8. lokakuuta 2011

Katkaraputoast


Alkuruoaksi katkaraputoast. Herkullisia katkarapuja, tomaattia, kurkkua ja Rucolaa hennosti piparjuurella maustetussa kastikkeessa ja rennosti tarjoituna paahdetun leivän päällä.

Opin että illallisen menyyssä ei koskaan saa käyttää samaa raaka-ainetta toista kertaa, tämä on etiketti virhe ja sitä olen kaikki vuodet myös noudattanut, joten kun meillä on lihaa pääruokana osuu kala ja äyriäiset kuten katkaravut, ravut ja simpukat alkuruokaan.

Tämä alkuruoka on helppo valmistaa vaikkei olisi mitään kauniita lasikulhoja, oikeastaan tämä on sama asia kuin katkarapucocktail, se vain on asetettu paahtoleivän päälle. Meillä lapsuuden kodissani harrastettiin paljon voileipiä iltapalana, ja monesti meillä myös oli jotain salaattia voileivälle sopivassa muodossa. Olenkin hyvin mieltynyt voileipiin, voisi jopa sanoa että se lukeutuu suurimpiin heikkouksiini juuston kanssa, varsinkin voileipäkakun muodossa. Tämä tyttö ei pahemmin makeasta välitä, vaikka sitä syönkin valikoivasti.

Ja voileivät ovat syy miksi karppaus ei minulta luonnistu, sorrun ennemmin tai myöhemmin johonkin minua vokottelevaan herkulliseen voileipäseen. Piparjuuri sopii loistavasti katkarapujen kera joten tässä se on klassisesti yhdistettynä majoneesikastikkeeseen. Kastikkeen ei pidä olla liian väkevää ja tulista, vaan sen pitäisi mieluummin säestää äyriäisten hennompaa laulua maullaan, jota tuore Rucola salaatti myös tekee.

Tämän alkuruoan voi valmistaa hieman etukäteen, mutta voileipien valmistamisessa etukäteen on se huonopuoli että leipä vettyy ja tulee pehmeäksi, jollei kyseessä ole voileipäkakku. Tämä vettymisen välttämiseksi leipä kannattaa ensin paahtaa, jonka jälkeen se sivellään kevyesti voilla. Tämä voipinta tekee kosteuseristeenä jonkun aikaa, ja se estää salaattikastikkeen imeytymistä leipään. Tämä kosteuseriste ei vain toimi miten kauan kuin tahansa, joten suosittelen että valmistat leivät vain noin tunti puolisen tuntia etukäteen ja säilytät ne jääkaapissa kunnes on aika tarjoilla ne. Parempi on valmistaa salaatti valmiiksi etukäteen ja vasta viime tingassa levittää sitä leipäviipaleille.

Leivän voi itse valita mieleisekseen, valkoisesta höttöisestä vehnäisestä paahtoleivästä kokojyvään tai rukiiseen. Tähän ei välttämättä edes tarvitse käyttää paahtoleipää, koska mikä tahansa leipä käy yhtä hyvin. Paahtoleivän voit itse helposti leipoa reseptini paahtoleipää mukaan. Katkaravut kannattaa sulattaa niin hitaasti kuin vain on mahdollista, siis jääkaapissa yön yli ja muista hyödyntää kuoret keittoon. Valuta niitä vähän aikaa lävikössä jotta liika neste valuu pois. Kastike kannattaa ehdottomasti valmistaa kotitekoisesta majoneesista jonka itse helposta ja nopeasti valmistat sauvasekoittimella kaupasta ostetun sijaan. Koska kastikkeessa on majoneesia se ei välttämättä tarvitse lisää mausteita, jollet itse ole sitä mieltä. Tällä reseptillä saat alkupalat neljälle ruokailijalle mutta se sopii myös hyvin pienksi hiukopalaksi illemmalla vaikka saunan jälkeen.

Katkaraputoast
4 paahtoleivän viipaletta
2 rkl voita
tuoretta Rucolaa
200 g kuorittuja katkarapuja
5 cm purjosipulia
2 kanan munaa
1 avokado
10 cm kurkkua
1 iso tomaatti

Mieto piparjuurikastike:
3 rkl majoneesia
1 dl kermaa
1-2 tl raastettua piparjuurta
suolaa
valkopippuria

Koristeluun:
tuoretta tilliä
sitruunaa

Mieto piparjuurikastike:
Vispaa kerma kuohkeaksi. Kuori piparjuuri ja raasta se hienosti. Sekoita kaikki ainekset hyvin pienessä kulhossa keskenään. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa jos se mielestäsi sitä vaatii, ja valkopippuria jos siitä pidät. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Katkarapusalaatti:
Keitä kanan munat koviksi, 10 minuuttia. Leikkaa purjon valkoisesta päästä sopivan kokoinen pala, halkaise ja huuhtele se kunnolla vedellä sisältä jotta kaikki mahdollinen multa on poissa. Pese myös kaikki muut vihannekset hyvin ja anna niiden kuivua kunnolla lävikössä. Leikkaa purjosta ohuita puolirenkaita ja pane ne kulhoon. Kuori kurkku ja leikkaa se halki pituussuunnassa ja koverra pienellä lusikalla sen siemenet ulos. Leikkaa kurkku taas pituussuunnassa jotta saat kurkun neljään yhtä suureen osaan ja viipaloi nämä ohuelti ja pane kulhoon. Leikataan tomaatti noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Kuutioi tomaatin suikaleet, kuori avokado, poista sen kivi ja leikkaa se samankokoisiksi paloiksi kuin tomaattikin ja pane ne kulhoon. Leikkaa munat neljäksi lohkoksi. Lisää valutetut sulatetut katkaravut, kananmuna ja jääkaapissa tekeytynyt kastike. Aloita vain osasta kastiketta ja lisää sitä myöhemmin jollei se riitä. Salaatin pitää vain olla kostutettu kastikkeella, sen ei pidä uida siinä. Sekoita salaattia varovasti. Lisää viimeiseksi salaatti. Voit antaa salaatin olla jääkaapissa tarjoiluun asti. Paahda leipäviipaleet, voitele ne kevyesti ja asettele ne lautasille. Lisää lusikalla salaattia päälle ja viimeistele annokset sitruunalohkolla ja tillillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...