16. kesäkuuta 2012

Yrjölän marjatila



Kävin jo viime vuonna marjastamassa Yrjölän marjatilalla Hämeenkyrön Mahnalassa ja tässä keväällä sain tilan emännän, Tiinan, opastuksella mahdollisuuden tutustua vähän enemmän tilaan.

Yrjölän marjatilalle rakennettiin talven aikana uutta, tai oikeastaan uudistettiin vanhasta lisäämällä siihen uutta. Tilan vanhaan punaiseen uudistettuun latoon kootaan tänä vuonna kaikki tilan myyntitoiminta. 

Hallapiste mansikankukassa
Yrjölän marjatilan vastuu siirtyi reilut kymmenen vuotta sitten nuoremmalla sukupolvella ja nykyinen nuori isäntäpari tapasivat toisensa jo opiskeluaikoina kumpikin opiskellessaan agronomiksi.  Tommi isäntä on erikoistunut puutarhakasvien viljelyyn kun taas Tiina emäntä on syventynyt kotieläinten kasvattamiseen. Yrjölän eläkkeelle siirtynyt vanha isäntäpari asuvat vielä tilalla ja ovat aktiivisesti edelleen mukana tilan jokapäiväisessä toiminnassa.  

Talven rakennustöiden lisäksi nyt keväällä on Yrjölässä ollut kiireistä aikaa, varsinkin haastavien sääolosuhteiden takia. Kävellessämme Tiinan kanssa mansikkamaan läpi mäkeä alas sain kuulla että marjatilalla tänä keväänä on istutettu mansikkaa, ja että tilalla kasvaa tätä nykyä noin puolisen miljoonaa seitsemään eri lajiketta mansikantainta jotta satokausi olisi pitkä. Mansikka on hallalle hyvin herkkä ja niiden suojaavia peittoja on pitänyt öiksi levittää suojaamaan mansikan kukkia hallalta, kun taas aamulla samat peitteet on vuorostaan nostettava ne sivuun jotteivät mansikan taimet vuorostaan homehdu.

Pensasmustikka
Mansikan satokausi alkaa yleensä kesäkuussa, varhaimmillaan jo kesäkuun puolessa välissä ja se kestää pisimmillään heinä-elokuun vaihteeseen. Tänä vuonna marjatilalla on uutuutena ns. frigomansikantaimia joilla vielä entisestään pidennetään mansikan sesonkia. Frigotaimet ovat hollantilainen tapa viljellä mansikkaa jossa mansikantaimi pakastetaan jotta sille saadaan myöhästelty kukinta ja satokausi. 

Mansikkamaasta jatkoimme Tiinan kanssa reittiä marjapensaiden lomaan jossa ihmettelin muun muassa pensasmustikoiden kukintaa, Saskatooneja ja vadelmia. Saskatoon on Pohjois-Amerikasta tuotu marjapensas jota usein suomessa käytetään pensasaidoissa, toiselta nimeltään marjatuomipihlaja. 

Ruusupapu
Tiina kertoi että vadelmia marjatilalta löytyy kahta lajiketta, ja niitä viljellään eri tavalla kahdella tavalla. Perinteisessä viljelyssä vadelmasta leikataan vain viime vuoden kuivuneet oksat pois, ja vuoden versoneet oksat jätetään kantamaan marjoja. Norjalaisten keksimässä kokeilussa taas joka toinen vuosi koko vadelmapensas leikataan kokonaan alas, ja se saa levätä yhden satokauden jotta se kantaisi paremmin marjoja seuraavana vuonna. Tämän lisäksi marjatilalla viljellään karviaisia, punaherukkaa, mustaa herukkaa, valkoherukkaa sekä viherherukkaa.

Lampaat haa'assa
Marjapuskien lomasta Tiinan opastamana jatkoimme kävelyämme rantaa päin omenatarhaan jossa sain tietää että Yrjölässä viljellään 9 lajiketta omenaa joiden satokausi elokuusta lokakuuhun. Kaikki hedelmäpuut ovat yksitellen käytävä läpi ja liiat raakileet karistettava puista pois jotta puut tuottavat sopivan määrän samankokoisia hedelmiä. Sain muun muassa tietää että Åkerö-Hassel omenat ovat vasta joskus joulukuussa valmiita syötäväksi, ja jotka tästä syystä kannattaa vanhaan hyväksi todettuun tapaan kääriä paperiin ja säilyttää viileässä, kun Hibernal omenat taas säilyvät hyvinä jopa toukokuuhun asti. Tilalta löytyy myös kuusi eri lajiketta päärynöitä vaikka puita on vain kymmenisen.

Valkosipulit rivissä
Hedelmäpuiden lomasta matkamme jatkui mäkeä ylös lammashakaan jossa sain tutustua tämän vuoden karitsoihin joista osa menee syksyllä lihoiksi. Tiina on toiminut lampurina jo noin 15 vuoden ajan ja lampaiden lihan tuottamisen lisäksi hän jatkojalostaa villatuotteita ja valmistaa muun muassa aivan upeita lampaan vällyjä joita on Puimasuulissa näytillä ja myynnissä.

Lammashaasta matkamme jatkui ylös mäkeä hyvin sopivasti valkosipulien sekaan, ja tiedän nyt että tilalla viljellään sekä ranskalaista lajiketta että ns. Rymättylän valkosipulia tavallisen keltaisen sipulin lisäksi. 

Maissit rivissä
Emäntä on myös mieltynyt maissin, joten hän on viljellyt maissia jo vuosia, tilalta löytyy 12 eri lajiketta maissia jotta satokausi joka alkaa heinä-elokuun vaihteesta kunnes halla maissin napsaisee, johonkin syys-lokakuuhun asti.  Sipulien jälkeen päädyimme jo takaisin sinne mistä matka alkoi, frigomansikkoiden viereen Puimasuulille joka sijaitsee aivan maisematien varrella.

Puimasuuli on Yrjölän tilan suoramyynti ja se avataan nyt huomenna sunnuntaina 17.6 2012 klo 10–17 jolloin on tarjolla kakkua ja kahvia. Tämä aloittaa kesän toiminnan ja tämän jälkeen tilan suoramyynti on avoinna koko satokauden. 

Puimasuuli frigomansikoiden taustalla
Puimasuulista marjoja voi ostaa joko valmiiksi poimittuna, tai poimia itse. Myynnissä on satokauden aikana marjoja, omenia, vihanneksia, yrttejä, herneitä, papuja, maissia, perunoita, sekä kesäkukkia. Puimasuulista löytyy kylmiö lämpöherkille tuotteille kuten lampaan lihalle ja myynnissä on myös omalla tilalta kerättyä hunajaa. Emännän valmistamat lampaantaljat ja villatuotteita ovat myös nähtävissä ja myynnissä. 

Puimasuulin sisätiloissa on myös lasten leikkipaikka sekä tilakahvio jonka terassilta on huimat näköalat Mahnalan selälle. Sisälle keskelle tilaa on lisätty korkeat kuivaustorniin johtavat kierreportaat joista pääsee korkealle ladon katon tasolle kuivaustorniin näköalatasanteelle josta voi ihailla mahtavan kaunista järvimaisemaa, jollei pode korkeanpaikan kammoa.

Näköala Mahnalanselälle
On aina ilo tavata ihmisiä jotka ovat innoissaan ammatistaan ja tutustua heihin, varsinkin kun on kyse ruoasta, sen valmistamisesta ja tuottamisesta. Minä ostan paljon mieluummin ostan tuotteita viljelijältä, tuottajalta tai kauppiaalta, joka on innostunut omasta tekemisestään ja sekä innostus että tarmokkuus loistaa vahvasti Yrjölän Tiina emännästä hänen puhuessaan tilan töistä. 

Intiaanimaissintähkä
Ennen kuin suunnistat Mahnalaan, sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa marjojen tms. saatavuus sekä aukioloajat ja yhteystiedot Yrjölän marjatilan omiltakotisivuilta. Yrjölän marjatilan omaa blogia voi myös halutessaan seurata. Mutta voin näin pienenä vinkkinä vihjata, että Juhannukseksi, jos sään jumalat vain suosivat, voi Puimasuulissa mahdollisesti jo olla myynnissä sekä uusia perunoita että mansikkaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...