraamalla reseptiäni kylmäsavulohimutta voit myös hyödyntää tähteeksi jäänyttä graavilohta kuten esimerkiksi korianterigraavattualohta, seljankukkagraavattua lohta, kuusenkerkällä graavattua lohta, upean punaista punajuurilohta tai hiirenkorvilla graavattua lohta uusiokäyttämällä sen tähteitä tähän risottoon. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan risottoa lämpimäksi pääruoaksi neljälle hengelle tai alkuruoaksi kuudelle hengelle.

Lohirisotto
300 g lohta
3 dl risottoriisiä
1 dl punaista riisiä
1 dl mustaa riisiä
100 g Pecorinoa
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
valkopippuria
nokare voita
loraus oliiviöljyä riisin ja sipulin kuullottamiseen

viimeistelyyn:
tuoretta tilliä
sitruunamehua 

Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöliinalla. Kuori sipulit ja silppua ne hienosti. Kaada aimo loraus öljyä isoon kuumaan kattilaan. Lisää sipuli ja kuullota se rasvassa läpikuultavaksi. Lisää riisi kattilaan sipulin kanssa ja kypsennä sitä kuumassa öljyssä koko ajan hämmentäen. Anna riisin kypsyä kunnes se on läpikuultavaa ja siihen on imeytynyt rasvaa. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää kuullotetun riisin sekaan pieneksi pilkottu valkosipuli juuri kun riisi alkaa olla valmista. Anna valkosipulin kypsyä riisin seassa parisen minuuttia ja sen tuoksun levittyä keittiöön. Kaada viini riisin sekaan ja sekoita hyvin riisin sekaan. Anna viinin imeytyä riisiin miedolla lämmöllä aika ajoin hämmentäen. Lisää riisin sekaan lämmintä kalalientä vähän hämmentäen pohjasta asti kun kaikki liemi on kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää vähitellen lisää kalalientä pienissä erissä riisin joukkoon välillä sekoittaen ja anna riisin kypsyä puolisen tuntia. Tarkista että musta riisi on kypsää maistamalla sitä. Raasta juusto hienosti ja lisää puolet juustosta ja sekoita juustoraaste huolellisesti riisin sekaan. Tarkista risoton maku ja mausta risotto makusi mukaan valkopippurilla. Poista kattila lämmöltä, peitä kattila kannella ja anna risoton hautua vielä hetken ajan. Lisää kypsän risoton joukkoon loput nokare voita, loput juustosta. Sekoita risottoa nopeasti, mutta hellästi. Tarkista risoton suolaisuus, lisää sitä jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Leikkaa lohesta ohuita leveitä viipaleita ja kääri ne ruusuiksi. Jaa risotto lämpimille syville lautasille, asettele risoton keskelle lohiruusut pystyyn ja koristele tuoreella tillillä. Tarjoile risotto heti lämpimänä joko alkuruokana tai pääruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...