29. elokuuta 2012

Härkäpapukvenellit avokadokastikkeella



Tuoreista härkäpavuista valmistettuja juustokuminalla ja tuoreella inkiväärillä maustettuja öljyssä paistettuja rapeita kullan keltaisia pyöryköitä tai kvenellejä thaibasilikalla maustetun avokadodippikastikkeen kera.

Härkäpavut palkoineen
Vegaanin keskiviikon kunniaksi päätin valmistaa härkäpapukvenellejä silkkisellä avokadokastikkeella koska nyt saa vielä ihania tuoreita härkäpapuja, ja muidenkin papujen aika alkaa jo nyt valitettavasti olla ohi mutta vielä ehtii nauttia sadon antimista. Jollet vielä tiedä niin puolison pyynnöstä meillä syödään vegaania ruokaa keskiviikkoisin jo toista vuotta, mutta olin vuosikausia nuoruudessani kasvissyöjä ennekuin siirryin takaisin syömään lihaa. 

Härkäpavut
Isäni oli aikoinaan hyvin huolissaan kasviruokavaliostani, varsinkin kun odotin esikoista ja tällöin hän osti minulle kasviruokaa käsitteleviä keittokirjoja ja nämä härkäpapukvenellit ovat variaatio reseptistä joka oli yhdessä kirjassa. Olen käyttänyt tätä reseptiä sen saatuani lukuisia kertoja ja se on monen monta kertaa hyväksi todettu ja monella eri tavalla ja montaa eri tuoretta palkokasvia hyödynnetty sama perusresepti jonka voi itse maustaa omien makutottumuksiensa mukaan. 

Mutta tosiasia on että häkäpavut toimivat erittäin hyvin juuri basilikan tai rakuunan kanssa, mutta myös jeera, siis juustokumina sopii härkäpapujen kumppaniksi, tulisuutta saat käyttämällä joko chiliä, tuoretta chiliä tai valmista tahnaa kuten reseptissäni Pop’s Pimen tai raastamalla kvenellitaikinan sekaan tuoretta inkivääriä. Kvenellit, siis pyörykät voivat olla juuri niin tulisia kuin itse haluat, mutta pidä dippikastike kuitenkin neutraalina jotta sillä voi vaimentaa kvenellien tulisuutta. Tuoreita härkäpapupalkoja tarvitse tähän noin kaksinkertaisen painon palkoineen, reseptissä härkäpapujen määrä on silvottuja härkäpapuja.
Pavut sipulin kanssa soseutumassa
Kvenellit sisältävät riisijauhoja ja riisijauhojen tarkoitus on pitää pyörykkätaikina paremmin koossa mutta jos käytät vanhoja, liottamalla nesteytettyjä härkäpapuja voi niiden tarvittava määrä olla pienempi. Käytin tähän dippikastikkeeseen vihreää thaibasilikaa jota ei kannatta sekoittaa punaiseen basilikaan jota myös saa sekä thaiversiona että tavallisena punaisena basilikana. 

Nämä kvenellit voit dippikastikkeineen syödä sormin välittämättä ruokailutavoista suoraan lautaselta tai servietistä kokkareilla drinkin seurana mutta voit myös valmistaa tästä isompia pääruoaksi sopivampia pihvejä tai pyöryköitä. Muista vain että härkäpapukvenellit, varsinkin tuoreista härkäpavuista valmistetut ovat parhaimmillaan tuoreina, juuri öljyssä keitettyinä eikä niitä kannatta valmistaa päiviä etukäteen vaan korkeintaan tunti, pari ennen niiden tarjoilua. 

Soseutettu kvenellitaikina
Voit tietenkin myös valmistaa nämä kvenellit kuivatuista härkäpavuista jotka olet ensin liottanut runsaassa vedessä yön yli. Voit halutessasi keittää kvenellejä puolet ajasta, ja viimeistellä ne keittämällä ne uudestaan lämpimässä öljyssä juuri ennen tarjoilua jolloin ne kypsyvät valmiiksi, eivätkä enää sisällä lektiinejä, ja myös lämpenevät.

Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä vegaania ruokaa salaatin kera tarjoiltuna tai kuudelle hengelle naposteltavaa ruokaa. Härkäpapukvenellit sopivat hyvin tapaksena tai muuten naposteltavana ruokana kun mukana on vegaaneja tai laktoosille herkkiä henkilöitä, ja riisijauhojen takia ne sopivat myös erinomaisesti keliakioille.

Härkäpäpukvenellit
500 g tuoreita härkäpapuja
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 tl jeeraa
suolaa
1 tl leivinjauhoja
2-5 rkl riisijauhoja
mustaa pippuria
(chiliä tai tuoretta inkivääriä)
 1 tl korianterinsiemeniä
oliiviöljyä keittämiseen

Basilikalla maustettu avokadodippi:
1 sitruuna
1 avokado
2-3 oksaa Thaibasilikaa
2-5 cm tuoretta inkivääriä
suolaa

Basilikalla maustettu avokadodippi:
Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa. Halkaise avokadot ja poista niiden siemen. Kuori avokadot ja paloittele ne astiaa jossa aito soseuttaa ne. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehua avokadon sekaan. Riivi basilikanlehdet varsista ja hienonna ne karkeasti ja lisää avokadon sekaan. Kuori tuore inkivääri ja raasta sen hienosti ja lisää se avokadon kanssa kulhoon. Lisää tässä kohtaa myös chili. Soseuta avokado mausteiden kanssa tahnaksi ja mausta suolalla oman makusi mukaan. Lisää sitruunamehua tahnan sekaan jos tahna on mielestäsi liian paksua. Peitä dippikastike tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään vähäksi aikaa.

Härkäpapukvenellit:
Silvo tuoreet härkäpavut paloistaan ja jauha pavut monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kuori ja hienonna sekä sipuli että valkosipuli. Murskaa korianterin siemenet morttelissa. Lisää papujen joukkoon hyvin sipuli, valkosipuli, jeera, jauhetut korianterin siemenet, jauhot ja leivinjauhe. Jauha vielä massaa tasaiseksi. Lisää jauhoja jollei taikina pysy koossa. Kaada taikina kulhoon ja peitä kulhon muovikelmulla ja jätä taikina tekeytymään noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Muovaa taikinasta kahdella isolla lusikalla kvenellejä ja paista ne kuumassa öljyssä kunnes ne alkavat saada väriä reunoilta. Käännä ne ja jatka keittämistä toiselta puolelta. Kvenellien on tarkoitus olla rapeita ja kauniin kullan värisiä. Nosta kypsät kvenellit talouspaperille jotta niistä imeytyy liika rasva paperiin. Tarjoile pyörykät vihreän salaatin ja juuri valmistetun avokadodipin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...