17. toukokuuta 2012

Myskikurpitsapihvit



Vegaanit papupihvit myskikurpitsasta ja mustista pavuista valmistettuja pihvejä raikkaan sitruunalla maustetun tillijogurttikastikkeen kanssa. Mehevät vegaanit pihvit mustista pavuista ja uunissa paahdetusta myskikurpitsasta, taas kerran jääkaapin ruoantähteistä esiin loihdittua helppoa ruokaa, hävikistä herkuksi tempauksen mukaisesti.

Eilisen migreenin takia vegaaninkeskiviikon kirjoitus siirtyi perinteisestä poiketen nyt helatorstain tekstiksi, mutta kaipa sekin käy. Vaikka saisin valmistettua ruoan ja valokuvattua sen, ei kirjoittaminen onnistu sitten mitenkään, se vaatii liikaa keskittymistä, ja te joilla on migreeni, te tiedätte mistä puhun. Meillä ei pahemmin ruokaa heitetä pois, se hyödynnetään uusissa ruoissa ja kaikkein yllätyksellisimpiä ruokia syntyy yhdistellen jääkaapissa olleista ruoantähteistä uusia yllättäviä ja herkullisia ruokia ja näitä reseptejä löytyy täältä blogista nimekkeellä uusiokäyttö. 

Paahdettu myskikurpitsa
Nämä vegaanit pihvit mustista pavuista ja myskikurpitsasta syntyi koska liotin taannoin aivan liikaa papuja pataan, joten keitin pavut normaalisti ja pakastin ylijäämän. Tämän ylijäämänä sulatin huoneenlämmössä päivällä, ja yhdistin samaiset mustat pavut tähteeksi jääneen uunissa paahdetun myskikurpitsan kanssa papupihveiksi, tällä tavalla tähän käy hyvin myös peruna ja bataatti, jotka jonka olen tähän hyväksi todennut ja samalla tavalla käyttänyt monen monta kertaa. 

Tämänlaisten kasvispihvien suurin kompastuskivi on niiden kosteus, ja soseen karkeus. Mitä hienommaksi jauhaa pihvitaikinan sitä vaikeammin se on saada pysymään koossa sitä paistettaessa. Ja mitä enemmän nestettä kasvispihveissä on, sitä enemmän se lisää edellä mainittua ongelmaa, joten tee pihvitaikina ja koepaista yksi pihvi tai pyörykkä samalla tavalla kuten esimerkiksi makkaraa valmistaessa, jotta tiedät että pihvit pitävät kauniisti muotonsa. Kasvispihvien paistaminen lettupannussa on myös hyvä tapa estää liian löysää taikinaa leviämästä pannulle.

Myskikurpitsaa ja mustia papuja
Näissä pihveissä on hyvin vähän rasvaa joten älä pelästy sitä määrää rasvaa jonka ne itseensä imevät. Kuitenkin tätä rasvan määrää voi vähentää lisäämällä öljyn vasta kuumenneeseen ja paistamiselle sopivanlämpöiseksi ennen pihvien ja öljyn lisäämistä. Toisaalta pihvit voi myös paistaa uunissa voidellun voipaperin päällä noin 200 asteessa 15–20 minuutin ajan kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean paistopinnan. Kaikki pihvien aineksethan ovat jo kerran kypsennettyjä, paisti sipulia sekä valkosipulia joten niiden ie tarvitse enää kuin saada tarpeeksi lämpimiksi ja pinta rapeaksi jotta ne voi turvallisesti syödä.

Kurpitsapihvit valmiit
Huomaa että reseptin pavut ovat valmiiksi liotettuja ja kypsäksi keitettyjä joten jos liotat pavut on niiden kuiva määrä pienempi. Kurpitsasosetta oli noin nelisen desiä, tämä määrä oli yhden myskikurpitsan uunissa paahdettu sosemäärä. Myös kurpitsan voi paahtaa pihvejä varten. Menettele samalla tavalla kuin reseptissäni paahdettu spagettikurpitsa. Paahdettua kurpitsaa ei mitenkään soseutettu, se vain muusattiin lisää sekaan. Voit soseuttaa pavut ja kurpitsan joko sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai perunasurvimella, jota suosittelisin jottei pihvitaikinasta tule liian hienojakoista. 

Kurpitsapihvit pannulla
Sidosaineena tässä on käytetty soijajauhoja. Määrä riippuu tietenkin pihvien kosteudesta, ja jollet pidä soijan mausta voit korvata osan niistä tavallisilla vehnäjauhoilla, tai riisijauhoilla jollet voi syödä gluteenia. Ja laktoosiahan pihveissä ei ole jollet paista niitä voissa. Tarjoilin pihvit raikkaan vihreän salaatin ja raikkaan sitruunamehulla maustetun tillijogurttikastikkeen kanssa. Tässä käytin itse tavallista jogurttia mutta voit käyttää soijajogurttia tähän aivan samalla tavalla.

Näitä pihvejä voi myös valmistaa pienempinä jolloin ne sopivat hyvin esimerkiksi vegaanina tapaksena, alkupaloina tai osana seisovan pöydän tarjontaa kevään ja kesän perhejuhlissa. Tämänlaisten kasvispihvien lisäksi minulla on tapana käyttää ylijääneitä vihanneksia muun muassa kasvispihveihin, lihamurekkeisiin jossa kasvissose korvaa korppujauhot sekä sosekeittoihin kuten esimerkiksi Falafelhärkäpavuilla, punajuuripihvit, porkkanapihvit ja lisukkeeksi sopii hyvin perunasalaatti multicolore. Nämä mustapapupihvit maistuvat myös hyville kylminä joten ne sopivat hyvin evääksi kesän piknikeille.Tällä reseptillä tavalliseen tapaan saat ruokaa normaalille neljän hengen perheelle.

Mustapapupihvit myskikurpitsalla
5 dl mustia papuja
1 myskikurpitsa
1 sipuli
1-3 dl soijajauhoja
1-2 tl suolaa
1 -½ tl chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä
öljyä paistamiseen
Tillikastike:
1 dl tillisilppua
3 dl jogurttia
½ sitruunanmehu
suolaa
mustaa pippuria

Tillikastike:
Huuhtele tilli kunnolla ja anna sen kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Mittaa jogurtti kulhoon ja lisää hienonnettu tilli sekaan. Purista sitruunasta mehu ja sekoita kastike kunnolla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Peitä kulhon tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.

Myskikurpitsapihvit:
Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuutio sipuli ja hienonna valkosipuli. pane sipuli isoon kulhoon ja lisää pavut sekä kurpitsa. Muusaa pavut ja kurpitsa perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Jauha korianteri morttelissa ja lisää jeeraa, chiliä ja desin verran soijajauhoja pihvitaikinaan. Sekoita taikina kunnolla ja koepaista pieni pyörykkä taikinaan kuumalla pannulla tilkassa öljyä, Lisää jauhoja jollei pyörykkä pysynyt koossa ja toista koepaistamalla kunnes pihvit pysyvät kauniisti koossa. Paista pihvejä kuumalla pannulla tilkassa öljyä kunnes ne ovat saaneet kauniin kullan ruskean pinnan kummaltakin puolelta. Tarjoile pihvit lämpiminä tillijogurttikastikkeen ja raikkaan vihreän salaatin kera.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...